Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια και τα χειρόγραφα βιβλία

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια και τα χειρόγραφα βιβλία. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες θα εκδίδουν τα τιμολόγια τους ηλεκτρονικά ενώ online θα ενημερώνουν και τα φορολογικά βιβλία τους.

Τα χειρόγραφα τιμολόγια αποτελούν «μάστιγα» για την αγορά η οποία είναι γεμάτη από εικονικά παραστατικά  τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά στα δημόσια έσοδα καθώς επηρεάζουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο εντοπισμός των εικονικών τιμολογίων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, δεδομένου μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει και ολόκληρες εταιρείες-βιοτεχνίες εικονικών τιμολογίων οι οποίες ιδρύονται στο όνομα ξένων που δεν μπορούν να εντοπιστούν και καταναλώνει τεράστιο ελεγκτικό χρόνο και μάλιστα εκ των υστέρων.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας. Εκτός από τους δύο συναλλασσόμενους, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ετσι δεν είναι πλέον αναγκαία η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, η έκδοση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθίσταται πολύ πιο εύκολη όπως και η τήρηση των βιβλίων της εφορίας (είτε πρόκειται για απλογραφικά είτε για διπλογραφικά).
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ηλεκτρονική τήρηση  βιβλίων .
Από τη στιγμή που τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά αυτό σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», που έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές των επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα λειτουργεί πάνω σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet.
Η εφαρμογή θα περιέχει:
–  Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
–  Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
–  Ειδική φόρμα με στήλες θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).
–  Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, το υπόλοιπο του ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), λοιποί φόροι, τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη.
Το νέο σύστημα, από το 2020 θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλους και η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους των πωλήσεων της κάθε επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με αποτέλεσμα η διασταύρωση να είναι υπόθεση «ενός λεπτού» δίνοντας έμφαση στις ασυνήθιστες φορολογικές συμπεριφορές (απότομη μείωση του τζίρου μιας εταιρίες, εξωφρενικά αυξημένες δαπάνες κ.λπ.)
ΠΗΓΗ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΠΡΕςς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου