Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΦΙ.Κ.Ο. Ληξούρι

Το Ληξούρι  εκπέμπει SOS και ο Αντ’ Αυτού Γελάει

Εμείς οι ΦΙ.Κ.Ο., όπως  και όλοι οι Παλλείς, είμαστε περήφανοι γιατί προερχόμαστε από μία περιοχή που ανέδειξε πλείστους όσους μεγάλους του πνεύματος, που λάμπρυναν την Κεφαλονιά και την έκαναν φωτοδότη πολιτισμού, αλλά και αγωνιστές ριζοσπάστες που δεν έσκυβαν ποτέ το κεφάλι.
Δεν είχαμε συνηθίσει, Ληξουριώτες να βλέπουν την περιοχή τους να φθίνει διαρκώς (και πλέον με αυξημένες επιταχύνσεις, μετά τους υψηλών επιταχύνσεων σεισμούς ένα χρόνο πριν) και να επιχαίρουν.
Δεν είχαμε συνηθίσει, Ληξουριώτες να βλέπουν το οδικό μας δίκτυο κατεστραμμένο, το λιμάνι μας  σε τέλμα εργασιών,  τα δημόσια κτίρια σε αχρηστία και να γελούν.
Δεν είχαμε συνηθίσει  Ληξουριώτες, ενώ αναζητούνται λύσεις για τους συμπατριώτες τους που κατεστράφησαν τα σπίτια τους, να αδιαφορούν για την συζήτηση και να  διασκεδάζουν με το κινητό τους.

Αυτός είναι ο «κατ’ όνομα» Ληξουριώτης Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Αρχής ή όπως είναι γνωστός ο «ΑΝΤ΄ΑΥΤΟΥ», που ως «εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής»,   στην ανοιχτή διάσκεψη της 25/3/2015, παρουσία του Αν. Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., επέχαιρε επιδεικτικά, προσπαθώντας να συνέλθει από τις αποδοκιμασίες των Ληξουριωτών.
Με την συμπεριφορά του αυτή, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αργοστολίου και αναρμόδιος Αντιδήμαρχος έργων, απέδειξε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να ασκήσει ούτε καν εποικοδομητική αντιπολίτευση για το καλό του Ληξουριού και των χωριών του. Επιθυμεί να μην υπάρξει καμία πρόοδος για να δικαιολογήσει την δική της αδιαφορία και ανικανότητα και να εκδικηθεί για την αποτυχία της στις εθνικές εκλογές.
Όσον αφορά τον κ. Σπίρτζη, έδειξε ότι διαθέτει πολύ περισσότερο πολιτικό ήθος και ειλικρίνεια από τον προκάτοχό του και την Δημοτική Αρχή, πλην όμως δεν είναι διατεθειμένος να θέσει σε σωστή, ρεαλιστική βάση την αποκατάσταση της περιοχής μας μετά τους σεισμούς.
Με υπέρμετρα τεχνοκρατική αντίληψη, ο κ. Υπουργός μίλησε με ευθύτητα μεν, αλλά με όρους οικονομικούς – νομοτεχνικούς και καθόλου κοινωνιοκεντρικούς.
 Η κ. Βουλευτής οφείλει να πιέσει τον Υπουργό και όλη την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποκατάσταση της επαρχίας Πάλλης, κατανοώντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε φυσική καταστροφή, που καμία σχέση δεν έχει με γραφειοκρατικές ή λογιστικές νοοτροπίες.
Για εμάς, το χρονικό περιθώριο ανοχής προς μια νέα «κυβερνητική» Βουλευτή εξαντλείται στην επόμενη επίσκεψη του Αν. Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. στο νησί μας, την  οποία περιμένουμε εντός του επομένου διμήνου, χρόνος εντός του οποίου θα πρέπει οι εργασίες στο λιμάνι να αποπερατώνονται και να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα έργα του υπομνήματος που του ενεχειρίσθη . 
Η Δημοτική Αρχή και ο «ΑΝΤ΄ΑΥΤΟΥ», είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να ακούσει ό,τι της διαμηνύουμε όσο και ένας νεκρός. Τους καλούμε, όμως, για ακόμα μια φορά, έστω και ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, εάν όντως θέλουν να βοηθήσουν το Ληξούρι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να πράξουν το καλύτερο δυνατόν: Να παραιτηθούν αμέσως.
Αν δεν έχουν  αυτήν την γενναιότητα, τουλάχιστον ας «παραμερίσουν» πολιτικά, στο θέμα της μετασεισμικής αποκατάστασης και να μην χειροτερεύουν  τα πράγματα με αλλοπρόσαλλες και εμπαθείς δηλώσεις, για θέματα που ομολόγησαν διά του  «ΑΝΤ΄ΑΥΤΟΥ»,  ρητά, ανικανότητα και αναρμοδιότητα.   
Και επιτέλους, ας ενημερωθούμε  καθαρά: Υπάρχει Δήμαρχος ή μόνο «ΑΝΤ΄ΑΥΤΟΥ» ;
Από το Γραφείο Τύπου των ΦΙ.Κ.Ο.



     

και

Τις 26/03 στις 11,30 το πρωί έγινε με πρωτοβουλία της βουλευτού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, μια συνάντηση με τον Υπουργό Χ. Σπίρτζη στα γραφεία του Τραυλού Σταύρου πολιτικού μηχανικού και προέδρου του τοπικού Τ.Ε.Ε., για να συζητήσουμε προβλήματα σχετικά με το Τ.Α.Σ. και τις αποκαταστάσεις των κτιρίων που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2014.
Στην παρέμβαση μου προς τον Υπουργό τοποθετήθηκα στα παρακάτω προβλήματα.
1)Από το συνολικό κόστος αποκατάστασης ενός κτιρίου, η κρατική αρωγή καθορίζεται σε ποσοστό 80%, ενώ το 20% δίδεται από τις τράπεζες με άτοκο δάνειο. Μέχρι τώρα καμιά Τράπεζα δεν δέχεται να δώσει άτοκο δάνειο.
2)Οι τιμές των άρθρων αποκατάστασης των κτιρίων είναι χαμηλές σχετικά με το πραγματικό κόστος, και μάλιστα σε ένα νησί με υποχρεωτική στέγη με επικάλυψη από κεραμίδια, και πρότεινα
α)την αύξηση των τιμών, λόγω της νησιωτικότητας.
β)στο κόστος αποκατάστασης να προστεθεί και το κόστος του ΙΚΑ και των αμοιβών των μηχανικών, και που είναι όχι μόνο δίκαιο αλλά και εφικτό γιατί η δαπάνη αυτή υπολογίζεται σε 15-20% επιπλέον του συνολικού κόστους αποκατάστασης.
3)Τώρα τελευταία τροποποιήθηκε και αυξήθηκε σημαντικά η κρατική αρωγή για τα ξενοδοχεία που επλήγησαν, και πρότεινα το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στα άλλα επαγγελματικά κτίρια, αλλά και σε κτηνοτροφικά-αγροτικά κτίρια.
4)Οι εκκλησίες και νεκροταφεία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα Προκειμένου να εκδοθεί η Άδεια αποκατάστασης από το Τ.Α.Σ., απαιτείται και η έγκριση-γνωμοδότηση από το ΚΕ.Σ.Ε.Α., (κεντρικό συμβούλιο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής), κάτι που αυξάνει σημαντικά τον χρόνο αλλά και το κόστος.
Για την αποκατάσταση των εκκλησιών ιδιαίτερα των μετασεισμικών (δηλαδή αυτών που κτίστηκαν μετά το 1953, στην δεκαετία 1955-1965 περίπου, και δεν έχουν τέτοια αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία), και των οποίων οι ζημιές δεν είναι σοβαρές, πρότεινα να γίνει αποδεχτό το αίτημα που σαν Τ.Ε.Ε. έχουμε καταθέσει στο ΚΕ.Σ.Ε.Α. μέσω της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, δηλαδή να εγκρίνονται από το Σ.Α.(συμβούλιο αρχιτεκτονικής) του Νομού
5)Είναι ανάγκη να δοθούν οι αρμοδιότητες στην Υ.Α.Σ. και χρήματα, ώστε να πληρωθούν μετακινήσεις των μηχανικών, και να εκταμιευθούν οι επί πλέον κρατικές αρωγές για τα ξενοδοχεία.
6)Η γραφειοκρατία στο Τ.Α.Σ. είναι δεδομένη και ταλαιπωρούνται όχι μονάχα οι μηχανικοί αλλά και οι πολίτες μέχρι να εκδοθούν οι Άδειες αποκατάστασης και να δοθούν οι αντίστοιχες χρηματικές αρωγές.
Φάκελοι πηγαινοέρχονται, Ληξούρι-Πάτρα-Αθήνα-Πάτρα-Ληξούρι, και μερικοί χάνονται και μετά βρίσκονται, άλλες άδειες εκδίδονται σε χρόνο ρεκόρ (2-3 μήνες), και άλλες χωρίς να έχουν παρατηρήσεις καθυστερούν 6-8 μήνες, Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν γίνει και 3-4 αυτοψίες. Δημιουργούνται έτσι μηχανικοί δύο ταχυτήτων, και πρότεινα
Την δημιουργία μόνιμου ΤΑΣ στο Ληξούρι με μηχανικούς. Για τις απλές αποκαταστάσεις (βλάβες σε μη φέροντα στοιχεία, η και τοπικού χαρακτήρα) οι οποίες είναι η πλειοψηφία και φθάνουν κοντά στο 80%, οι άδειες να εκδίδονται από το εδώ ΤΑΣ . Με τον τρόπο αυτό θα ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση, και η αποκατάσταση των κτιρίων θα ξεκινήσει άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου