Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΑ,,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ


Θέλω να σου πω ότι το μόνο έγκυρο βιβλίο για την Αργοναυτική εκστρατεία είναι τα Αργοναυτικά του Ορφέα. Ο Απολλώνιος όταν έγραψε το παραμύθι του τον κυνήγησαν και για 15χρόνια έμενε στην Ρόδο, εξ ου και Ρόδιος. μην ασχοληθείς μαζί του. Ο Απολλόδωρος που αντιγράφει τον Ορφέα κάνει περίληψη και έχει και περικοπές και λάθη.Αυτό για αρχή. Τώρα επί της ουσίας όπως είπες υπάρχουν κοινές διαδρομές στον Ορφέα και στον Όμηρο και μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι περιγράφουν τα ίδια μέρη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι τα μέρη είναι όπως τα περιγράφουν και δεν είναι μυθομανείς.
Τώρα όσον αφορά τις πέτρες αλλά και όλα όσα περιγράφονται στα δύο έργα αυτά υπάρχουν μόνο που με "επέμβαση" των νεωτέρων πρόσθεσαν πολλά ανύπαρκτα στοιχεία όπως το καρφί στο πόδι του Τάλου. Ο Τάλως δεν είναι τίποτε άλλο από τρία νησιά, αρκετά μεγάλα, σε νησιά με τεράστια κοιτάσματα χαλκού. Η θέση των νησιών αυτών είναι βέβαια στρατηγική μια και η πρόσβαση από τους πορθμούς που δημιουργούν είναι στην μέση ενός σημαντικού ναυτικού δρόμου.
Για τις πέτρες θέλω να σου πω κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Οι πέτρες δεν κινούνται αλλά αλλάζουν μέγεθος, βέβαια στην διάρκεια κάποιων μηνών από την συνεχή εναπόθεση οστρακοειδών. Επίσης την επικινδυνότητα του σημείου αυξάνει η συνεχής κίνηση των νερών με το φαινόμενο της παλίρροιας και οι κακές καιρικές συνθήκες που είναι σχεδόν μόνιμες. Έτσι η συμμετοχή του πουλιού ήταν σημαντική γιατί, το πουλί αυτό έχει την ιδιότητα να πετά μόνο πάνω από βαθιά νερά ενώ αποφεύγει τα αβαθή. Την κίνησή του αντέγραψαν οι Αργοναύτες για να περάσουν από τα βαθιά περάσματα και να μην κολλήσουν στα αβαθή. Έτσι και πέρασαν.
Με άλλα λόγια το ταξίδι τους ήταν μελετημένο στην εντέλεια και φυσικά είχαν και χάρτες μαζί τους.
Αυτά για την ώρα.
Παυσανίας   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου