Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ανασκάπτεται μια αρχαία πόλη που ευρίσκεται κοντά στην ακτή του Ατλαντικού Ωκεανού

 Ανασκάπτεται η αρχαία πόλη Σάλα,

στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού
– έχει 5 φορές το μέγεθος της Πομπηίας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Αρχαιολόγοι ανασκάπτουν μια νεκρόπολη, λουτρά και μια εργατική γειτονιά στην αρχαία πόλη Σάλα, μια αρχαία πόλη που ευρίσκεται κοντά στην ακτή του Ατλαντικού Ωκεανού στην έκταση του νυν Μαρόκου.

Η Σάλα (κατά Κλ. Πτολεμαίο)[1] στον 34ο παράλληλο [34°00′24″Β 06°49′13″Δ] είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στην Ραμπάτ, στην νότια (αριστερά) πλευρά των εκβολών του ποταμού Μπου Ρεγκρέγκ, ο οποίος πηγάζει από τα βουνά του Μέσου Άτλαντα, έδρα των Ατλάντων Ελλήνων.

Στον αρχαιολογικό αυτόν χώρο σώζεται Αγορά, ναός Καπιτωλίου, Θριαμβική αψίδα, κουρία (ή βασιλική με νυμφαίο), ναός με πέντε κελλιά, λουτρά, κ.ά.

Την Παρασκευή, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Επιστημών και Κληρονομιάς του Μαρόκου παρουσίασαν νέες ανακαλύψεις που έγιναν φέτος στην Σάλα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, εκτάσεως 3,15 τ. χλμ. - σχεδόν πέντε φορές το μέγεθος της Πομπηίας! Ο δε ανεσκαμμένος χώρος είναι μεγαλύτερος από αυτόν της διάσημης αρχαίας πόλεως Volubilis (η οποία ευρίσκεται 179 χλμ. ανατολικά της Ραμπάτ) με νεολιθικη κατοίκηση 5.000 χρόνων. Η Volubilis είναι πολύ γνωστή (και) για τα ψηφιδωτά της, με θέματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τον Ορφέα, τον Βάκχο και την κοιμισμένη Αριάδνη, της Αρτέμιδος και της νύμφης να εκπλήσσονται από τον Ακταίο, ενώ έκαναν μπάνιο (σκηνή που εκτυλίχθηκε στον Κιθαιρώνα Βοιωτίας[*]), από τον Οίκο της Αφροδίτης, από τον Οίκο της Εφήβης, των Τεσσάρων Εποχών στο Σπίτι του Ηρακλή, κ.ά. Άλλωστε όλες αυτές οι περιοχές, θυμούνται και τιμούν το πέρασμα του Ηρακλέους από την περιοχή τους, καθώς και τους ευεργέτες τους, Άτλαντες Βοιωτούς[*], που ήλθαν και κατοίκησαν στην περιοχή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕΓ. Λεκάκης: "Αρχαίες ελληνικές πόλεις σε Μαρόκο - Αλγερία – Η Χώρα των Ατλάντων, του Ηρακλή, του Ποσειδώνα, της Αθηνάς, του Τρίτωνα… Με κατοίκηση πριν 2.400.000 χρόνια".

Ο κ. Abd. El Khayari (του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Επιστημών και Κληρονομιάς του Μαρόκου) εξήγησε ότι η τοποθεσία της πόλεως πιθανότατα την έκανε εμπορικό κόμβο, αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει το πραγματικό της λιμάνι. Σημαντική περιοχή για το εμπόριο, διευκολύνοντας την ανταλλαγή υλικών, όπως εισαγωγή ιταλικού μαρμάρου και εξαγωγή αφρικανικού ελεφαντόδοντου. Οι νέες ανασκαφές υπογράμμισαν τον πλούτο της πόλεως και οι επιστήμονες ελπιζουν να μάθουν περισσότερα τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Πρόσφατες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν ένα άγαλμα μιας γυναίκας, ίσως μιας θεότητας ή μιας αυτοκράτειρας, ντυμένης με υφασμάτινα ενδύματα. Είπαν ότι είναι το πρώτο τέτοιο άγαλμα που ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο, από την δεκαετία του 1960! Ευρέθησαν και πλάκες - τούβλα, που φέρουν επιγραφές γραμμένες στην «νεοπουνική» γλώσσα, μια γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή πριν από την άφιξη των Ρωμαίων τον 2ο αιώνα π.Χ.

Ο Mehdi Ben Said, υπουργός Νεολαίας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μαρόκου, εδήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η τοποθεσία κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μαρόκου, θα γίνει πόλος έλξεως για τουρίστες. Έχει επενδύσει 455,000 ευρώ στο έργο αυτό από τον Μάρτιο και σχεδιάζει να διπλασιάσει αυτό το ποσό τον επόμενο χρόνο και κάθε επόμενο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Το Volubilis έχει 500,000 επισκέπτες ετησίως. Στόχος είναι 1,000,000 επισκέπτες, με την ανάπτυξη αυτού του χώρου, είπε.

Επισήμως, τα πρώτα στοιχεία κατοίκησης της τοποθεσίας υποδηλώνουν ότι έμποροι (φοινίκης) ίδρυσαν εδώ μια εμπορική αγορά την 1η χιλιετία π.Χ. Αυτή αργότερα ονομάσθηκε Sala Colonia, όταν έγινε μια ρωμαϊκή αποικία στην επαρχία της Μαυριτανίας Τιγγιτανής[2]. Αναδείχθηκε ως βασικό προκεχωρημένο φυλάκιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον 2ο έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.

ΠΗΓΗ: «Moroccan archaeologists unearth new ruins at Chellah, a tourism-friendly ancient port near Rabat», Associated Press, 3.11.2023. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.11.2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου