Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Ενα αφιερωμα στον κο Γρηγορακακη .

Κοινοποιηθηκε απο

Γραφει ο Κωστας Παπαζαφειρατος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ Κ. Α.) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΝΝΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΟ



Το θέμα είναι σοβαρό και κρίσιμο. Ζητώ την προσοχή σας.

Στην ιστοσελίδα kathimerini.gr της 1ης Νοε. 2019 δημοσιεύθηκε εκτενές άρθρο με τίτλο «Η διεθνής τάση της εκπαιδευτικής εξωστρέφειας» με σκοπό την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της φοίτησης σε ελληνικά πανεπιστήμια ανθρώπων από το εξωτερικό (εκπαιδευτική εξωστρέφεια).

Το άρθρο περιλαμβάνει ενότητα με τίτλο «ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ» μέρος της οποίας παρουσιάζω :

Μία 23χρονη Ελληνοαμερικανή φοιτήτρια σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, η Δάφνη Μάρτιν, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, κάθε καλοκαίρι ερχόταν στην πατρίδα του πατέρα της, την Ελλάδα. Στην εφηβεία της αποφάσισε να ασχοληθεί με την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης αφού από τη μία ένιωθε υπερηφάνεια χάρη στην προσωπική της επαφή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σπάρτης και από την άλλη ήταν κάτι σαν προσωπική αποστολή: να βοηθήσει στην ανάδειξη των ανεκμετάλλευτων θησαυρών της πόλης.

Το 2018, στο τρίτο έτος σπουδών της στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, το όραμα της Μάρτιν ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά. Χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του τμήματος Κλασικών Σπουδών και του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του αμερικανικού πανεπιστημίου, καθώς και τη χρηματοδότηση επιφανών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η φοιτήτρια οργάνωσε το πιλοτικό εθελοντικό πρόγραμμα «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη» («Embracing Our Monuments in Sparta»), το οποίο έλαβε χώρα στην καρδιά του καλοκαιριού στην πόλη της Λακωνίας. Μια μικρή ομάδα φοιτητών αρχαιολογίας του πανεπιστημίου, με εξειδίκευση στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, επισκέφθηκε τη Σπάρτη και διοργάνωσε μία σειρά από πολιτιστικούς περιπάτους, με διττό σκοπό: την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών για τα μνημεία της Σπάρτης, και την ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

«Στην αρχή φοβόμασταν πως οι κάτοικοι θα μας αντιμετώπιζαν με μια σχετική απαξίωση ή εσωστρέφεια», αναφέρει στην «Κ» η Μάρτιν, η οποία ωστόσο έμεινε έκπληκτή από το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας.

Σε μεγάλο βαθμό σε αυτό συνέβαλε το οικοσύστημα θεσμών ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΠΩΣ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ο σύλλογος ΓΙΤΙΑΔΑΣ «Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης», το Μανουσάκειο Μουσείο και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.

«Στους ακαδημαϊκούς περιπάτους μας που ακολουθούσαν το νήμα της ιστορίας μέσα στην πόλη ξεκίνησαν να εμφανίζονται δεκάδες άνθρωποι, από τουρίστες μέχρι και νέοι άνθρωποι και κάτοικοι της πόλης», αναφέρει η Μάρτιν, βρίσκοντας αυτή τη σύνθεση ιδιαίτερα συγκινητική. «Οι ξένοι φοιτητές εμβάθυναν στο αντικείμενό τους με τρόπο που οι αίθουσες του πανεπιστημίου δεν θα μπορούσαν ποτέ να προσφέρουν, οι τουρίστες αποκτούσαν μία ακόμη επιλογή στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού, και οι κάτοικοι έδειχναν έναν πηγαίο ενθουσιασμό και διάθεση για συμμετοχικότητα», αναφέρει.

Η πρωτοβουλία επαναλήφθηκε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το 2019 και αναμένεται να επιστρέψει τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ η Μάρτιν φιλοδοξεί να αυξήσει τόσο το εύρος όσο και τη συμμετοχή του προγράμματος. «Οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί ήδη είναι ανεκτίμητοι, και βλέπω πως τα ίδια άτομα θέλουν εθελοντικά να επιστρέψουν. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις μας στη Σπάρτη, βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι με τρόπο ανεκτίμητο», καταλήγει η Μάρτιν.

Κε ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗ, ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΤΕ ΕΝΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΤΩΝΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΝΟΥΣ ; ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕ΅. Ή ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ;

Φωτογραφίες : 1. Ο θολωτός τάφος στα Τζαννάτα, 2. Πολιτιστικός περίπατος στη Σπάρτη στο πλαίσιο του προγράμματος της Μάρτιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου