Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Στις… καλένδες η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς – Τι απαντά το υπουργείο

1


Μπορεί τον τελευταίο καιρό η κουβέντα για τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς να έχει ανάψει, με… συγκρούσεις, συμμαχίες και… πολλές αιτήσεις για νέους δήμους, όμως, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα Κεφαλονίτικα Νέα, και όπως σχεδόν επιβεβαιώνει το υπουργείο, οι επόμενες εκλογές φαίνεται πως θα βγάλουν και πάλι μόνο έναν δήμαρχο στο νησί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή και τις δηλώσεις της Αφροδίτης Θεοπεφτάτουστα Κεφαλονίτικα Νέα για τη δυνατότητα ύπαρξης μόνο δύο δήμων, έχει αρχίσει μία νέα σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων για το φημολογούμενο «σπάσιμο» του Δήμου στα 2, 3, 4 ή και περισσότερα κομμάτια. Η ίδια η βουλευτής μάλιστα, σε νέα αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα, δηλώνει σήμερα κι εκείνη υπέρ της διάσπασης.
Αρχής γενομένης από την Παλική, που σταθερά ζητάει την επανασύσταση του πρώην δήμου Ληξουρίου ή Παλικής, τόσο η Σάμη, όσο και ο Ελειός ζητούν την ανεξαρτητοποίησή τους, ενώ ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι πρώτοι εν δυνάμει… υποψήφιοι δήμαρχοι, τόσο σ’ αυτές, όσο και σε άλλες περιοχές της Κεφαλονιάς. Πρόσφατα μάλιστα οι… υποψήφιοι δήμαρχοι έγιναν μέχρι και… άρμα στο πρόσφατο καρναβάλι.
Πέρα από τ’ αστεία όμως, τα προβλήματα ειδικά της Παλικής ζητούν λύση. Πολλοί τα ρίχνουν στον νυν δήμαρχο (άλλωστε και η κ. Θεοπεφτάτου είχε αναρωτηθεί με νόημα για το αν «φταίει ο Καλλικράτης ή ο Παρίσης»), δεν είναι λίγοι αυτοί όμως που πιστεύουν ότι ένας δήμος Παλικής θα βοηθούσε.

Επιστροφή… στο παρόν

Είναι όμως ρεαλιστική η διάσπαση, έστω, και σε δύο μόνο δήμους; Απ’ ότι φαίνεται όχι. Ή τουλάχιστον είναι πολύ δυσκολότερη απ’ ότι είχε αρχικά φανεί. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν το υπουργείο γνώριζε για το πώς έχει η κατάσταση και δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι αυτά που έταζε προεκλογικά δεν μπορούν να γίνουν, ή αν… τα βρήκε σκούρα στην πορεία. Αυτό θα φανεί… Το σίγουρο είναι πάντως ότι προς. το παρόν, το υπουργείο στέλνει το χωροταξικό σε ταξίδι στο… μέλλον.

«Υπουργείο Εσωτερικών: Δεν ανοίγουμε το χωροταξικό»

Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Εσωτερικών και η επίσημη απάντηση που μας έδωσαν ήταν σαφής:
«Δεν αγγίζουμε το χωροταξικό. Δεν υπάρχει ωριμότητα. Εξαιρέσεις, αν υπάρξουν, και εφόσον υπάρξουν θα τις δούμε μελλοντικά».
Η απάντηση αυτή του υπουργείου δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι (τουλάχιστον) οι επόμενες εκλογές στην Κεφαλονιά θα γίνουν για έναν δήμο, ενώ, το πιθανότερο είναι, η διάσπαση να μη γίνει ποτέ.

Τα κολλήματα

Πέρα από τα θέματα βιωσιμότητας των προ-καλλικρατικών δήμων με τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, υπάρχουν και νομικά προβλήματα που κάνουν την όποια συζήτηση να μοιάζει σχεδόν ανεδαφική.

Το προσωπικό

Από το ρεπορτάζ που κάναμε και μιλώντας με κορυφαίους αυτοδιοικητικούς του νησιού μας, τόσο από τον δήμο, όσο και από την περιφέρεια, συμπεραίνουμε ότι το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που θα προκύψει στους νέους «παλιούς» δήμους είναι η στελέχωση των υπηρεσιών τους.
Για να υπάρξουν νέες υπηρεσίες πρέπει να υπάρξουν νέες προσλήψεις, και για να υπάρξουν νέες προσλήψεις χρειάζεται τουλάχιστον 12-18 μήνες μέχρι να προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.
Εναλλακτικές δεν υπάρχουν ή και να υπήρχαν θα ήταν επίφοβες. Υποχρεωτικές μεταθέσεις δημοτικών υπαλλήλων δεν μπορούν να γίνουν, ενώ ακόμα κι αν γίνονταν θα είχαν δραματικές επιπτώσεις για τον νυν δήμο Κεφαλονιάς. Από την άλλη πλευρά, ένας… ξεδοντιασμένος περιφερειακός δήμος χωρίς υπαλλήλους και χωρίς π.χ. τεχνικές υπηρεσίες θα μοιάζει πιο πολύ με… «δημαρχευομένη τοπική κοινότητα» παρά με κανονικό δήμο.
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η πεισματική άρνηση της Τρόικας για προσλήψεις. Επίσης, αν η διάσπαση σημαίνει αύξηση εξόδων για τους νέους δήμους, θα χαρούμε πολύ να δούμε ποιος θα είναι ο γενναίος υπουργός ή υφυπουργός που θα τολμήσει να το πει αυτό στους Ευρωπαίους. Και δεν είναι ανάγκη να είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ… Θαρραλέοι τροϊκομάχοι αναδείχτηκαν σε όλους τους πολιτικούς χώρους την τελευταία δεκαετία…

Ο… επιμερισμένος διάδοχος…

Όταν συνενώθηκαν οι πρώην δήμοι, ο νέος Δήμος Κεφαλονιάς (ή «Κεφαλλονιάς» όπως τον αποκαλεί το ανορθόγραφο υπουργείο), έγινε «καθολικός διάδοχος» όλων τους των υποχρεώσεων και συμβάσεων.
Όταν ο επαγγελματίας από τον Μύρτο δηλαδή, διεκδικούσε τα λεφτά του π.χ. από τον πρώην δήμο Πυλαρέων, στη συνέχεια στρεφόταν κατά του νυν Δήμου Κεφαλονιάς. Ή όταν ο πρώην δήμος Λειβαθούς πλήρωνε… διπλά τα λεφτά στον εργολάβο που είχε παραχωρήσει την αμοιβή του στην τράπεζα, η τράπεζα τα ζητάει σήμερα από τον Δήμο Κεφαλονιάς.
Αυτή είναι μία πορεία που μοιάζει να μην μπορεί να αντιστραφεί. Ή αν αντιστραφεί θα δημιουργήσει τελείως ετεροβαρείς δήμους.
Αυτό που αναζητήθηκε είναι το πώς ένας νέος δήμος Παλικής π.χ., θα πάρει πάλι πίσω από τον Δήμο Κεφαλονιάς τις υποχρεώσεις και τις συμβάσεις που τον αφορούν. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Αν πάλι ο νέος Δήμος Αργοστολίου γίνει καθολικός διάδοχος του δήμου Κεφαλονιάς, τότε θα φτάσουμε να υλοποιεί και πάλι αυτός συμβάσεις και έργα π.χ. στον Δήμο Παλικής, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και Δήμος Παλικής…
Με λίγα λόγια. Η ο νέος Δήμος Αργοστολίου θα λειτουργεί σαν τον νυν Δήμο Κεφαλονιάς και οι άλλοι δήμοι θα έχουν περιφερειακό ρόλο (κάτι σαν δημαρχευόμενες κοινότητες, όπως είπαμε). Διαφορετικά, αν ό,τι αφορά την Παλική, επιστρέψει στον Δήμο Παλικής, οι νομικές υπηρεσίες των όποιων δήμων θα έχουν… πολλή δουλειά.

«Δει δη χρημάτων…»

Επιπλέον προβλήματα που πολλοί φοβούνται ότι θα προκύψουν έχουν να κάνουν με το μέγεθος των νέων δήμων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, την γραφειοκρατική τρέλα που θα προκύψει σε δημοτολόγια, πολεοδομίες κλπ. Όμως το βασικότερο όλων παραμένει το οικονομικό. Το πώς με όλο και λιγότερα χρήματα που παίρνει η αυτοδιοίκηση θα χρηματοδοτηθούν περισσότεροι δήμοι. Άλλωστε όπως λένε πολλοί στους διαδρόμους των υπουργείων και των δημαρχείων, το θέμα δεν είναι να πάει δήμαρχος στην Παλική, αλλά περισσότεροι πόροι και υπηρεσίες.
Βέβαια, πριν τις εκλογές έλεγαν άλλα…
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
αντιγραφη από τον Ανεξάρτητο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου