Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΝΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ενημερωσή από την  
Αθενακη Αλεξάνδρα

Συμφωνα με τον γερμανό ερευνητή Heinz Warnecke ο Απόστολος Παύλος κατά την διάρκεια της πορείας του προς την Ρώμη ναυάγησε στο θαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς και όχι της Μάλτας όπως πολλοί πιστεύουν.
Κατα τον Warnecke, η Μελίτη των Πράξεων είναι η Κεφαλονιά καθώς τα ναυτικά, κλιματολογικά, λαογραφικά καί ζωολογικά δεδομένα των κεφαλαίων 27 καί 28 των Πράξεων δύσκολα μπορούν να συσχετισθούν με την Μάλτα. Αναλυτικότερα:

Το όνομα "Μελίτη" ήταν σύνηθες στον δυτικό Ελλαδικό χώρο. Πέρα από την Μάλτα το όνομα χρησιμοποιείτο στην Κέρκυρα, Σαμοθράκη κ.α. Η Μέλαινα Κέρκυρα των αρχαίων κατα τον Warnecke είναι η Κεφαλονιά σχετιζόμενη με τον ολόμαυρο Αίνο.
Ο κόλπος του Λειβαδιού (Αργοστολίου) της Κεφαλονιάς ανταποκρίνεται με πληρότητα στην περιγραφή των Πράξεων. Είναι ο μοναδικός (μαζί με την Λέσβο και τη Λήμνο) στη Μεσόγειο τόσο κλειστός καί ασφαλής κόλπος. Μπροστά του δε εκτείνεται καί το "αβαθές" που αναφέρεται στις Πράξεις.
Το φαινόμενο της συνεχούς βροχής που αναφέρεται στις Πράξεις δε θα μπορούσε να το συναντήσει κανείς στη Μάλτα, είναι όμως κάτι συνηθισμένο στην Κεφαλονιά. Ακόμη και το "ψύχος" των Πράξεων δεν ευνοεί συσχετισμό με την Μάλτα η οποία έχει το θερμότερο κλίμα όλης της Μεσογείου.Στην Κεφαλονιά όμως δεν είναι περίεργο να πέσουν χιόνια και πρίν το Νοέμβριο.
Το επεισόδιο με την έχιδνα τεκμηριώνει ακόμη περισσότερο τον συσχετισμό της Κεφαλονιάς καθώς στην Μάλτα δεν υπάρχουν δηλητηριώδη ερπετά.Στην Κεφαλονιά όμως υπάρχουν τουλάχιστον 20 είδη ανάμεσά τους καί η έχιδνα.
Τέλος η ονομασία "βάρβαροι" που χρησιμοποιείται για τους κάτοικους του νησιού στηρίζει επιπλέον την άποψη του Warnecke. Ο θουκιδίδης ονόμαζε τους Έλληνες του ΒΔ ελληνικού χώρου βάρβαρους διότι εθεωρούντο έξω από το πολιτιστικό κλίμα των άλλων Ελλήνων. Οι Κεφαλλονίτες ονομάζονται βάρβαροι καί για τον τραχύ και ανυπότακτο χαρακτήρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου