Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Η παγκοσμιοποιημένη αγορά έχει και τα προβλήματα της.

 

Πολύ άσχημα μαντάτα για τους αγρότες

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι  τα μαντάτα που μας έρχονται από άλλες χώρες είναι πάρα πολύ άσχημα.      Διαπιστώθηκαν νέα θετικά δείγματα του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) στην Περιφέρεια του Πόρτο της Πορτογαλίας και την Περιφέρεια Προβηγκίας –Άλπεων – Κυανής Ακτής της Γαλλίας. Τα θετικά δείγματα αφορούν τα φυτικά είδη Acacia longifolia και Ilex aquifolium και αποτελούν την πρώτη γνωστοποίηση προσβολής των εν λόγω φυτικών ειδών από το βακτήριο Ξυλλέλα στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται, για ακόμη μία φορά, ότι η Ξυλέλλα κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την πατρίδα μας, που αν εγκατασταθεί θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και στον τουρισμό.
Η ασθένεια προσβάλλει περισσότερα από 300 διαφορετικά φυτά στα οποία περιλαμβάνονται όλα όσα καλλιεργούμε εμείς στα Νησιά μας, ενώ η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την είσοδο νέων ειδών.  Στα ευπαθή φυτά συγκαταλέγονται, η Ελιά, το Αμπέλι, η Αμυγδαλιά, η Κερασιά, η Δαμασκηνιά, καθώς επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη όπως η Λεβάντα, η Πικροδάφνη, το Δενδρολίβανο, η Ακακία, η Δρυς κλπ.
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.
Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ) συνιστά στον ΘιακοΚεφαλονίτη Παραγωγό να γίνει γνώστης του σοβαρότατου προβλήματος ώστε να μην επαναληφθεί σε πολύ χειρότερη μορφή αυτό που συνέβη με τη Τριστέτσα των εσπεριδοειδών. Η παγκοσμιοποιημένη αγορά έχει και τα προβλήματα της.
Από  Ε.Α.Σ.  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου