Μετά την 17η παροξυσμική έκρηξη της Αίτνας στις 2 Απριλίου ένα νέφος διοξειδίου του θείου SO2 κινήθηκε αρχικά προς τις Βόρειες ακτές της Αφρικής στα ΝΔ της Κρήτης.
Σήμερα και λόγω των ανέμων που επικρατούν στο Λιβυκό πέλαγος υπήρξε μία συστροφή του νέφους και διασπορά του πάνω από την Αίγυπτο αλλά με μεγαλύτερη πυκνότητα πάνω από τα Δωδεκάνησα και ΝΔ της Κύπρου.
Καθώς είναι δυνατή η πρόκληση όξινης βροχής σε περίπτωση βροχοπτώσεων καλό είναι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να μέτρα κάλυψης για πηγάδια και στέρνες νερού.
Ανθρώπινη υγεία
Το περπάτημα σε όξινη βροχή ή ακόμα και κολύμπι σε μια λίμνη που έχει πληγεί από όξινη βροχή, δεν είναι πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο από το περπάτημα σε κανονική βροχή ή το κολύμπι σε μη όξινες λίμνες. Ωστόσο, όταν οι ρύποι που προκαλούν όξινη βροχή - SO2 και NOX, καθώς και θειικά και νιτρικά σωματίδια - βρίσκονται στον αέρα, μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.
Τα SO2 και NOX αντιδρούν στην ατμόσφαιρα σχηματίζοντας λεπτά σωματίδια θειικού και νιτρικού που μπορούν να εισπνεύσουν οι άνθρωποι στους πνεύμονές τους. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ αυτών των σωματιδίων και των επιδράσεων στην καρδιακή λειτουργία, όπως καρδιακές προσβολές που οδηγούν σε θάνατο για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επιδράσεις στη λειτουργία των πνευμόνων, όπως δυσκολίες στην αναπνοή για άτομα με άσθμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου