Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Κρήτη: Όσο - όσο δίνουν το λάδι οι παραγωγοί

 


Χωρίς ρευστό στην τσέπη, με το εργατικό και συνολικότερο το κόστος παραγωγής να έχει φτάσει στα ύψη, οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να "κόβουν" το λάδι τους στην Κρήτη σε μία μέση τιμή στο νησί που ανέρχεται στα 2,55 ευρώ το κιλό, όταν οι προοπτικές για την αύξηση των τιμών στο επόμενο διάστημα παραμένουν ορατές, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που γίνονται ως προς την εσωτερική και διεθνή αγορά του ελαιολάδου.

Έτσι, μεγάλη σημασία έχει, όπως τονίζουν οι φορείς των αγροτών, να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν όσο πιο νωρίς γίνεται τα χρήματα των ενισχύσεων, τόσο μέσα από τα 30 ευρώ το στρέμμα για τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, ως βοήθημα για τον κορονοϊό, όσο και μέσα από τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ή άλλες ενισχύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στην Ισπανία προ ημερών οι τιμές παραγωγού στα πολύ καλά νέα λάδια έφτασαν στην τιμή των 4,25 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία στα 4, ευρώ το κιλό, όταν την ίδια ώρα στην Ελλάδα η μέση τιμή δεν ξεπερνούσε τα 2,50 με 2,70 ευρώ το κιλό, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)!

Πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ είναι ότι στη χώρα μας είναι υπερβολικά πολλά τα ελαιουργεία, ενώ το λάδι διακινείται κυρίως χύμα. Δηλαδή, άνω των 2.400 ελαιουργείων (τόσο των ιδιωτών όσο και των συνεταιριστικών οργανώσεων) συνεργάζονται με περίπου 100 εμπόρους που λειτουργούν ως μεσάζοντες.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ αναφέρεται:

«Εξυπακούεται ότι, ενώ όλοι ανεξαίρετα οι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συστηματικά, με αποτελείωμα την πανδημία και την κατρακύλα της τιμής, το υπουργείο κλείνει επιδεικτικά τα μάτια στην ελληνική πραγματικότητα.

Έτσι, επιλέγει να αποκλείσει όσους δήλωσαν μέσα στο έτος 2020 ως κύρια επαγγελματική ιδιότητα αγρότες, παρότι δεν είναι ετερο-επαγγελματίες, τις περιπτώσεις αγροτών που είχαν μισθωτές υπηρεσίες ή ενοίκια και ζημιές στην αγροτική τους δραστηριότητα, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν είχαν κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ, τους νεοεισερχόμενους/νέους αγρότες που δεν έχουν προλάβει να εγγραφούν στο μητρώο και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Για όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ βαδίζει τυφλωμένη με την αλαζονεία της επιτελικής διαχείρισης, χωρίς καμία γείωση, αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα και τα πραγματικά προβλήματα».

Πηγή: Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου