Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΕ ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΛΩΤΟ ΤΑΦΟ ΤΩΝ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Αντώνης Θωμά Βασιλάκης
Ερευνητής προϊστορικών Γραφών


ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΕ ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΛΩΤΟ ΤΑΦΟ ΤΩΝ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.
a-te-re δωρική διάλεκτος του e-te-re = ετήρ = ενός έτους, ο χρονιάρικος.


Περίπου 17-18 χρόνια είναι , που έχω γράψει με άρθρο μου σε εφημερίδες και περιοδικά, ότι τα Ελληνικά ιερογλυφικά, η Γραμμική Α και Β , συλλαβογράμματα ακολουθουν τις τοπικές διαλέκτους και σαν γλώσσα γράφουν πάλι τις διαλέκτους. Αφορμή για να το πω αυτό πάλι, μου έδωσε η παρούσα σφραγίδα η οποία προέρχεται από από τον θολωτό τάφο των Τζαννάτων Κεφαλονιάς. Η σφραγίδα εδώ αναφέρει στην Κεφαλλονίτικη διάλεκτο, ακριβώς το ίδιο που αναφέραμε προχθές για την λέξη μαρωπο της κρητικής διαλέκτου, όπου παρουσίαζε πάλι αίγα , και έλεγε ότι ήταν ενός έτους. Εδώ τα <<λουλουδάκια >> που βλέπετε, αρχίζοντας από το αριστερό του ζώου, μετά το πάνω από το ζώο και τέλος το κάτω από το ζώο , μας δίνουν την λέξη a-te-re. Η λέξη αυτή είναι δωρικός τύπος της λέξης e-te-re η οποία προέρχεται από την λέξη ετήρ = [έτος] αυτός που έχει ηλικία ενός έτους , ο χρονιάρικος . (τόμοι 12 και 25, εγκ. ΠΑΠ-ΛΑΡ-ΜΠΡΙΤ.)
Αναφέρει δηλαδή η σφραγίδα ότι το ζώο έχει κλείσει ένα χρόνο ζωής.
Όλοι οι ενεπίγραφοι σφραγιδόλιθοι τους οποίους βρίσκουν σε τάφους έχουν αναθηματικό χαρακτήρα και όχι σφραγιστικό. Τα αντικείμενα με σφραγιστικό χαρακτήρα στους τάφους δεν έχουν αναθηματικό χαρακτήρα. Π.χ. τα δακτυλίδια. Οι ενεπίγραφοι και μη σφραγιδόλιθοι στους τάφους , παριστάνουν αυτό που θα ήθελε να κάνει ο συγγενής του νεκρού προς τιμήν του. Ήθελε να θυσιάσει βόδια, κατσίκες, μαρωπα κ.α. προς τιμής του νεκρού; Τότε έβαζε την εικόνα του ζώου αυτού με επιγραφή σε σφραγιδόλιθο και την τοποθετούσε στον τάφο. Το ίδιο όμως το ζώο το έκαναν ρεφενέ δίπλα στον τάφο, έτρωγαν, έπιναν και αφού γινόταν τύφλα στο μεθύσι , σπούσαν πιάτα και ποτήρια πάνω από τον τάφο, τον σκέπαζαν καλά και έφευγαν. Δεν κάνω πλάκα, έτσι λένε πολλά αρχαιολογικά δεδομένα.
Ομολογώ ότι με έβγαλε εκτός χωρικών υδάτων αυτός ο σφραγιδόλιθος αλλά και ένας άλλος από τον ίδιο τάφο , τον οποίο θα βγάλω αύριο.

27/3/2013
Αντώνης Θωμά Βασιλάκης
Ερευνητής προϊστορικών Γραφών
Συγγραφέας ιστορικών βιβλίων
Βλυχια Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος


ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΩΝ ΣΕ ΜΙΝΩΙΚΟ ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (;)
Su-so-re = σχοινί πλοίου.

Αυτός ο σφραγιδόλιθος προέρχεται από την Αγ. Ειρήνη (λέει) και βρίσκεται στο Μουσείο Ηρακλείου. Είναι μινωικός και όχι μυκηναϊκός σφραγιδόλιθος. Τα σχέδια που υπάρχουν πάνω στο σχέδιο του σφραγιδόλιθου, από το αριστερό-κάτω-δεξιό, μας δίνουν την λέξη su-so-re. Η λέξη αυτή προέρχεται από την λέξη – σούσον-.
Σούσον, το. γράφεται και ούσον , και οίσον. = σχοινί πλοίου.

30/3/2013
Αντώνης Θωμά Βασιλάκης
Ερευνητής προϊστορικών γραφών
Συγγραφέας ιστορικών βιβλίων
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου