Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

28 χρόνια μετά το ναυάγιο του “Ζάκυνθος” oι μνήμες παραμένουν ζωντανές


ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ…
POROSNEWSTV.BLOGSPOT.PE



KAI ΜΕ ΠΗΓΗ

Μπορεί να έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο οι μνήμες παραμένουν ζωντανές από εκείνη την κρύα και βροχερή νύχτα της 28ης Δεκέμβρη του 1989…
IMERAZANTE.GR

Μπορεί να έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο οι μνήμες παραμένουν ζωντανές από εκείνη την κρύα και βροχερή νύχτα της 28ης Δεκέμβρη του 1989 που σημάδεψε για πάντα το νησί μας.
Το πλοίο με κυβερνήτη το Σάββα Ξενόφου είχε καταπλεύσει στο λιμένα της Κυλλήνης περί ώρα 15.30 της 28ης Δεκεμβρίου 1989 και άρχισε να φορτώνει βυτιοφόρα οχήματα με υγρά καύσιμα προκειμένου να εκτελέσει το ειδικό δρομολόγιο χωρίς επιβάτες, της μεταφοράς καυσίμων στην Ζάκυνθο. Φορτώθηκαν 15 οχήματα, 15 οδηγοί των οχημάτων και ένας συνοδηγός.

Ήταν 4.15 το απόγευμα όταν το πλοίο “ΖΑΚΥΝΘΟΣ” φορτωμένο με βυτιοφόρα οχήματα με υγρά καύσιμα απέπλευσε από την Κυλλήνη με προορισμό το λιμάνι της Ζακύνθου. Το μετεωρολογικό δελτίο έδινε ανέμους νοτιανατολικούς 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με κυματώδη θάλασσα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι τοπικές συνθήκες ήταν ακόμη δυσμενέστερες.
Το πλοίο κατά την πορεία του προς Ζάκυνθο βρέθηκε αντιμέτωπο με μπουρίνι, κάποια στιγμή πήρε κλίση δεξιά, ενώ την ίδια ώρα το ηλεκτρικό και το υδραυλικό πηδάλιο τέθηκε εκτός λειτουργίας και η συνεννόηση μεταξύ γέφυρας μηχανοστασίου διακόπηκε. Όλα τα οχήματα είχαν μετακινηθεί προς την δεξιά πλευρά του χώρου στο γκαράζ. Η κλίση δεν αποκαταστάθηκε ενώ το σκάφος με το χειροκίνητο πηδάλιο κατευθύνθηκε προς τις ακτές της Πελοποννήσου.
Το πλοίο πλέον εκινείτο με μια μηχανή και είχε φτάσει τις ακτές της Ηλείας σε απόσταση ένα μέχρι ενάμισι μίλι, όταν ο πλοίαρχος εξέπεμψε το σήμα κινδύνου περί ώρα 17.06.
Ώρα 17.15 αποπλέει από την Ζάκυνθο το ΠΡΩΤΕΥΣ με επιβαίνοντα και το Λιμενάρχη, αλλά έξω από το λιμάνι ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους ότι λόγω καιρού αδυνατεί να συνεχίσει και επιστρέφει στη Ζάκυνθο. Στις 17.25 αποπλέει από την Κυλλήνη το ΔΗΛΟΣ, που καταπλέει στην περιοχή μισή ώρα αργότερα και διαπιστώνει μεγάλη κλίση του ΖΑΚΥΝΘΟΣ και ότι είχε αρχίσει η εγκατάλειψή του. Στο ΖΑΚΥΝΘΟΣ ο πλοίαρχός του έδωσε εντολή να ποντιστούν και οι δύο άγκυρες και κράτησε τις μηχανές, ενώ βλέποντας το ΔΗΛΟΣ να πλησιάζει δίνει εντολή προετοιμασίας για εγκατάλειψη του σκάφους.
Ώρα 18.30 φτάνει και το αλιευτικό ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ για συνδρομή στο έργο της περισυλλογής των ναυαγών, ενώ η περιοχή φωτίζεται από φωτιστικές βόμβες αεροπλάνου που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης.
Περί ώρα 19.30 έγινε μεγάλη έκρηξη στο χώρο του γκαράζ του πλοίου ενώ ο Πλοίαρχος και Α” Μηχανικός φορώντας τα σωσίβιά τους ρίχτηκαν στη θάλασσα. Επακολούθησαν και άλλες εκρήξεις και φλόγες γέμισαν το χώρο οχημάτων που έβγαιναν από την καταπέλτη. Από τις εκρήξεις δημιουργήθηκαν ρήγματα με αποτέλεσμα το πλοίο να ανατραπεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Τον Πλοίαρχο και τον Α” Μηχανικό περισυνέλεξε το αλιευτικό ΧΡΗΣΤΟΣ.
Την επόμενη ημέρα βρέθηκε το πτώμα του Αλέξ. Μπεκύρου στην περιοχή της Κυλλήνης και ο θάνατός του οφειλόταν σε πνιγμό!
Σήμερα η κατάδυση στο “Ζάκυνθος” είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Το βάθος επιτρέπει μια γρήγορη βόλτα. Η γέφυρα είναι εντυπωσιακή. Το μεγάλο ρήγμα στην πλώρη υποδεικνύει ότι προηγήθηκε έκρηξη. Μοναδικό θέαμα τα βυτιοφόρα που επιπλέουν στο γκαράζ αφού τους έχουν αφαιρεθεί τα καύσιμα. Οι δύο προπέλες του πλοίου είναι το τελευταίο θέαμα που καθηλώνει πριν πάρει κανεις το δρόμο πρός την επιφάνεια.
Και το “Νόρμαν Ατλάντικ”
Σαν σήμερα όμως σημειώθηκε ένα ακόμη ναυάγιο. Ήταν 28 Δεκεμβρίου, 2014 ώρα 5,40 ξημερώματα. Επιβάτης του πλοίου Νόρμαν Ατλάντικ ειδοποιούσε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης για φωτιά στο γκαράζ του πλοίου, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα. Μεσοπέλαγα, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, γράφτηκε μία ανείπωτη τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε αρκετά άτομα.
Άνθρωποι έφυγαν, σπίτια έκλεισαν, περιουσίες χάθηκαν στα παγωμένα νερά. Ανάμεσα στα θύματα κι ένας ζακυνθινός, ο Νίκος Παράσχης, οδηγός, που βρέθηκε στο μοιραίο δρομολόγιο. Και ο χρόνος μπορεί να περνά, οι πληγές όμως μένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου