Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Νέα “βόμβα” από Μπόρις Τζόνσον: “Δεν θα προσθέσουμε χώρες στην πράσινη λίστα στο εγγύς μέλλον”

 


Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται να προστεθούν χώρες στην ταξιδιωτική «πράσινη λίστα» – Ανησυχία στην ελληνική τουριστική βιομηχανία

Πονοκέφαλο στην ελληνική τουριστική βιομηχανία προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Βρετανίας να μην αυξήσει σύντομα τον αριθμό των χωρών της «πράσινης ζώνης», τις οποίες μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί πολίτες, χωρίς να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Η αιτία είναι οι νέες μεταλλάξεις του ιού, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Η ανυσυχία στον τουριστικό κλάδο είναι δικαιολογημένη, καθώς η βρετανική αγορά είναι από τις πιο σημαντικές για τη χώρα μας. Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από ΥΠΑ, ΔΑΑ και Fraport Greece, στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης ήταν η αγορά της Γερμανίας με 1,7 εκατ. αφίξεις, ενώ στη δεύτερη θέση διατηρήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,2 εκατ. επιβάτες.

Η δυναμική της βρετανικής αγοράς αποτυπώνεται ξεκάθαρα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι Ιόνια Νησιά, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των Βρετανών ταξιδιωτών.

Θα διατηρήσουμε ένα αυστηρό καθεστώς συνόρων

«Δεν αναμένω ότι θα προσθέσουμε (στην «πράσινη λίστα») πολύ γρήγορα, αλλά αντιθέτως θα διατηρήσουμε ένα πολύ αυστηρό καθεστώς συνόρων στο εγγύς μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον προχώρησε σε αυτή τη δήλωση με το βλέμμα στραμμένο στην ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία είναι πιο μεταδοτική ακόμα και από τη βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα με τον αρχίατρο της Αγγλίας, Κρις Γουίτι.

«Υπάρχει πλέον βεβαιότητα ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 (βρετανική παραλλαγή), τώρα το ερώτημα σε πρακτικούς όρους μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες είναι αν είναι κάπως πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 ή είναι πολύ πιο μεταδοτική και αν αυτό θα έχει συνέπειες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα για την πανδημία διεθνώς», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως με την πάροδο του χρόνου η ινδική παραλλαγή B.1.617.2 θα κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, «με τον τρόπο που κυριάρχησε η B.1.1.7».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ενταχθεί στην “πορτοκαλί ζώνη” του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί που επισκέπτονται την Ελλάδα να υποχρεώνονται σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους κατά την επιστροφή. Η μόνη μεσογειακή χώρα που κατάφερε να μπει στην “πράσινη λίστα” των Βρετανών είναι η Πορτογαλία, που βλέπει τώρα το ενδιαφέρον των Βρετανών να απογειώνεται κατά 865% !

Επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εμβολιασμού, κυρίως της δεύτερης δόσης, ώστε οι μεταλλάξεις να μην εκτροχιάσουν το άνοιγμα της οικονομίας.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως ενδέχεται να επηρεαστεί η άρση των περιορισμών. «Πιστεύω ότι η ινδική μετάλλαξη σίγουρα μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τον χάρτη πορείας. Αλλά προς το παρόν δεν αλλάζουμε την αξιολόγηση σχετικά με το βήμα 3 (χαλάρωσης των περιορισμών από τη Δευτέρα)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ, για αυτό τον λόγο, οι άνθρωποι να λάβουν πρόσθετη προστασία με μια δεύτερη δόση», τόνισε.

«Ετσι, μετά τη σύσταση της Μεικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, θα επιταχύνουμε τις εναπομείνασες δεύτερες δόσεις στα άτομα άνω των 50 ετών και τις κλινικά ευάλωτες ομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε η χορήγηση αυτών των δόσεων να γίνει μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση», κατέληξε ο Μ. Τζόνσον.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου