Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Σχολιο απαντηση στο Δουλίχιον: η χαμένη "Μακρόνησος"

 Απαντήσεις σε σχολιο στο 

 

Δουλίχιον: η χαμένη "Μακρόνησος" της Ομηρικής τοπογραφίας
homericithaca.blogspot.com
Δουλίχιον: η χαμένη "Μακρόνησος" της Ομηρικής τοπογραφίας

  1. Καταρχήν σας ζητάμε συγνώμη που από αβλεψία μας δεν σας απαντήσαμε έγκαιρα.
    Επί της ουσίας του ερωτήματός σας η αλήθεια είναι πως πολλά μπορούν να ειπωθούν.
    Αυτή η όντως παραδοξότητα που έχει να κάνει με τον μικρό αριθμό των πλοίων, δώδεκα στον αριθμό, που αποστέλλονται από το βασίλειο της Ιθάκης (σημ Κεφαλληνία, Λευκάδα και Ιθάκη ) για την πολιορκία της Τροίας, όταν πχ από το υποδεέστερο από άποψης ισχύος γειτονικό Δουλίχιο (την σημερινή Ζάκυνθο) φεύγουν αντίστοιχα σαράντα πλοία θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αυτό ενδεχομένως να εντάσσεται στην οικονομία της πλοκής του έπους.


    Υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι στα εδάφια εκείνα που υπάρχει κάποιος κατάλογος με απαριθμήσεις υποκρύπτεται μια πληροφόρηση που έχει να κάνει με σημαντικές πληροφορίες που μπορούσαν να αποθηκευτούν ευκολότερα στην μνήμη των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ο αριθμός δώδεκα π.χ θα μπορούσε να μνημονεύει τους 12 μήνες του χρόνου ή οι αριθμοί που καταγράφονται για τις αγέλες των χοίρων του Εύμαιου σε συνάρτηση με τον αριθμό των ζώων κάθε αγέλης να μας δίνει το σύνολο των ημερών του ηλιακού έτους καθώς επίσης τους κύκλους της Σελίνης. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτά τα ευρήματα που ενδεχομένως να έχουν βάση.
    Υπάρχει βεβαίως και μια πληροφορία στο ομηρικό κείμενο (Οδ.ω, 102-118) που ενδεχομένως να απαντά σε αυτό το ερώτημα. Σύμφωνα με το έπος ο Οδυσσέας αρνείτο να πάει στην Τροία και την τελευταία στιγμή ήλθε στην Ιθάκη ο Αγαμέμνων μαζί με τον αδελφό του τον Μενέλαο και μετά από ένα μήνα παραμονή τον έπεισαν με τέχνασμα να έλθει άρον άρον μαζί τους.
    Εάν αυτή η πληροφορία πρέπει να συνάδει και με μια εκπροσώπηση που έγινε βίαια και την τελευταία στιγμή για να εναρμονισθεί με την πλοκή του έπους τότε τα δώδεκα μόνο πλοία που εκπροσωπούν τους Κεφαλλήνες να είναι το αποτέλεσμα μια εκπροσώπησης λειψής που έγινε κατόπιν καταναγκασμού.
    Εάν δούμε όμως επί της ουσίας την εκπροσώπηση των νησιών του κεντρικού Ιονίου συνυπολογίζοντας και τα πλοία του Δουλιχίου ο αριθμός τους είναι 52 πλοία (40+12= 52).
    Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι για την διεκδίκηση του θρόνου της Ιθάκης συμμετέχουν ισότιμα μαζί με τους Ιθακήσιους, Ζακύνθιους και Σαμαίους και οι άριστοι εκ Δουλιχίου, τότε ο αριθμός των δώδεκα πλοίων να αποτελεί αντίστοιχα ένα μέρος του στόλου και όχι το όλον.

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα που έλεε κι ο νόνος μου.
    Τί διάολο Θιακοκεφαλλονίτες είμαστε?
    Αν ο “ποιητής” έγραφε τον Οδυσσέα με εξήντα πλοία να πηγαίνει στην Τροία τότε η Οδύσσεια θα έχανε το κυρίως νόημά της.
    Δε μπορεί ρε φίλε να φεύγεις με χιλιάδες πολεμιστές και να γυρίζεις μόνο εσύ πίσω στην Ιθάκη!
    Τότες κακώς σε περίμενε η Πηνελόπη και καλά σου κάνανε οι μνηστήρες και είσαι δολοφόνος που τσου σκότωσες…

    Αν θέλετε διαλευκάνσεις περί ιερών νήσων Δουλιχίου και Εχινάδων, οι προσωπικές μου απόψεις στα άρθρα:


    - Δουλίχιον το πυροφόρον - Ρόκκος Σπύρος

    - Τα νησιά Εχινάδες του Ομήρου - Ρόκκος Σπύρος

    (Δεν παύει βέβαια ότι κατά τα μέχρι τώρα Θιακά αρχαιολογικά, παραμένω θεόκουρλος)!!

    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι για κουβεντα να κανουμε το 12 το εχει τακτικο ο ομηρος σε αναφορες του,,, και ισως να υπαρχει καποια αιτια, με τα 40 πλοια δουλιχιου παμε στα 52 ,οσα τα φυλλα της τραπουλας , και νομιζω οσες και οι εβδομαδες του χρονου αν δεν κανω λαθος!
    Γενικα η ολη συραξη,, ο τροπος πουοργανωθηκε , οσα ειχαν προηγηθει, ο συσχετισμος με την αργοναυτικη, αλλα και τις μεταγενεστερες εκστρατιες ολα εχουν νοημα στην αρχαια ταραγμενη εκεινη περιοδο, και στο ποιος λαος θα επικρατησει στο τοτε γνωστο κοσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή