Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

O OΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοO OΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ.
(ΜΕΡΟΣ 10ον)
🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷🔷
Ο Οδυσσέας εξουθενωμένος, αλλά εξαγνισμένος από το υγρό στοιχείο, μόνος πιά, φτάνει στο νησί τής Καλυψώς, την Ωγυγία. Μαζί της ζει 7 χρόνια, έναν ολόκληρο κύκλο ζωής αλλά δεν ξεχνά ποτέ την πατρίδα του την Ιθάκη και ένα πράγμα μόνο επιθυμεί, να επιστρέψει κοντά στην γυναίκα του την Πηνελόπη και τον γιό του, που άφησε πολύ μικρό όταν έφυγε γιά τον Τρωικό πόλεμο.
Η Καλυψώ τού έχει προτείνει να μείνει μαζί της γιά πάντα κι εκείνη έχει την δύναμη να τον κάνει αθάνατο. Αλλά αυτό δεν είναι ικανό να δελεάσει την ψυχή του, που επιθυμεί τον νόστο, την επιστροφή.
Ο θεός Ερμής, καταφθάνει στην Ωγυγία φέρνοντας αγγελία την εντολή των Ολύμπιων Θεών💙 προς την Καλυψώ, να επιτρέψει την αναχώρηση στον Οδυσσέα. Εκείνος, μαζεύει ξύλα, τα κόβει, φτιάχνει μία σχεδία και ρίχνεται ξανά στο πέλαγος.

Καλυψώ =καλύπτουσα. Καλύπτει τον Οδυσσέα και κανείς πίσω στην πατρίδα του δεν γνωρίζει αν ζει ή αν πέθανε. Στο νησί της την Ωγυγία, ο Οδυσσέας παραμένει επί 7 χρόνια. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τής 10ετούς πορείας του είναι καθηλωμένος.
Το 7 είναι ένας αριθμός ιδιαίτερος. Είναι ο μόνος εντός τού πλαισίου τής 10δος, που ούτε διαιρείται, ούτε πολλαπλασιάζεται. Είναι αριθμός στάσιμος, όπως ο Οδυσσέας. 7 σημαίνει σεπτά δλδ αξιοσέβαστα. Δεν είναι τυχαίο που είναι 7 οι σοφοί, 7 τα χρώματα τής 'Ιριδος, 7 οι τόνοι τής μουσικής κλίμακας, 7 οι ημέρες τής εβδομάδος..κλπ. Ανά 7 έτη, αλλάζει την ηλικία του ο άνθρωπος. Κάθε 7 έτη ανανεώνονται τα κύτταρα τού ανθρώπινου οργανισμού. Γεγονός που αποδεικνύει ότι το 7 είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος.
Η Καλυψώ, παρουσιάζει στον Οδυσσέα το ύψιστο δέλεαρ: την αθανασία. Αν συναινέσει να μείνει μαζί της, θα τον κάνει αθάνατο και αγέραστο γιά πάντα. 'Ομως εκείνος προτιμά να επιστρέψει στην πατρίδα του και στην Πηνελόπη.
Ο άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει, ποιός είναι ο στόχος του στη ζωή και να μην στοχεύει ούτε κάτω από αυτόν, να υποτιμά δλδ τον εαυτό του, ούτε πάνω από αυτόν δλδ να υπερτιμά την αξία του και να γίνεται αλλαζονικός, ούτε έξω από αυτόν, να περιφέρεται δλδ άσκοπα.
Ο μέγας μύστης 'Ομηρος μας παρουσιάζει το μεγαλείο τού να είσαι 'Ανθρωπος. Ανθρωποκεντρικό αλλά ταυτόχρονα και Ηλιοκεντρικό το έπος τής Οδύσσειας. Τον Ανθρωποκεντρισμό εδώ τον δείχνει ξεκάθαρα και από την πλευρά τής Καλυψούς αφού που παρ' όλο το τι ήταν θεά, κάνει η ίδια το νοικοκυριό τής οικίας της όπως και οι θνητές, ερωτεύεται θνητό, ζηλεύει την θνητή γυναίκα του την Πηνελόπη, οργίζεται με τους θεούς που τον παίρνουν μακριά της...κ.λ.π και από την πλευρά τού Οδυσσέα, στην απάντησή του, όπου απορρίπτει την πρόταση τής Καλυψούς γιά την αθανασία. Ο Οδυσσέας προτιμά να παραμείνει θνητός και ας περάσει κι άλλα μεγάλα βάσανα, ελπίζοντας ότι θα φτάσει στην αγαπημένη του πατρίδα. Η απόφασή του πάρθηκε ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ, δίχως μάλιστα να γνωρίζει ότι οι θεοί θα τον βοηθήσουν. Ο Οδυσσέας με αυτό τον τρόπο έμεινε σταθερός στα δυό του ιδανικά: ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Και Ηλιοκεντρικά, αφού στο νοητό επίπεδο, έμεινε σταθερός στον εαυτό του, όπου προτιμά έναντι μιάς αθάνατης ζωής σε έναν πανέμορφο αλλά περίκλειστο θνητό κήπο, να δοκιμαστεί η ψυχή του σαν θνητός, διαβαίνοντας τον δρόμο προς την θέωση, προς τα Ηλύσια Πεδία.
Γι' αυτό, θα θέσουμε τον Οδυσσέα ως το πρότυπο τού ανθρώπου, τού απολύτως επικεντρωμένου στον στόχο του.
Ο Οδυσσέας περιπλανιέται στην θάλασσα πριν τον βρει μισοπεθαμένο η Ναυσικά. Βρίσκεται πιά, στο νησί των Φαιάκων..............
-
-
(συνεχίζεται).....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου