Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΩ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ,, ,,ΔΩΣΕ ΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΝ ΙΘΑΚΗ 2013


ΧΘΕς  ΛΟΓΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,,ΕΚΑΑ ΜΙΑ ΑΡΧΗ,,  ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΡΙΦΟ,,ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΩΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ,, ΚΑΙ  ΕΠΕΙΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ,,

ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΠΡΟΝΝΟΙ  ΕΠΙΣΗς ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ  ,,ΘΑ  ΠΡΟΧΩΡΩ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ
(ΚΑΙΡΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΩΣΤΕ)  ,,ΠΡΟς  ΛΥΣΗ  ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΗΡΙΚΟΥ ΓΡΙΦΟΥ.


ΚΑΙ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΜΕ

Γνώσης ΠανόραμαΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ
·
«Aπό την Ιθάκη στην Αθήνα και από την Αθήνα στον κόσμο…
ο Οδυσσέας του τότε έρχεται στο σήμερα!»
Πώς θα ήταν αν ο μυθικός Οδυσσέας ερχόταν στη σύγχρονη εποχή; Πού θα ταξίδευε; Ποιούς θα συναντούσε και τι θα τον εντυπωσίαζε; Το ταξίδι ξαναρχίζει με νέα πορεία και διαφορετικές προκλήσεις! Τα παιδιά γίνονται συνοδοιπόροι του Οδυσσέα σε ένα ταξίδι γεύσεων, τέχνης, ιστορίας και μυθολογίας! Η Ισπανία, η Ιταλία, η Κίνα είναι μόνο κάποιοι από τους προορισμούς που θα του προσφέρουν νέες περιπέτειες και εμπειρίες σ’ ένα καινούριο κόσμο που ξετυλίγεται μπροστά του!

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013
ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΘΙΑΚΕΣ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΕΙΣ
Η ΚΑΠΛΗΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ
Επιστροφή στην Ιθάκη της ποίησης
Το νησί του Ιονίου σημείο συνάντησης πολιτισμού

Αν αυτό το νησί μου ανήκε, εδώ θα έθαβα όλα τα βιβλία μου και δεν θα απομακρυνόμουν ποτέ» είχε πει ο λόρδος Βύρων για την Ιθάκη. Η φράση έπαιξε ρόλο στην απόφαση του κ.Αντώνη Βολανάκη, υπότροφου Φουλμπράιτ - επισκέπτη καλλιτέχνη στο Τμήμα Τέχνης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) - να δημιουργήσει την εξελισσόμενη εγκατάσταση «Επιστροφή στην Ιθάκη» με θέμα την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του νησιού και της σημασίας του.
Με προσκεκλημένους επτά Έλληνες και επτά Αμερικανούς σύγχρονους ποιητές, σκοπός του installation είναι η δημιουργία ενός έργου τέχνης, μέσα από τη συνύπαρξη στο νησί, το οποίο θα προκαλέσει σε διάλογο και δια-δράση τους κατοίκους της Ιθάκης, τους θερινούς επισκέπτες και τους οικοδεσπότες-ποιητές. Οι συμμετέχοντες ποιητές από Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα είναι: Κάθι Ενγκελς, Κάρεν Φίνλεϊ, Τζαμάικα Οσόριο, Πατ Ρόσαλ, Σαμάνθα Θόρνχιλ, Ρόμπερτ Κόσικ, Ελάνα Μπελ, Πατρίτσια Κολαϊτη, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δανάη Σιώζου, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Βασίλης Μανουσάκης και Γιώργος Χουλιάρας.
Μέσω των προσκεκλημένων ποιητών, η «Επιστροφή στην Ιθάκη» θα εξερευνήσει την πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά του νησιού. Όπως ο κ. Βολανάκης σημειώνει, «η Επιστροφή στην Ιθάκη είναι η "Οδύσσεια" του Ομήρου βέβαια, κι αυτή του Καζαντζάκη, το "Ταξίδι στις Ιθάκες" που έδωκε ο Καβάφης στην ανθρωπότητα, ο "Ξανακερδισμένος Παράδεισος" του Μίλτον κι ο "Ξανακερδισμένος Χρόνος" του Προυστ, ο "Οδυσσέας" του Τζόις και οι Άλλες Πηνελόπες της σύγχρονης ποίησης.»
Σκοπός του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών ποιητών είναι η κατανόηση των ποιητικών διαστάσεων της Ιθάκης και η διερεύνηση των μυθικών αισθημάτων περιπλάνησης, περιπέτειας και ψυχραιμίας που έχουν εμποτίσει το νησί.
Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού δρώμενου της εγκατάστασης θα στηθεί και η έκθεση «Horse Boy: Από την Ιθάκη στην Τροία» στον εκθεσιακό χώρο «Πινακοθήκη» στο Βαθύ, Ιθάκη. Το «Horse Boy» είναι μια ατομική έκθεση με πίνακες ζωγραφικής και σχέδια από τον διεθνή καλλιτέχνη Φίλιπ Τσιάρας (ένθετη φωτογραφία) και θα διαρκέσει από 27 Ιουνίου μέχρι 31 Ιουλίου 2013.
Η έκθεση διερευνά την καλλιτεχνική και ιστορική υπόσταση του Τρωικού Ίππου και αποτελεί ένα διαχρονικό Οδυσσειακό ταξίδι. Το όραμα του Τσιάρα υιοθετεί και επεξεργάζεται οπτικά εργαλεία από τις πρώτες ζωγραφιές σπηλαίων του Lascaux, μέχρι το υψηλό σχέδιο και την σύνθεση του Μοντερνισμού και της Σύγχρονης Τέχνης.
Ο ρόλος των κατοίκων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου