Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

σχολιασμοί στην καταγωγή Ομηρου

φρεσκα νεα

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ  ΘΑΛΑΣΣΟ-ΠΟΡΟΣ

Επειδη  μας πηρανε  και τον Φωκα,,του Πόρου θα το ονομασουμε  "ΟΔΥΣΣΕΑΣ"
(ΕΙΜΑΙ ΚΑΚΌς  Σ-ΠΟΡΟΣ),, και οταν με θαβουν φυτρωνω καλυτερα! χαχα
  http://www.inkefalonia.gr/…/54347-afti-einai-i-protomi-tou-…

Το INKEFALONIA.GR δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες από την προτομή του Κεφαλονίτη Θαλασσοπόρου Ιωάννη Φωκά (Χουαν Ντε Φούκα) που θα τοποθετηθεί…
INKEFALONIA.GR

και αναδημοσιευση!!!
ΑΠΟ ΑΒΡΑΑΜ ΣΕ pokospuroconsolaris

Σιγά μηn αποκαλύψεις τα μυστικά τση μπακατέλας! Βγάλε όσες φωτό θέλεις ελεύθερα! Κά κα κα κα κα κα. σε ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΣΠΥΡΟ ΡΟΚΚΟ, ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΟ-ΠΟΡΟ


ΚΑΙ  3 σχόλια:

  1. Βάζοντας απλές λογικές και με κάποιες γνώσεις για την τότε εποχή εγώ έχω καταλήξει ότι Όμηρος σαν γνώστης των ιστοριών που τις συνέταξε ψάχνοντας ιστορικά στοιχεία (από πού άραγε?) και τα μελοποίησε δεν είναι δυνατόν να υπήρξε.
    Ο «Όμηρος» από αφηγήσεις έγραψε αυτά που έγραψε και εδώ είναι το τέλειο μπέρδεμα:
    Σε ποιές γλώσσες και διαλέκτους τα άκουσε?
    Κάθε πόλη είχε και τη δικιά της τότε, άρα πολύ δύσκολη η συνεννόηση. Πιθανολογώ ότι τα περισσότερα μια και ούτε οι ακριβείς λέξεις υπήρχαν για να περιγράψουν κάτι, μάλλον η γνώση κυρίως μέσω της «διεθνούς γλώσσας» μεταφέρονταν , δηλαδή της παντομίμας.
    Κάτι αντίστοιχο με το σημερινό δελτίο ειδήσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Αυτός είναι και ένας λόγος που αν υπήρξε Όμηρος δεν θα μπορούσε να ήταν τυφλός.
    Για ποιά ακρίβεια πραγματικής περιγραφής περιστατικών λοιπόν μιλάμε?
    Ωραιοποιήθηκαν με την πάροδο του χρόνου περιγραφές μέσα στα έπη, μεταλλάχτηκαν, όπως και προσαρμόστηκαν πάνω σε συμφέροντα της τότε εποχής.
    Πότε πήραν την τελική τους μορφή σα γραπτό κείμενο τα Ομηρικά έπη?
    Αφού έβαλαν το χεράκι τους πολλοί και κυριότερα οι Αλεξανδρινοί γραμματικοί εκεί κατά το δεύτερο αιώνα πρό Χριστού.
    Αυτοί και αν τα έκαμαν όπως ήθελαν ή τους πίεσαν αλά Βιργίλιο.
    Παλιά και αποδειγμένη μέθοδος…χα χα.
    Για ποιόν Οδυσσέα σαν Όμηρο συζητάμε?
    Τα Ομηρικά έπη μέσα από την διαδρομή τους και ειδικά από την ώρα που πρωτογράφτηκαν, όποια μορφή και αν είχαν τότε, πρέπει να ψαχτούν από την πλευρά του τί ακριβώς επεδίωκαν και όχι στις λεπτομέρειες.
    Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η λύση πολλών αινιγμάτων που βασανίζουν ανά τους αιώνες όχι μόνο εμάς τους ερασιτέχνες Ομηριστές αλλά και τους επιστήμονες.
    Και σε τέτοιο επίπεδο πρέπει να προσπαθήσει ο καθένας ώστε να υπάρξουν κατά το δυνατόν τεκμηριωμένες σοβαρές απόψεις που θα ξεφεύγουν λίγο από παραμυθένιες.
    Το στιλ εγώ είδα το Δία στον ύπνο μου και μου είπε ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι παράδειγμα στη Λευκάδα και αφού έχει θάλασσα, λιμάνια και βουνό, βρήκα τον αργαλειό τση Πηνελόπης, δεν προσφέρει και πολλά εκτός από ευχάριστη ατμόσφαιρα παλατιού σύγχρονων μνηστήρων που παλεύουν να παντρευτούν την Ομηρική Ιθάκη.
  2. καλησπέρα,,, Λες τελικά να μας τονε φανε οι Λευκάδιοι τον Οδυσσέα και μαζί και τον Ομηρο!! 
    Καταρχήν οντως η συγγραφη της Οδύσσειας εχει  παρα  πολλές περίεργες καταστάσεις, δεν θα μπορούσε όλα να τα ξέρει ένας! π.χ οι Περιπέτειες του Οδυσσέα,,σαν μόνος επιζων τις ήξερε μόνο αυτός,, τα πεπραγμένα από Τηλέμαχο σε Τηλεμαχία τα ήξερε μόνο ο Τηλέμαχός,, και Τα της μνηστηροφονίας ,, τα ήξεραν εκτός αυτο τους ,,και αρκετοί ακόμη!! Οπότε η ποιο λογική στο θέμα,,αν τελικά οι περιπέτειες του Οδυσσέα δεν είναι όλες φανταστικές κάποιος -ποιοι τα περιέγραψε κάπου,, και μέσω αυτου ,,εφτασαν οι πληροφορίες σε Όμηρο,, και αυτός ο κάποιος το ποιο λογικό ήταν να ήταν ο Ευμαιος!! (ή ακόμη και ο Τηλέμαχος).
  3. οπως πολυ σωστά σαν θεωρεία εχει ανεβάσει και ο φίλος Νικος Καμπάνης,, κατι που πολυ πιθανον να ευσταθει,, ο Ομηρός είναι   ο  γιος του Τηλέμαχου, και της κόρης του Νέστορα, και μετα τα πεπραγμένα σε Ιθάκη,,να αναγκάστηκε να φιλοξενηθει σαν εγγονος του Νεστορα εν αρχη σε Πύλο,, και αργότερα ,, για καποιους λόγους να μεταποικησε προς Ανατολη. 
  4. Γι αυτό  εξάλου   και οι πολλοι  μνηστηρες καταγωγης του  ! Φυσικά σε μικρη ηλικία πρέπει να πρόλαβε να έζησε και στην "ΙΘΑΚΗ" Δηλαδη κεφαλονιά,, και συγκεκριμένα Πόρο, γι αυτό και όλα τα μερη τα εξιστορει με πλήρη ακριβεια!!!!!  Και  γι αυτό και  περιγράφει τακτικά και τις ομορφιες του νησιού μας,, με την δική του ποιητικη ικανότητα!
  5. Το αν ήταν Τυφλος  δεν μπορω να σου πω με σιγουριά,, σίγουρα όμως  οι τυφλοι παραμένουμε εμεις.
  6. επίσης μια καλη παρόμοια αναρτηση

  7. kefalonia,κεφαλονια,πορος,επαγγελματα,αρχαια,ομηρικη ιθακη
    POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
  8. Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ που εφτασε Καναδα ήταν ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ!!!!


    απο  Ευριδική Λειβαδά
    Το θέμα του Ιωάννη Φωκά είναι σπουδαίο. Γιατί είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ που έφθασε στον Δυτικό Καναδά. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ήταν ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ!!!!


    Όταν ο Ιωάννης Φωκάς (Χουαν ντε Φούκα) ενώνει δυο τόσο μακρινά μέρη - Πρόταση του Δήμου Κεφαλλονιάς για αδελφοποίηση με τον Δήμο Βανκούβερ με αφορμή τα 150 χρόνια εορτασμού του Καναδά
    O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουϊκ στο πρόσφατο ταξίδι του στον Καναδά επισκέφθηκε και το Βανκούβερ όπου παρεβρέθη σε εκδηλώσεις της ελληνικής Κοινότητας Βανκούβερ για την 25η Μαρτίου. Επισκέφθηκε την έδρα Ελληνικών Σπουδών (υπό τον συμπατριώτη μας καθηγητή δρ. Ανδρέα Γερολυμάτο) στο Πανεπιστήμιο Simon Frazer , αλλά και τον Δήμο Βανκούβερ όπου μετέφερε πρόταση του Δήμου Κεφαλλονιάς για αδελφοποιηση με άξονα τον Ιωάννη Απόστολο Φωκά Βαλεριάνο, γνωστό θαλασσοπόρο με το όνομα Χουάν ντε Φούκα.
    Το ΥΠΕΞ εξέδωσε στις 22 Μαρτίου 2017 το εξής Δελτίο Τύπου, ένα δελτίο όπου η παράλειψη μιας λέξης (εν προκειμένω Στενά ΝΟΤΙΑ του Βανκούβερ) προκάλεσε μικρή μερίδα μόνιμα αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ (ενώ η λέξη "αρμάδα" που αναφέρεται αμέσως μετά, πέρασε απαρατήρητη):
    «Συνάντηση με τον Καναδό Πρωθυπουργό κ.Justin Trudeau, διμερείς επαφές με μέλη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης αλλά και Τοπικών Κυβερνήσεων και συναντήσεις με τις μεγαλύτερες Ελληνικές Κοινότητες της χώρας, θα έχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επισκέπτεται τον Καναδά, στα πλαίσια του φετινού εορτασμού των 150 χρόνων της χώρας, των 75 χρόνων των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά και των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουν η Ελληνική Πρεσβεία και οι Ελληνικές Κοινότητες όλων των μεγάλων Καναδικών πόλεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα δε ξέρω που το πάει ο Αβραάμ με το «pokospuroconsolaris»
    με έκαμε Βραζιλιάνο ή τιμονιέρη του Βιργίλιου??
    Χα χα χα να είσαι καλά φίλε Αβραάμ.

    Η προτομή του Φωκά αρκετά καλή, ευτυχώς που δεν υπήρξε η απαίτηση να του κοτσάρουνε το καπέλο του Νέλσωνα όπως το πηλίκιο στον Κολοκοτρώνη!!
    Πάντως καλά κάμανε και το αλλάξανε το όνομα γιατί εκειό το "Αργοστόλι", το αρκοσόλιο που θάψανε το νόνο του νόνου μου, μου θυμίζει!!!
    Κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα.



    Με τις σκέψεις περί συγγένειας Ομήρου με Οδυσσέα δεν συμφωνώ, και δεν γνωρίζω που ακριβώς συμφέρει στις έρευνες αυτή η συγγένεια.
    Σίγουρα τα γεωγραφικά στοιχεία είναι σωστά. Αφού όμως τα έπη γράφτηκαν σε περίοδο που τα νησιά μας πλέον είχαν αλλάξει ονομασίες, οι ετεροχρονισμένα γράφοντες δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τις Ομηρικές και εκεί έγινε το αλαλούμ.
    Μπλέξαμε όπως οι παλιοημερολογήτες με τσού νεότερους, που οι νεότεροι προσέχουν τα μερομήνια σε ημερομηνίες του Αυγούστου ενώ παλιά ο μισός ήταν Ιούλης…
    Πιστεύω ότι όσοι και όποιοι καθαρόγραψαν την Οδύσσεια είχαν άριστες γνώσεις περί Ομηρικής Ιθάκης γιατί η περιοχή ήταν κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου αλλά και άνετα μπορούσε να την δεί κανείς από τις γύρω ακτές.
    Δεν υπάρχουν λάθη λοιπόνε.
    Ας αφήσουμε άρα όπως σωστά λες poros τα περί τύφλας του «Ομήρου», μη διακρίνοντας τη δικιά μας.
    Και οι Εχίνες παλιά ήταν οι Στροφάδες (παλαιότατα Πλωταί ίσως) και «θόες» νήσοι πουθενά δεν αναφέρονται οι Εχινάδες αλλά ας το αφήσουμε για Φθινόπωρο καλύτερα.

    Απτά τα ολίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalhspera,,,τωρα που εχουν βγαλει φωτια τα ποδαρια μου,, πεταω και κανα παλιο να μην ξεχνιωμαστε χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή