Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Brexit: Όλα όσα αλλάζουν μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ

ΒΡΕΧΙΤ
Από τις 11 το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι  πια μια «ελεύθερη» χώρα, χωρίς δεσμεύσεις από κανέναν πολυεθνικό οργανισμό όπως η ΕΕ!

Αυτό σημαίνει πως, από τη στιγμή που ο Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινά η 11μηνη μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας, η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ.
Προς γνώση και… συμμόρφωση, το BBC έκανε μια αναλυτική καταγραφή των όσων πρόκειται να αλλάξουν στην καθημερινότητα των Βρετανών, αλλά και όσων θα εξακολουθήσουν να παραμένουν όπως τα ξέραμε.

Όλα όσα αλλάζουν

1. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους
73 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και γνώριμα πρόσωπα, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, χάνουν αυτόματα τις θέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς, με το που θα πραγματοποιηθεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις υπηρεσίες.
Παρόλα αυτά, επειδή κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο σε σχέση με νομικές διαφορές.
2. Παύουν για τη Μεγάλη Βρετανία οι Σύνοδοι Κορυφής
Στην περίπτωση που θέλει να συμμετάσχει μαζί με τους άλλους ηγέτες, στις συνόδους κορυφής του Συμβουλίου στο μέλλον, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει, πλέον, να λάβει ειδική πρόσκληση. Επίσης, οι βρετανοί υπουργοί σταματούν να παρευρίσκονται σε τακτικές συναντήσεις της ΕΕ που λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα τα όρια αλιείας.
3. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο
Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά, πλέον, τις διαπραγματεύσεις με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με τον καθορισμό νέων κανόνων για την αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών, ενώ μπορεί να προχωρήσει σε διεξαγωγή επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, κάτι που δεν επιτρεπόταν όσο ήταν μέλος της ΕΕ!
Επιπλέον, η επίτευξη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, οι οποίες, ωστόσο, θα ξεκινήσουν μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος.
4. Τα διαβατήρια ξαναγίνονται μπλε
Περισσότερο από 30 χρόνια μετά την αντικατάστασή τους από το σημερινό μπορντό σχέδιο, επιστρέφουν στη Μεγάλη Βρετανία τα μπλε διαβατήρια. Το νέο χρώμα θα κυκλοφορήσει σταδιακά για αρκετούς μήνες, με όλα τα νέα διαβατήρια να εκδίδονται με μπλε χρώμα, μέχρι τα μέσα του έτους.
5. Brexit και σε… νόμισμα 
Την Παρασκευή θα κυκλοφορήσουν περίπου τρία εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα των 50 σεντς, που θα φέρουν την ημερομηνία «31 Ιανουαρίου» και την επιγραφή: «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».
6. Το τμήμα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου κατεβάζει ρολά
Ανήμερα του Brexit θα κατεβάσει ρολά και το «Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο ιδρύθηκε από την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το 2016 και χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, καθώς και τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία.
Για τις επερχόμενες συνομιλίες, η διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα… κατοικοεδρεύει στην Downing Street.

Όσα παραμένουν ίδια

Από τη στιγμή που η μεταβατική περίοδος ξεκινά αμέσως μετά το Brexit, υπάρχουν και αρκετά πράγματα που θα παραμείνουν ίδια και απαράλλακτα, τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Τα ταξίδια
Οι πτήσεις, τα σκάφη και τα τρένα θα λειτουργούν ως συνήθως, ενώ, όσον αφορά τον έλεγχο διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να περιμένουν στην ουρά στις περιοχές που προορίζονται μόνο για αφίξεις της ΕΕ.
2. Άδειες οδήγησης και διαβατήρια κατοικίδιων ζώων
Μέχρι τη λήξη τους, θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως έχουν.
3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC)
Οι κάρτες που παρέχουν στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου κρατική ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο.
4. Διαβίωση και εργασία στην ΕΕ
Η ελεύθερη κυκλοφορία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ούτως ώστε οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ όπως κάνουν σήμερα.
Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
5. Συντάξεις
Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κρατική σύνταξή τους και θα λαμβάνουν επίσης την ετήσια αύξηση.
6. Συνεισφορές στον προϋπολογισμό
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία καταβάλλονται από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ, θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται.
7. Εμπόριο
Το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα συνεχιστεί, χωρίς την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων ή ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου