Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

(ΜΕΡΟΣ 9ον)

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
Υπάρχει ένα νησί, η Θρινακία, όπου βόσκουν τα βόδια τού 'Ηλιου. Τα ζώα αυτά όμως μας οδηγούν σε απορία γιατί ο αριθμός τους παραμένει αναλλοίωτος. Δεν γεννούν, δεν πεθαίνουν, παραμένουν ισόποσα αριθμητικά. Ποιμένες τους είναι 2 νύμφες: η Φαέθουσα και η Λαμπετία, κόρες τού 'Ηλιου και τής Νεαίρας.
Αυτή είναι μιά έξοχη αλληγορία γιά τις ημέρες τού έτους και τον χρόνο, ο οποίος στην κυκλική του κίνηση επιστρέφει στον εαυτό του και παράλληλα παραμένει πάντα ίδιος. Δεν γεννιέται, δεν πεθαίνει..είναι αέναος όπως τα βόδια αυτά.
Ο 'Ηλιος κυριαρχεί επάνω τους και τα τυλίγει με την θέρμη των ακτίνων του, που συμβολίζουν η Φαέθουσα και η Λαμπετία.
Και τα 2 ονόματα παραπέμπουν στην λαμπρότητα. Οι κόρες αυτές είναι κόρες τής Νεαίρας, τής νεοτάτης δλδ. 'Ενα όνομα που παραπέμπει στην νεότητα τού Ηλίου. Ο 'Ηλιος είναι κάθε μέρα νέος.
Η Κίρκη συμβουλεύει τον Οδυσσέα να μην φάει από τα βόδια αυτά, ακόμα και στην έσχατη ανάγκη γιατί παραμονεύει ο θάνατος. 'Ομως κάποια στιγμή που εκείνος απομακρύνεται, οι σύντροφοί του σφάζουν τα καλύτερα από αυτά και τα τρώνε. Το φαγοπότι διαρκεί 7 ημέρες. 'Επειτα μπαίνουν ξανά στο πλοίο, με προορισμό την πατρίδα.
'Οταν όμως ξανοίγονται στο πέλαγος, ξεσπά μιά καταιγίδα καταστροφική. Το καράβι συντρίβεται και όλοι οι άντρες του πνίγονται, εκτός από τον Οδυσσέα που δεν έφαγε από τα βόδια τού 'Ηλιου.
Οι σύντροφοί του χάνονται γιατί έφαγαν τα καλύτερά τους χρόνια. Τα ξόδεψαν άσκοπα, άνευ σκοπού. Στο νοητό επίπεδο γιά 3η φορά παρασύρονται από τους πειρασμούς τής υλικής ζωής και τελικά πεθαίνουν όλοι. Σε αυτό το σημείο οι Ιθακήσιοι δεν λειτουργούν σαν ομάδα. Ο Οδυσσέας είναι ο ώριμος και συνετός καπετάνιος, ενώ οι σύντροφοι αποδεικνύονται κατώτεροι των προσδοκιών, επιρρεπείς και καταδικασμένοι. Αυτό το νησί συμβολίζει την διάθεση και την ροπή του ανθρώπου στους πειρασμούς/εθισμούς που πλέον δεν αγγίζουν τον Οδυσσέα αφού ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ από τα ιερά ζώα τού Ηλίου. Και παρακολουθεί ανήμπορος και εξοργισμένος τους συντρόφους του να πέφτουν θύματά τους.
Ο Οδυσσέας μένει μόνος του, χωρίς συντρόφους και ταξιδεύει.
'Ενας από τους 7 σοφούς μας, είπε πως ένα από τα δυσκολότερα πράγματα είναι ''σχολήν ευ διαθέστε''. Δλδ να χρησιμοποιεί κανείς σωστά τις ώρες τής απραξίας. Η αδράνεια, η μάταιη κινητικότητα, οι ατέρμονες συζητήσεις, οι καταχρήσεις, οι ποταπές διασκεδάσεις και όλα εκείνα που σπαταλούν ασκόπως τον ανθρώπινο βίο, αποτελούν τροχοπέδη στην πνευματική ανέλιξη τού ανθρώπου. Δλδ τού στερούν την επιστροφή στην πατρίδα.
Στο νοητό επίπεδο, συμβολίζει την επιστροφή στον εαυτό μας. Γιατί όταν επιστρέφουμε στον εαυτό μας, τότε τον γνωρίζουμε. Ο Οδυσσέας ως 'Ελληνας στο νησί τού Ηλίου,  ήρθε αντιμέτωπος με το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

Ο Οδυσσέας εξουθενωμένος, αλλά εξαγνισμένος από το υγρό στοιχείο, μόνος πιά, φτάνει στο νησί τής Καλυψούς............

-

-

(συνεχίζεται)....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου