Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

καπως ετσι θα ειναι οι επόμενες δημοτικες-κοινοτικες εκλογες

ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Πολλά είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα με κυρίαρχο σύνθημα την απλή αναλογική, τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτή, αν ο δήμαρχος θα έχει κάποιο bonus και βέβαια πόσους υποψήφιους μπορεί να διαθέτει ένα ψηφοδέλτιο.
Μέχρι σήμερα με το σχέδιο «Καλλικράτης» κάθε επικεφαλής παράταξης έπρεπε για να έχει πιθανότητες εκλογής να έχει τουλάχιστον 50 υποψήφιους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο με ποσόστωση ανά πρώην Δήμο. Επίσης σε κάθε Δημοτική Κοινότητα  έπρεπε να έχει πλήρες ψηφοδέλτιο και για κάθε Τοπική Κοινότητα της  , επίσης ικανό και αναγκαίο αριθμό υποψηφίων για τα Τοπικά Συμβούλια.


Έρχεται η “ανόθευτη” αναλογική

Από την πρώτη στιγμή στο Σύριζα μιλούσαν για την εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο υπήρξε ο αντίλογος, κυρίως από την πλευρά των δημάρχων, πως το μέτρο αν και δίκαιο θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Φαίνεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες του “protionline.gr” πως στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2017 δεν θα υπάρχει κανένα bonus εδρών, γι’ αυτόν που εκλέγεται δήμαρχος. Δηλαδή τα Δημοτικά Συμβούλια και τα συμβούλια στις Δημοτικές Κοινότητες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πρέπει ν’ αναζητήσει συνεργασίες για να διοικήσει το δήμο, αν δεν καταφέρει με την πρώτη να σχηματίσει πλειοψηφία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια όπως και η αλλαγή της νοοτροπίας στο τρόπο διοίκησης που ισχύει μέχρι σήμερα.

Με λίστα οι εκλογές στις Τοπικές Κοινότητες

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» οι Τοπικές Κοινότητες αποτελούσαν «αγκάθι» για τους υποψήφιους δημάρχους που ήθελαν να διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση των δήμων, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βρουν ανθρώπους να στελεχώσουν ψηφοδέλτια,  
Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε η πρόταση να καταργηθούν τα ψηφοδέλτια στα χωριά, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό όμως θ’ αποδυνάμωνε τη φωνή των κοινοτήτων στην κεντρική διοίκηση, έτσι πλέον η πρόταση την οποία θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στη διαβούλευση με τα κόμματα, είναι σε κοινότητες μέχρι 1.000 κατοίκους να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που δεν θ’ ανήκει σε καμία παράταξη και ο κόσμος έτσι να επιλέγει τους καλύτερους, που θα τον εκπροσωπήσουν στα Τοπικά Συμβούλια.

Η τετραετία και ο χρόνος των εκλογών

Με τα παραπάνω δεδομένα ο αριθμός των υποψηφίων μειώνεται αισθητά, περί τα 100 άτομα το πολύ για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο. Στο νέο νομοσχέδιο θα καταργείται η πενταετία που ισχύει σήμερα και η δημοτική θητεία θα επιστρέψει στην κανονικότητα, δηλαδή τετραετία όπως είχαμε συνηθίσει.
Ωστόσο μέσα στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση, δεν θ’ αναφέρεται ο χρόνος των εκλογών αφού κανονικά αυτές πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2019. Η ημερομηνία αυτή όμως δεν θεωρείται δεδομένη, αφού οι πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με το σκεπτικό ότι η νέα θητεία δεν μπορεί να ξεκινάει Σεπτέμβριο όπως έγινε το 2014, μάλλον στέλνουν τις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα ενισχύονται οι αρμοδιότητες των δήμων, που πιθανότατα εφόσον η χώρα πάει καλά, αυτό να συνοδεύεται με μεταφορά πόρων από τη κεντρική διοίκηση.

Νέος «Καλλικράτης» -Χωροταξικό: Από την Κεφαλονιά ξεκινά το «σπάσιμο» δήμων



«Σπάσιμο» του δήμου Κεφαλονιάς με το νέο «Καλλικράτη», προαναγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και η ΝΕ Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς, Ιθάκης. Μάλιστα στην ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τονίζεται ότι αντίστοιχη βούληση υπάρχει και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ:  «Προς αποφυγή κάθε παρερμήνευσης προθέσεων και με αφορμή την ‘’σπέκουλα’’ συγκεκριμένων κύκλων περί των δηλώσεών  της Βουλευτού ( που ανακάλυψαν  ότι δε θέλει Δήμο Ληξουρίου) , ξεκαθαρίζουμε ότι  η βούληση  της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ, της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου αλλά και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου  σχετικά με το «σπάσιμο» του Καλλικράτη στην Κεφαλονιά  είναι δεδομένη και το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Πάντως κατά την παρουσίαση του πορίσματος για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη τον περασμένο Μάρτιο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε τονίσει ότι: «Δεν είναι στις προθέσεις μας να ανοίξουμε αυτό το θέμα. Θα το ανοίξουμε επιλεκτικά για πολύ συγκεκριμένους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς δήμους. Δεν μιλάμε για γενικευμένη συζήτηση. Οφθαλμοφανείς μόνο. Το λέω αυτό από την αρχή για να μην ανοίξει κανενός η όρεξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

επισης:
«Περιορισμένες χωροταξικές αλλαγές το ερχόμενο φθινόπωρο σε 10 -το πολύ- δήμους σε όλη χώρα, κυρίως νησιωτικούς, όπου κρίνεται η ανάγκη να μην ισχύει ο κανόνας ένας δήμος ένα νησί» ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.
Ένας από αυτούς θα είναι «οπωσδήποτε ο δήμος Λέσβου» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε επίσης τα ονόματα «των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και ίσως Χίου» ως τους δήμους που θα συζητηθεί η προοπτική της διάσπασης τους.
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «στο παρόν νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί μια τέτοια ρύθμιση διάσπασης νησιωτικών δήμων. Η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων που θα πρέπει να διασπαστεί το νησί της Λέσβου, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Απαιτείται η εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης και βιώσιμης πρότασης για μια σειρά θεμάτων εκτός από τον αριθμό των δήμων, για το προσωπικό, τα μηχανήματα, πιθανά χρέη κτλ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου