Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Τα όρια για εισαγωγή στα ΑΕΙ – Η «Κ» παρουσιάζει τους συντελεστές των πανεπιστημιακών τμημάτων


Ο κύβος ερρίφθη για τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα ελληνικά πανεπιστήμια όρισαν τους συντελεστές βάσει των οποίων θα προκύψει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων σε κάθε τμήμα από τα περίπου 459 των ΑΕΙ και των παραγωγικών σχολών. Οποιος υποψήφιος καταφέρει να την περάσει, θα πάρει το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρώτο στόχο την άνοδο του ακαδημαϊκού επιπέδου των φοιτητών. Πλέον υποψήφιοι με βαθμολογίες 3, 4, 5 δεν θα εισάγονται, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας μάλιστα καταγραφεί και ακραίες περιπτώσεις εισαγωγής με… μονάδα.

Η «Κ» σήμερα παρουσιάζει ενδεικτικά τους συντελεστές που επέλεξαν τμήματα των ΑΕΙ, και στην ιστοσελίδα της www.kathimerini.gr παρουσιάζονται λεπτομερώς οι σχετικές αποφάσεις των ΑΕΙ. 

Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Ενδεικτικά, πέρυσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) ήταν 11,1, στο 2ο επ. πεδίο (θετικές – τεχνολογικές επιστήμες) 11,44, στο 3ο (υγείας) 11,56 και στο 4ο επ. πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) 9,81. Το υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2.

Από τις αποφάσεις των ΑΕΙ προκύπτει ότι τα περισσότερα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ επέλεξαν συντελεστές πάνω από 1. Αντίθετα, τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ έχουν προτιμήσει να κινηθούν πέριξ του 0,8. Δηλαδή, να οδηγήσουν τη βάση εισαγωγής τους κάτω από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων τους.

 12 από τα ΑΕΙ και οι Στρατιωτικές Σχολές

Αναμενόμενη απόφαση καθώς στα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων με τις χαμηλές βάσεις εισαγωγής αναμένεται να υπάρξουν και οι περισσότερες κενές θέσεις λόγω της ΕΒΕ. Για παράδειγμα, δεν έχει σημασία ο συντελεστής που θα ορίσουν οι ιατρικές σχολές, καθώς με βάση τις επιδόσεις των περυσινών υποψηφίων η ΕΒΕ στο 3ο πεδίο θα κινηθεί στις 13,87 μονάδες και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης είχε βάση 17.400 (δηλαδή μέση επίδοση 17,4 μονάδες).

Αντίστροφα, έχει σημασία ο συντελεστής που θα επιλέξουν τμήματα χαμηλής ζήτησης. Ενδεικτικά, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Κοζάνη είχε πέρυσι βάση 4.975 μονάδες (4,975 η επίδοση) και με τα φετινά δεδομένα η ΕΒΕ του 4ου πεδίου θα κινηθεί τουλάχιστον στις 7,85 μονάδες. Υπολογίζεται ότι θα μείνουν κενές περίπου 17.000 θέσεις στο 30% των τμημάτων ΑΕΙ, δηλαδή σε περίπου 150 τμήματα. 

Για τον λόγο αυτό η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί τη στήριξη των περιφερειακών ΑΕΙ, για εθνικούς και αναπτυξιακούς λόγους, και σε αυτή την κατεύθυνση έχει δεσμευθεί το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, από την κυβέρνηση ετοιμάζεται δέσμη μέτρων. Εκτός από την ανακατανομή των εισακτέων –με μείωση των εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και αύξησή τους στα περιφερειακά, με τον συνολικό αριθμό να μένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στις 78.000– θα υπάρξει ενίσχυση των περιφερειακών ΑΕΙ με διδάσκοντες.

Επίσης, θα υπάρξουν μέτρα στήριξης των φοιτητών (π.χ. στη στέγαση) που θα εισαχθούν στα περιφερειακά τμήματα. «Αναμένουμε να υπάρξουν κίνητρα για τους φοιτητές και αύξηση της χρηματοδότησης», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Να αναφερθεί το πικρόχολο σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους του Παν. Αιγαίου στην «Κ» για τους νησιώτες που διαθέτουν τμήμα στο νησί τους, πως «ενώ θέλουν τους φοιτητές, από το Μάιο έως τον Οκτώβριο τους… ξεσπιτώνουν για να νοικιάσουν τα δυάρια σε τουρίστες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου