Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Με πανό κατά των εξορύξεων οι Σαμικοί



Αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου είναι Πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Συμμετέχοντας η «‎Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων‎», έκανε σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου, μια ομαδική φωτογράφηση στο Αργοστόλι στις 17:30 στη Γέφυρα Δεβοσέτου και στη Σάμη στις 19:00 στο νέο λιμάνι.

Κάτοικοι της Σάμης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και άνοιξαν πανό με σύνθημα, «Σταθάκη επένδυσε στο μέλλον μας και όχι στους υδρογονάνθρακες».
Η αποψινή κινητοποίηση της «‎Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων‎»,είναι μια ακόμη κατά των επικείμενων δράσεων των πετρελαϊκών εταιριών στο Ιόνιο, δράσεων που ίσως αποβούν μοιραίες, για τα νησιά μας. Διότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί και ας αφήσει τα φληναφήματα περί εγγυήσεων και «Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου», η Περιφερειακή Αρχή, διότι κανένας δεν μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενο σεισμό και τις ζημιές που θα προκαλέσει αυτός στα πεδία των εξορύξεων.
Επίσης, μόλις πρόσφατα επιστημονικές έρευνες αναφέρουν πως:
…»Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Seismological Research Letters, δύο δονήσεις έντασης 5 και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτος στη νότια περιοχή Σιτσουάν της Κίνας, προκαλώντας υλικές ζημιές και τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, στην ουσία οφείλονταν σε διαδικασίες άντλησης υδρογονανθράκων.
Οι σεισμικές δονήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου καταγράφηκαν σε ένα εστιακό βάθος μόνον δύο έως δέκα χλμ. από την επιφάνεια του εδάφους, όπως ακριβώς αναμένεται από τις δοκιμαστικές σεισμικές δονήσεις που προκαλεί ο άνθρωπος. Επιπλέον συνέβησαν κατά τη χρονική στιγμή που είχαν ξεκινήσει εγχύσεις ύδατος σε τομές όχι πολύ μακριά από τον υποστρωματικό φλοιό που μετακινήθηκε.
Όλα τα στοιχεία είναι συμβατά με τους μαθηματικούς υπολογισμούς που αποδεικνύουν πως σε μία κατάσταση όπως στο Σιτσουάν, η έγχυση υδάτων μπορεί να προκαλέσει δονήσεις, ακόμη και μεγάλης έντασης. Μάλιστα ένα από τα ρήγματα που προκάλεσε τη μία από αυτές δεν ήταν γνωστή, γεγονός που κατά τον Λέι θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπευθύνους, που θα πρέπει προτού ξεκινήσουν μία διαδικασία fracking για την εξαγωγή υδρογονανθράκων, να διαπιστώνουν την ύπαρξη ρωγμών στο υπέδαφος, οι οποίες θα ήταν ενδεχόμενο να μετακινηθούν σε περίπτωση έγχυσης υδάτων.
Αλλά δεν είναι μόνον η Κίνα που έχει προβλήματα από σεισμούς που προκλήθηκαν από fracking. Τα τελευταία χρόνια ακόμη και η Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία USGS έχει συντάξει χάρτες που επισημαίνουν τις περιοχές κινδύνου για σεισμικές δονήσεις που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Περιοχές που δεν θα πρέπει οι αρχές να προσπεράσουν ελαφρά τη καρδία, δεδομένου ότι είναι πολυπληθείς, όπως οι Πολιτείες της Οκλαχόμας, του Κάνσας, του Τέξας, του Άρκανσο, του Κολοράντο, του Νέου Μεξικού, του Οχάιο και της Αλαμπάμα. Στο παρελθόν είναι ακριβώς τούτες οι περιοχές που δοκιμάσθηκαν από σεισμούς οφειλόμενους σε ανθρώπινες ενέργειες, αν και η έντασή τους δεν είχε ξεπεράσει τα 3 Ρίχτερ – με εξαίρεση τη δόνηση 5,1 βαθμών Ρίχτερ που σχετιζόταν με την έγχυση υδάτων σε παραπλήσια περιοχή.
Βάσει των στοιχείων της USGS, υπάρχουν περιοχές στις ΗΠΑ όπου ο κίνδυνος για τέτοιες ανθρωπογενείς δονήσεις έχει αυξηθεί κατά 10 βαθμούς στην ανάλογη κλίμακα, όπως για παράδειγμα η ζώνη Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, όπου σύμφωνα με τα μοντέλα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών (Federal Emergency Management Agency), ένας σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ στο Ντάλας θα μπορούσε να καταστρέψει έως και 80.000 κτίρια και να προκαλέσει ζημιές 9,5 δισ. δολαρίων».
Πηγή (Έθνος)
Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί, για τον αποκλεισμό οικολογικής καταστροφής και όχι μόνο, από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;
Ποιες είναι αυτές οι περίφημες εγγυήσεις που διατυμπανίζει όπου βρεθεί ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων; γιατί δεν τις δημοσιεύει;
Γιατί καταργεί στην ουσία το ψήφισμα του 2017, του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά των εξορύξεων, λέγοντας πως οι «εγγυήσεις» και το «Παρατηρητήριο», αναιρούν τις όποιες ενστάσεις υπήρχαν από μεριά Περιφέρειας, για τι εξορύξεις;
Τι αλήθεια θα κάνει το «Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο»;
Θα «λέει» στο επερχόμενο σεισμό…» πίσω ρε Βελιγκέκα»…και αυτός «θα κόβει λάσπη»;
Ή θα προλαβαίνει το ατύχημα στο γεωτρύπανο ή σε όποιον άλλον μηχανισμό, αποκλείοντας έτσι, οικολογική καταστροφή!
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και πρώτα από όλους, η Περιφερειακή Αρχή και ας παλέψουμε να σώσουμε τον τόπο μας, από τα «αδηφάγα σαγόνια» των πετρελαϊκών, που μπροστά στα κέρδη τους, δεν υπάρχουν ούτε λαοί, ούτε περιβάλλον, ούτε κλιματική αλλαγή! Δεκάδες τα παραδείγματα ανά των κόσμο, που πετρελαϊκές εταιρίες, έχουν καταστρέψει ό,τι έχουν βρει μπροστά τους και έχουν υποχρεώσει στη μετανάστευση χιλιάδες κατοίκους πετρελαιοπαραγωγικών χωρών. Η Νηγηρία είναι ένα από τα παραδείγματα αυτά.
Κλείνουμε, καλώντας τον Περιφερειάρχη, αφού είναι τόσο σίγουρος, για το ακίνδυνο των εξορύξεων, να κάνει Δημοψήφισμα, όπως έκανε ( όχι όμως με την ίδια μέθοδο, θαύοντάς το ουσιαστικά ), για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων!)
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…
Και ας πάψει να εκτίθεται υπέρ των Εταιριών… δεν είναι υπάλληλός τους!
Είναι εκλεγμένος από τον λαό των Ιονίων, για να προστατεύει τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα του λαού δεν συνδέονται με τα συμφέροντα καμιάς εταιρίας και κανενός πετρελαιά, όσα καθρεφτάκια κι’ αν μοιράσουν στους ιθαγενείς»
Τάσος Καβαλλιεράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου