Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

"Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΑΤΩΝ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ"

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΚΗ ΜΕΤΑΞΑ!

Και τις  ευχες μας για την ονομαστικη του γιορτη!!

Ειθε να βάλει ο Αγιος το χερι του,, να αποκαλυφθει επιτελους τι εχουμε στον τοπο μας

"Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΑΤΩΝ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ"
-ΜΙΑ ΝΕΑ ΨΗΦΙΔΑ ΣΤΗ ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ-
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της αρχαιολογίας που γιορτάζεται κάθε τρίτο Σάββατο του μηνός Οκτωβρίου αναδημοσιεύω την ανακοίνωση των αρχαιολόγων Βοσκού Ιωάννη και Οδυσσέα Μεταξά που αφορά τον αδημοσίευτο μέχρι πρότινος θολωτό τάφο των Μαυράτων, τον δεύτερο μεγαλύτερο θολωτό τάφο της μυκηναϊκής εποχής που έχει ανασκαφεί στην Κεφαλληνία.
Η ανασκαφή του μνημείου έγινε από τον αείμνηστο Κεφαλλήνα αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο το έτος 1935 και έκτοτε παρέμεινε αδημοσίευτος.
Οι αρχαιολόγοι Ιωάννης Βοσκός και Οδυσσέας Μεταξάς στα πλαίσια του ενδιαφέροντός τους για την μελέτη και την ανάδειξη της μνημειακής μας κληρονομιάς πήραν την πρωτοβουλία να ζητήσουν από το Υπ.Πο την άδεια να μελετήσουν το υλικό της ανασκαφής και το ίδιο το μνημείο για να προβούν στην δημοσίευσή του.
Η πρώτη προκαταρτική ανακοίνωση - δημοσίευση για το μνημείο έγινε στα πλαίσια του ΙΑ Διεθνούς Πανιόνιου Συνεδρίου και δημοσιεύθηκε στον 5ο τόμο των πρακτικών του σελ. 125-137 την οποία και σας επισυνάπτουμε.
Το διάστημα αυτό με χορηγία του Γεράσιμου Βεργωτή εις μνήμην της μητέρας του Κίττυς (Αικατερίνης) Ιερωνυμάκη - Βεργωτή, (όπως είχαν επιχορηγηθεί και οι δύο πρώτοι τόμοι του ΙΑ Διεθνούς Πανιόνιου Συνεδρίου από την οικογένειά του για τον ίδιο σκοπό) αποτυπώθηκε ψηφιακά το μνημείο από τοπογράφο μηχανικό εξειδικευμένο για αρχαιολογικά μνημεία και αναμένεται εντός του επόμενου έτους να ολοκληρωθούν οι επιμέρους μελέτες για την αρχαιολογική του τεκμηρίωση προκειμένου να ακολουθήσει η ολοκληρωμένη του δημοσίευση από τους προαναφερόμενους αρχαιολόγους.
Ένα οφειλόμενο χρέος των Κεφαλλήνων και της αρχαιολογικής κοινότητας προς τον αείμνηστο Σπυρίδωνα Μαρινάτο για την τεράστια συμβολή του στον χώρο της αρχαιολογίας όπως επίσης και για την περιοχή του Ελειού που βρίσκεται χωροθετημένο το άγνωστο σε πολλούς Κεφαλλήνες και όχι μόνο μνημείο, οδεύει έστω και καθυστερημένα στην εκπλήρωσή του.
Σημ. Όσοι επιθυμούν να λάβουν την συγκεκριμένη δημοσίευση σε PDF παρακαλώ να μου στείλουν μήνυμα στο Messenger για να τους την διαβιβάσω ή να την κατεβάσουν απευθείας από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://panionio.files.wordpress.com/.../04-boskos...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου