Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ο Εγκέλαδος είναι νάνος μπροστά στους πολιτικούς

 Δημοσίευση στην Ημέρα τση Ζάκυθος: 24/2/2014 Ημέρα τση Ζάκυθος


Νάνος αποδείχθηκε ο Εγκέλαδος μπροστά στους πολιτικούς που χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από τέσσερις ώρες για να βγάλει ένα Ψήφισμα για τους μαθητές της Κεφαλονιάς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση αναλώθηκε σε αντεγκλήσεις, διαβουλεύσεις και συζητήσεις για το αυτονόητο. Η τοποθέτηση, όμως, του μαθητή της Γ” Λυκείου από το Ληξούρι ήταν εκείνη που στιγμάτισε τη συνεδρίαση. Προκάλεσε αίσθηση και χειροκροτήματα. Ζήτησε να μην τους λυπούνται, αντιθέτως να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους μαθητές όλης της υπόλοιπης χώρας.

Ένα ακόμη Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε στην πληγωμένη Κεφαλονιά και προκάλεσε το αίσθημα όλων των Επτανησίων. Δεν έλειψαν οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις που χτύπησαν “κόκκινο”. Περιφερειάρχης, Επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και τα υπόλοιπα μέλη διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ειεικότερα οι κ.κ. Σπύρου και Γαλιατσάτος για το ποιος από τους δυο έχει καλύτερη εικόνα στα νησιά καταγωγής του. Κανείς τους, όμως, δεν έχει αντιληφθεί πως το συγκεκριμένο “νόμισμα” έχει διαφορετικές ερμηνείες. Κυρίως ότι στον αντίποδα της πλειοψηφίας των ψήφων από την Κέρκυρα, βρίσκονται εκείνοι από τα υπόλοιπα νησιά.
Μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση
Η άποψη ενός μαθητή Γʼ Λυκείου και προέδρου του 15μελούς του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου που αποτύπωνε την αγωνία του ίδιου και των συμμαθητών του για το πώς θα μπορέσει να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο μετά τους σεισμούς έμελλε να “στιγματίσει” τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πρόκειται για μια γνώμη, που εκφράστηκε από τον Νίκο Κατσαϊτη και δεν έφερε σε καμία περίπτωση πολιτικές “ταμπέλες” ή σκοπιμότητες. Γι αυτό το λόγο, μάλιστα, η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Δημήτρης Μαντζουράτος επιχείρησαν να την υποτιμήσουν έτσι ώστε να προτάξουν πάνω απʼ όλα τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων που ταυτίζονται με τις θέσεις τους. Ωστόσο, το ευχάριστο ήταν η πλειονότητα του σώματος αναγνώρισε τη σοβαρότητα και τον ρεαλισμό των επιχειρημάτων του νεαρού και υιοθέτησε τελικά το σκεπτικό του. “Εγώ θα έπρεπε να είμαι εδώ και να ζητάω λύπηση; Εμείς, ως μαθητές του Ληξουρίου έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν συμμαθητές μου που είναι άστεγοι, που μένουν στο καράβι, που έχασαν τις σημειώσεις τους στους σεισμούς. Να μας πει κάποιος υπεύθυνα τι θα γίνει με μας. Ζητάμε να έχουμε ισοτιμία με τους μαθητές της υπόλοιπης Ελλάδας. Ζητάμε ειδική μεταχείριση και ένταξη σε ειδική κατηγορία σεισμοπλήκτων με ποσόστωση” ανέφερε ο Νίκος Κατσαϊτης και εν συνεχεία πήρε ξανά το λόγο προσθέτοντας: “Δείξτε λίγο κατανόηση. Μπείτε λίγο στη θέση τη δική μας και των γονέων μας. Γιατί το δικό μας αίτημα δεν έχει μεγαλύτερη ισχύ από της ΕΛΜΕ;”.
Πανελλαδικές εξετάσεις και ποσόστωση
Για να πάρει, βέβαια, μια απάντηση ο νεαρός, οι συμμαθητές του και τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που κατέκλυσαν την αίθουσα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για το καθεστώς κάτω από το οποίο θα μετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις ώρες, όπου κυριάρχησαν ανούσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη των παρατάξεων. Η απόφαση τελικά που λήφθηκε από την πλειοψηφία και θα προωθηθεί προς τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γʼ Λυκείου του νομού έτσι ώστε η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια να γίνει μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων με ποσόστωση. Ανάλογο αίτημα θα γίνει και για τους μαθητές της Αʼ Λυκείου που θα δώσουν φέτος εξετάσεις με το νέο σύστημα μέσω τράπεζας θεμάτων. Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Χρήστος Άνθης πρότεινε να επιδοθεί εκαι στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου η άποψη του νεαρού μαθητή έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θέμα. Η συγκεκριμένη πρόταση, που υποστήριξε και ο Περιφερειάρχης, Σπύρος Σπύρου συγκέντρωσε 16 ψήφους έναντι 9 της πρότασης να μην δώσουν καθόλου Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές του νησιού ενώ λευκό ψήφισε ο Σπύρος Μπεριάτος. “Αν φύγει μια πρόταση προς τον Υπουργό χωρίς νομικό έρεισμα, όπως αυτή να μην δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις φοβάμαι ότι θα αποτύχουμε δεν θα ακουστεί”ήταν η άποψη του κ. Σπύρου, με τον Δημήτρη Μαντζουράτο να έχει διαφορετική άποψη. “Είναι απαράδεκτο ότι πολιτικές δυνάμεις γράφουν στα παλαιά των υποδημάτων τους, τους φορείς και υιοθετούν τη γνώμη ενός μαθητή. Πρέπει να πάμε να χειριστούμε την κατάσταση με βάση τον χειρότερο μαθητή από πλευράς επιπτώσεων που έχει υποστεί από τους σεισμούς. Γι αυτό το λόγο, λέμε να μην δώσουν εξετάσεις”.
Αντιπαράθεση Μαντζουράτου-Παρίση
Ο κ. Μαντζουράτος ήρθε ακόμα σε έντονη αντιπαράθεση και με τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση (τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο»!), υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για την απόφαση του να μην λειτουργήσουν τα Γυμνάσια του Ληξουρίου έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα Λύκεια. Υπέρμαχοι της άποψης να μην δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Κεφαλονιάς δηλώσαν ακόμα ο Θοδωρής Γαλιατσάτος και ο Σωτήρης Βλάχος, με τον τελευταίο, μάλιστα, να προτείνει και παραίτηση σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η απόφαση από τον Υπουργό Παιδείας. Ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης, Γιώργος Καλούδης πρότεινε, από τη μεριά του, να εισαχθούν οι μαθητές στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα με βάση την περσινή τους ποσόστωση. Ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής στάθηκε, από την πλευρά του, στη σωστή διαχείριση που θα πρέπει να υπάρξει για το θέμα. “Δεν πρέπει να μας απασχολεί ποιανού πρόταση θα περάσει. Θα πρέπει την Τετάρτη να είμαστε, οπωσδήποτε, στον Υπουργό. Αν δεν διαχειριστούμε τον πληθυσμό θα χάσουμε το τρένο”.
Το χωριό του Αθέρα και το έργο του Χαρακα
Εκτός από το θέμα της Παιδείας, τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απασχόλησε ακόμα και το θέμα των επικίνδυνων βραχοπτώσεων που υπάρχουν στο χωριό του Αθέρα. Μάλιστα, στη διαδικασία παρευρέθηκε και ο πάρεδρος της κοινότητας, Κώστας Κοσμάτος. “Δεν θέλουμε άλλη διάγνωση, περιμένουμε επέμβαση. Να συμμαζευτούν οι πέτρες που τείνουν να γίνουν μόνιμος εφιάλτης για μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον κ. Σπύρου να ανακοινώνει ότι σήμερα θα επισκεφθεί το χωριό εργολάβος, ο οποίος θα αναλάβει να σπάσει τους βράχους με ειδικό κομπρεσέρ. Μεγάλη κουβέντα έγινε ακόμα και για το έργο της γέφυρας του Χάρακα, με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα να προτείνει μια αναθεώρηση της αρχικής μελέτης μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο σημείο και τον πρώην Δήμαρχο Ερύσσου, Κώστα Κοντογούρη να απαιτεί την εύρεση μιας εναλλακτικής λύσης εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Σπύρου και Γαλιατσάτος έρχονται στη Ζάκυνθο
Τη Ζάκυνθο θα επισκεφθεί σήμερα ο Περιφερειάρχης για να ασχοληθεί με τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός αλλά και για να ετοιμάσει το ψηφοδέλτιό του. Στο συνδυασμό του κ. Σπύρου στο νησί θα συμμετέχουν οι παλιοί εκλεγμένοι σύμβουλοι, ενώ θα ενταχθούν και νέα άτομα τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Μαχαιράδο και τις ορεινές κοινότητες, ενώ θα υπάρξει και σύσκεψη στη ΝΟΔΕ σχετικά με τις υποψηφιότητες.
Ανάλογη επίσκεψη θα κάνει τις επόμενες ημέρες και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλιατσάτος. Στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίου, καθώς έχει ξεκινήσει επαφές σχετικά με το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης.
Τα κριτήρια
“Δεν νομίζω ότι είναι ευχαριστημένοι από αυτά που έκανε ο κ. Σπύρου για την Κέρκυρα”, ήταν η απάντηση του κ. Γαλιατσάτου για την εικόνα που έχουν στο νησί των Φαιάκων για τον Περιφερειάρχη.
“Η εικόνα που έχουν στην Κεφαλονιά για τον κ. Γαλιατσάτο δεν αφήνει περιθώρια για νικηφόρο αποτέλεσμα”, η ανταπάντηση του Περιφερειάρχη.
Η ουσία είναι το εαν και κατα πόσο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τοπικιστικά κριτήρια. Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ θεωρεί υποβαθμισμένο αυτό το κριτήριο και πρόσθεσε“ειδικά αν εξετάσουμε τι σκέφτονται οι πολίτες της Κέρκυρας για τη θητεία του κ. Σπύρου. Ο Περιφερειάρχης δεν προσπάθησε καν αν αναδείξει και επιλύσει τα προβλήματα. Δεν αξιοποίησε τη δυναμική του και δεν αξιοποίησε ούτε τη δυνατότητα που είχε στις επαφές του με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα”.
Ανταπόκριση Μ. Ανδρεαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου