Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Αφιερωση στο καινουργιο βιβλιο του Νικου Καμπανη

Συγγενείς φυλές
Μπασέντζι - Basenji - ή σκύλος του Χέοπα,- η σκύλος σκεπτόμενος, - ή σκύλος άφωνος. Συγγενής φυλή με τον Κρητικό Ιχνηλάτη που ζεί μέχρι σήμερα Στις Ζούγκλες του Κογκό, κυρίως μαζί με τις φυλές των Πυγμαίων. Η φωνή του μοιάζει με τιρολέζικο τραγούδι, είναι ικανός Ιχνηλάτης και χρησιμοποιείται απο τους Ιθαγενείς για το κυνήγι μικρών και μεσαίων θηραμάτων μέσα στην ζούγκλα που τα πλησιάζει σιωπηλά με την οσμή, επιτρέποντας στον κυνηγό με το ακόντιο ή το τόξο να τα στοχεύσει. Επίσης χρησιμοποιείται ώς φύλακας - προστάτης για να εντοπίζει και να προειδοποιεί με την συμπεριφορά του για επικίνδυνα φίδια μέσα στα πυκνά σημεία της ζούγκλας. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως Ιχνηλάτης και στην συνέχεια ως πρωτόγονος σκύλος εξαιτίας της χρήσης του ως σύντροφος σχεδόν αποκλειστικά αλλά και σε κυνοδρομίες. Είναι σκύλος μικρόσωμος που δεν ξεπερνά τα 42 εκ. και τα 10 κιλά βάρος

Νικόλαος Καμπάνης Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, αυτές οι δύο επεκτάσεις με Αφρική και Ισπανία, καθώς και ο νέος κατάλογος με χορηγούς από την Κεφαλλονιά και την Αιτωλοακαρνανία, μας υποχρεώνει να ανακοινώσουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε και δεύτερη έκδοση του βιβλίου: "Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ρ' - Άργος".......... Και όσον αφορά την πρώτη έκδοση
ΗΔΗ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!!!!!!!   21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ



!F e l i c i d a d e s!
Ο Αργος, ο πιστός φίλος του Οδυσσέα όπως στο μοναδικό μας ραντεβού μου εκμυστηρεύτηκε ο Νίκος ήταν της ίδιας ράτσας με τον Κρητικό ιχνηλάτη. 

Η ίδια ράτσα λαγωνικών υπάρχει και στην Ισπανία και είναι της ίδιας προέλευσης. Λέγεται Podenco και ανάλογα την περιοχή παίρνει και το επώνυμο του. Podenco Ibicenco (από την νήσο Ibiza και τις άλλες Βαλεαρίδες), Podenco Andaluz (εξ Ανδαλουσίας), Podenco Gallego (απαντάται στη Γαλικία, βορειοδυτική Ισπανία) Podenco Canario (κάτοικος Καναρίων νήσων, όπου μάλλον πρέπει να έφτασε κατά το μεσαίωνα στη μετακίνηση προς τις υπερατλαντικές κτήσεις), και αν και εκτός Ισπανίας αλλά ιβηρικός και κάτι ποιο χθαμαλός ο Podenco Portugués *Ο Πορτογάλος.
Τα χαρακτηριστικά τους είναι σχεδόν ολόιδια με τα του Ιχνηλάτη και ο αλαζονικός Ibicenco έχει ακριβώς τον τύπο, το μπόι και τη φιγούρα που παρατηρούμε στις αρχαίες τοιχογραφίες. Μάλιστα του ‘χουν και μπρούτζινο άγαλμα σε μια από τις πλατείες της μικρής πόλης! Αλλά αν και μπορεί να βρεθεί ολόλευκος συνήθως έχει τεράστιες καφετιές ελαιογραφίες ζωγραφισμένες σ’ όλο του το κορμί και χαρακτηριστικά στα δυο μυτερά και τεντωμένα αντενικά αυτιά του.
Ο podenco έφτασε κάποια μέρα στην Ιβηρική χερσόνησο από μια από τις τρεις πηγές που θα αναφέρω (Όπως πάντα εδώ αρνούνται τη μια, λες και τους είναι ποιο ευχάριστη η προέλευση και μίξη τους με Φοίνικες και Ρωμαίους παρά με τους Έλληνες.Πτωχοι!).
α) Από τους Φοίνικες, στις Βαλεαρίδες και την Ανδαλουσία.
β) Από τους Ρωμαίους, ιδίως στην Βορειοανατολική Ισπανία και την Ανδαλουσία.
γ) Από τους Έλληνες σ’ όλη τη Μεσογειακή Ιβηρική χερσόνησο, τη Πορτογαλία και τη Γαλικία. Γιατί εγώ πάντα επέμενα και θα επιμένω, ότι από τον 9ο αιώνα οι Βοιωτοί ήδη είχαν πάρε δώσε με τους Talayoticos, λαούς στις Βαλεαρίδες. Σήμερα προσπαθούν να αρνηθούν το όνομα Baleares από το ελληνικό βάλλειν *ρίπτω, εκτοξεύω και δέχονται το φοινικικό ba' lé yaroh που σημαίνει το ίδιο! Αλλά για τα ονόματα της Ιβιζας, ως Πιτυούσα και της μικρότερης Dragonera ,ως Οφιούσα δεν έχουν αντίστοιχα!
Σ’ ολόκληρη την μεσογειακή Ιβηρία υπάρχουν αναντίρρητες ενδείξεις για την ελληνική παρουσία μετά την μάχη της Τροίας και στην Ανδαλουσία από τον 7ο έως το τέλος του έκτου υπήρξε παρουσία Φωκαίων και Σαμίων σε συμβίωση με τους Ταρτέσιους. Στην Γαλικία αλλά και στην Πορτογαλία μπορούμε μόνο να ελπίσουμε ότι αν δεν έφτασε ο Οδυσσέας κάποιοι άλλοι όπως ο Τεύκρος, Ο Αμφίλοχος, ο Ασκληπιαδης η ο Διομήδης από τον 12ο και μετά έδωσαν ελληνικά ονόματα στις πόλεις Ullisipo,και Ampiloquia, Helline, Ullisea, Tude ή Grovios στη Γαλικια. Μάλιστα υπάρχει site Φιλελλήνων στη Γαλικία που προσπαθεί την επαλήθευση της αρχαιότατης ελληνικής παρουσίας στην χώρα τους. Παραθέτω>filellinesgalicia.blogspot.com.es και θα προσπαθήσω να τους φέρω μαζί μας.
Αλλά για να ολοκληρώσουμε με τα λαγωνικά. Όπως είπαμε και εδώ ο παππούς από το στιλάτο λαγόσκυλο ήταν ο Αιγυπτιακός Δρόμων. Ο κυνηγός των Φαραώ! Όπως και ο δικός μας. Όπως και ο φημισμένος Pharaoh hound η Podenco Faraonico, με μαλτέζικη καταγωγή,
και τρόμος κουνελιών. Ένας φίλος που ήρθε απ’ τα παλιά, πριν τρεις η τέσσερις χιλιάδες χρόνια και μας καλεί να τον εξακολουθήσουμε στο γυρισμο του στην Ομηρική Ιθάκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου