Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με την Ελλάδα! Ακόμα και οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να το εξηγήσουν..


Άκρως αποκαλυπτικά και αινιγματικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, και ο δόκιμος ερευνητής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χουσιανίτης και μάλιστα, βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. 
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στον Κορινθιακό Κόλπο παρατηρείται παραμόρφωση του φλοιού της Γης, η οποία ωστόσο δεν δικαιολογείται από τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. 

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και ακόμα ερευνάται αν αυτή η παραμόρφωση οφείλεται σε επερχόμενους σεισμούς ή αν πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο. 
 Μιλώντας την εφημερίδα "Έθνος", ο κ. Γκανάς υπογράμμισε: " Ο φλοιός της Γης είναι ελαστικό σώμα και για να αλλάξει σχήμα πρέπει να σπάσει. Έτσι, η παραμόρφωση του φλοιού προκαλεί σεισμούς.
Εμείς θελήσαμε να εξετάσουμε τη σχέση παραμόρφωσης και σεισμικότητας. Για να το κάνουμε αυτό, αξιοποιήσαμε δεδομένα από περίπου 100 σταθμούς του Εθνικού Δικτύου GPS. Συγκρίνοντας την παραμόρφωση που εντοπίσαμε με τη σεισμικότητα των τελευταίων 100 χρόνων, βρήκαμε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες η σεισμικότητα συμβαδίζει με την παραμόρφωση, όπως στο Ιόνιο, και περιοχές όπου συμβαίνει το αντίθετο, όπως στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι χαμηλότερη από την παραμόρφωση.
Στην περιοχή αυτή περίπου το 50% της παραμόρφωσης δεν συνοδεύεται από σεισμικότητα. Με απλά λόγια λείπουν μεγάλοι σεισμοί. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και αν το ρήγμα χαμηλής γωνίας που υπάρχει στην περιοχή ολισθαίνει χωρίς σεισμούς".
Από την πλευρά του, ο κ. Χουσιανίτης σημειώνει: "Η παραμόρφωση όντως προηγείται μεγάλων σεισμών, αλλά είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι σε κάποιες περιοχές χαμηλής κυρίως σεισμικότητας, παραμόρφωση μπορεί να συσσωρεύεται για αιώνες ή και για χιλιετίες πριν εκλυθεί με σεισμικό τρόπο. Ετσι, ένα σεισμογόνο ρήγμα μπορεί να περάσει απαρατήρητο πριν από την εκδήλωση κάποιου ισχυρού σεισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έστω και μικρές αλλαγές στους ρυθμούς παραμόρφωσης μπορούν να εντοπιστούν με τη βοήθεια πολύ πυκνών δικτύων GPS συνεχούς καταγραφής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου