Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΟΜΗΡΟΣ - Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

 

Παρ' όλο ότι έχουμε άλλη άποψη για το πότε έζησε ο Όμηρος και λέμε ότι είναι υιός Τηλεμάχου, διότι οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνει μέχρι τον 8ο αιώνα θα είχαν χαθεί...
Παρ' όλο που ο Όμηρος ποτέ δεν έγραψε τίποτα , παρά μόνο άειδε και υπαγόρευε...
Καλό είναι να εμπλουτίσουμε λίγο τις Ομηρικές μας γνώσεις από τα στοιχεία αυτά που μου κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Δάσκαλός μας από την Ξάνθη Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος - λογοτέχνης - ιστορικός.


ΟΜΗΡΟΣ - Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

«Αρμονία φύσης και ανθρώπου στον Όμηρο»
του Θανάση Μουσόπουλου
Συνεχίζουμε την παρουσίαση εργασιών μου για τον Όμηρο και το έργο του, με την πρώτη μου σχετική μελέτη με τίτλο: «Αρμονία φύσης και ανθρώπου στον Όμηρο», δημοσιευμένη στο περιοδικό «Κόσυνθος» τ. 3 / 1979, που εξέδιδε ο δραστήριος Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Ξάνθης.
*
§ 1. Ο Όμηρος είναι πολύ κοντά μας. Είναι ο πρώτος πρόγονός μας που σώζονται τα λόγια του. Κράτησε συντροφιά τους απογόνους του της κλασικής εποχής, πέρασε παρέα μ’ αυτούς στην Ασία και στη Ρώμη, έγινε πρότυπο και αφετηρία για αγώνες. Κι όχι μόνο για μας, τους Έλληνες, μα και στον κόσμο τον υπόλοιπο ο παππούς μας αυτός μίλησε με πειστικότητα και τέχνη αξεπέραστη. Μπορεί καμιά φορά να τα παραλέμε για τους «ἀρχαίους ἡμῶν προγόνους» - για τον Όμηρο πάντως έχουμε κάθε δίκιο για κάτι τέτοιο (αν και, όπως πάντα, πρώτοι οι ξένοι εκτιμούν, διαβάζουν και ερευνούν τον πολιτισμό μας.
Σήμερα, που ο τεχνολογικός πολιτισμός έχει τόσο διαταράξει την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων και τη σχέση τους με τη φύση, σήμερα, που τη φύση τη βλέπουμε κυρίως σαν τουριστικό είδος, σαν τον χαμένο παράδεισο, είναι πολύ επίκαιρο να ξαναδούμε τις πηγές μας – στον Όμηρο, τι αρμονικές σχέσεις υπήρχαν ανάμεσα στη φύση και στον άνθρωπο.
§ 2. Βρισκόμαστε στα κράσπεδα μιας αλλαγής, ενός περάσματος από τη μυθική στη λογική αντίληψη του κόσμου. Τον 8ο π.Χ. αιώνα που γράφει ο Όμηρος, τότε ο ποιητής παίζει τον ρόλο που παίζει σε δύο αιώνες στην Ιωνία ο φιλόσοφος. Ο άνθρωπος δεν έχει ξεχωρίσει το πρόσωπό του από τη φύση. Είναι αναπόσπαστα δεμένος με τη φύση, ενότητα που αργότερα διασπάται από τους σοφιστές, τους ιατρικούς συγγραφείς και τον Σωκράτη. Μέσα στην έννοια της φύσης, που δηλώνει τη γένεση και την ανάπτυξη, κλείνεται και ο άνθρωποςⁱ.
Ο Όμηρος, λοιπόν, παρουσιάζει μέσα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μια μορφή του κόσμου γεμάτη θεότητες και μυθολογικά στοιχεία. Ο Ωκεανός είναι πρωταρχική πηγή όλων. Ο κόσμος είναι μοιρασμένος ανάμεσα στον Δία (που πήρε τον ουρανό), στον Άδη (που πήρε τα βάθη της γης) και στον Ποσειδώνα (που πήρε τη θάλασσα). Όλοι τους υπακούν στην Ανάγκη. Όπως παρατήρησαν, στη φύση έδινε ο Όμηρος την εικόνα της ανθρώπινης κοινωνίας και στους θεούς τις ιδιότητες των ανθρώπων.
§ 3. Οποιαδήποτε ραψωδία των επών κι αν ανοίξεις, θα δεις την αγάπη του ομηρικού ανθρώπου για τη φύση. Ένας θαυμασμός αγνός, μια μορφή λατρείας – η φυσιολατρία του Ομήρου. Θα αναφέρουμε μόνο δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένα από την Οδύσσεια και ένα από την Ιλιάδα, για να κατανοήσουμε την αντίληψη του Ομήρου – εκπροσώπου της προκλασικής ελληνικής σκέψης – για την αρμονία φύσης και ανθρώπου.
Ο Οδυσσέας χρόνια ταλαιπωρείται μακριά από την Ιθάκη, κρατημένος στο όμορφο νησί της Καλυψώς. Οι θεοί αποφασίζουν να τον λεφτερώσουν. Ο Ερμής, λοιπόν, αγγελιοφόρος τους φεύγει με ειδική «πτήση» για το νησί. «Περνώντας την Πιερία στη θάλασσα κατέβη απ’ τον αιθέρα / και πήρε πάνω από τα κύματα να τρέχει, ωσάν το γλάρο» ⁱⁱ. Προσγειώνεται, πηγαίνει στο σπίτι της Καλυψώς.
Ακολουθεί μια περιγραφή της φύσης όπου έχουμε οπτικές, ακουστικές και οσφρητικές εικόνες.
Ο Ερμής « κι αφού τα θάμαξε όλα γύρω του, κινάει μετά και μπαίνει / στο σπήλιο το φαρδύ» (όλη η σκηνή ε, 43-77). Φανταζόμαστε το θεό με την επείγουσα αποστολή να σταματά για να «θαμάξει όλα γύρω του». Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα. Το δεύτερο τώρα από την Ιλιάδα, το γεμάτο πολέμους, θανάτους και αίματα έπος.
Ο Αχιλλέας έχασε τον φίλο του Πάτροκλο και τα όπλα του. Στη θέση της «μάνητάς» του με τον Αγαμέμνονα επιτακτικό καθήκον του πια στέκει η εκδίκηση. Η Θέτιδα πηγαίνει στο εργαστήρι του Ήφαιστου και παραγγέλνει την καινούρια αρματωσιά του γιου της. Στη ραψωδία Σ (στίχοι 478 – 608) κατασκευάζει ο κουτσός θεός. Είναι ένα έργο ζωγραφικής αυτή η ασπίδα, και ο Όμηρος (θα λέγαμε) ο πρώτος κριτικός της τέχνης, που κατορθώνει να την παρουσιάσει με τα λόγια του, τόσο ζωντανά!
Ο ποιητής αναφέρει με λεπτομέρειες όλες τις σκηνές, που καλύπτουν και όλο το σύμπαν, σε πέντε ζώνες. Στην πρώτη ζώνη έχουμε τη γη, τη θάλασσα και τον έναστρο (σύμβολα μάλλον των τριών θεών). Ακολουθεί η περιγραφή δύο πόλεων με σκηνές γάμου, δίκης, πολεμικής σύρραξης. Η επόμενη ζώνη δείχνει την αγροτική ζωή με όργωμα, θερισμό και τρύγο. Ακολουθεί η ποιμενική ζωή με αγέλες και χορό αγοριών και κοριτσιών. Η τελευταία ζώνη έχει τον ωκεανό, που σύμφωνα με την ομηρική κοσμογονία είναι η πηγή των πάντων.
§ 4. Από την ασπίδα του Αχιλλέα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ομηρικής κοσμοαντίληψης. Όλα, και τα ανθρώπινα και τα γήινα και τα εξωγήινα στοιχεία, παρουσιάζονται δεμένα μεταξύ τους. «Οι εικόνες όλες μαζί δείχνουν τη ζωή σε όλη της την πληρότητα, με όλες της τις πλούσιες αντιθέσεις».
Η αρμονία ανθρώπου και φύσης παρουσιάζεται σε πολλά επίπεδα. Αγάπη προς τη φύση, κατάφαση προς την αξία της ζωής, παραδοχή και ταύτιση με τις αντιθέσεις. Αισιοδοξία και ρεαλισμός τα χαρακτηριστικά του ομηρικού ανθρώπου. Αγαπά τη ζωή, αλλά αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του θανάτου. Αυτή η ιδιότυπη στάση για τη ζωή κάνει τους ήρωες, όταν πεθαίνουν, να μιλούν για την ωραία ζωή που αφήνουν. Ζωή δεμένη αρμονικά με τη φύση, με την ειρήνη και τον πόλεμο.
Θα λέγαμε, κλείνοντας τούτη τη μικρή μας περιδιάβαση στον οπτικό ορίζοντα του Ομήρου, ότι ο Έλληνας εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια – ήταν φυσικό! – βλέποντας το Αιγαίο, τα Τέμπη, τον ωραίο αττικό ουρανό, το λαμπερό αλλά όχι εκτυφλωτικό φως, ο Έλληνας ήταν φυσικό ν’ αγαπήσει τη φύση με την κρυφή της αρμονία, με τις αντιθέσεις της ⁱⁱⁱ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ. ΜΑΡΤΗΣ 1979 / 2021
-------------------------------------------
ⁱ βλ. Θεόφιλου Βέικου, Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι, Θεσσαλονίκη, 1972, σελ. 35, υποσημείωση 1
ⁱⁱ Χρησιμοποιούμε τη μετάφραση των Νίκου Καζαντζάκη και Ι. Θ. Κακριδή για την Ιλιάδα, Αθήνα 1962 και την Οδύσσεια, Αθήνα 1965
ⁱⁱⁱ Για τη σύνταξη του άρθρου μας χρησιμοποιήσαμε τα βιβλία:
- Ι.Θ.Κακριδής, Ομηρικά θέματα, τ.Α΄, Αθήνα, 1954
- Αγ. Τσοπανάκης, Εισαγωγή στον Όμηρο, Θεσσαλονίκη, 1967
- Όλγας Κομνηνού – Κακριδή, Σχέδιο και Τεχνική της Ιλιάδας, Αθήνα, 1947
- J. P. Vernant, Μύθος και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα, μετ. Στέλλας Γεωργούδη, Αθήνα
- Β. Α. Καλογεράς, Αισθητική ερμηνεία του Ομήρου, Θεσσαλονίκη, 1963

3 σχόλια:

  1. «Αρμονία φύσης και ανθρώπου στον Όμηρο» ???
    Τώρα το λοιπόνε κατάλαβα γιατί έγινε ο Τρωικός πόλεμος!
    Είχε πεύκα και πλατάνια από τη μία στη Τρωάδα που ο Πρίαμος δε τα προστάτευε, και από την άλλη εκτάσεις για σπορά που τσακωνότανε ο Αχιλλέας, ο Αίας, ο Έκτορας και οι άλλοι, ποιος θα τις καλλιεργήσει καλύτερα χρησιμοποιώντας το άροτρο. Για αυτό λοιπόνε είχε ο Αχιλλέας τη πανοπλία του μη και τόνε κουτουλίσουνε τα βόδια του αρότρου του…
    Μα τί λέτε τώρα? Ρομαντικότατον!! Χα χα.

    Δάσκαλος μεν ο «Όμηρος» αλλά για άλλα πράγματα και ιδέες.
    Ιδέες μάλλον ανατρεπτικές για την μέχρι τότε ζωή και καθημερινότητα των ανθρώπων, μια και οι μόνοι άνθρωποι που αναφέρονται στα έπη είναι βασιλιάδες πόλεων - κρατών και τους άλλους τους είχε γραμμένους στα παλιά του υποδήματα.

    Και τη φύση ακόμα έβαλε σε «τάξη» μια και ανεξάρτητες θεές και θεοί που τη προστάτευαν μέχρι τότε, τέθηκαν κάτω από τις διαταγές του Δία που έριχνε κεραυνό και τους ξέκανε.
    Ένα σύστημα όμως που άρχισε να καταρρέει κατά τον έβδομο αιώνα π.χ., γιατί τα Ελληνικά φύλα δεν χαμπάριαζαν από τέτοια όπως φάνηκε.

    Ρόκκος Σπ.
    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που καταπιαστήκατε με το κείμενό μου

      Διαγραφή
    2. Το κειμενο σας,, ηταν εκπληκτικο,, Οντως ο Ομηρος μεσα απο τα επη, ξεδιπλωσε ολες τις επιστημες και την γνωση του αρχαιου κοσμου! Συγχαρητηρια!!

      Διαγραφή