Ενεπίγραφη πλάκα του 3ου αιώνα π.χ. σε Ιωνικό αλφάβητο, μουσείο Μπενάκη.Βγάζει κανείς άκρη?(Φανταστείτε αιώνες πιο πριν τι γινότανε)!
Το όνομα Οδυσσέας ή Οδυσέας ποιός το πρωτόγραψε?
Εμείς το παραλάβαμε όπως πρωτογράφτηκε, ή υπήρξαν επ΄αυτού μεταβολές, δηλαδή κοινώς αλχημείες κατά τα συμφέροντα της εκάστοτε προπαγάνδας μέσω των Ομηρικών επών??
Γιατί δεν ετυμολογείται στα Ελληνικά, αλλά “παίζει” με πιθανότητες?
Να συζητήσουμε λοιπόν περί της ετυμολόγησης της λέξης Οδυσσέας και να μπούμε έτσι σε κάποιους προβληματισμούς μεν, αλλά και να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε στην πολυμηχανία του προαναφερόμενου ήρωα για λύσεις!
Δυσεύς = Δύση – ευς , o εκ της Δύσεως (Δυτικός), όπως κέραμος – ευς, Σ-601 κεραμεύς = ο αγγειοπλάστης (σταμνάς).
Παράδειγμα της λέξης Δύση-δυσόμενος από την Οδύσσεια:
…οἱ μὲν δυσομένου Ὑπερίονος οἱ δ᾽ ἀνιόντος, (α-24)
δειτε την πολυ καλη θεωρεια-αναρτηση του πολυ καλου μας σχολιαστη φιλου Σπυρου Ροκκου
Και επειδή δεν γλέπω κανένα να απαντά ή έστω να ειρωνεύεται τα ανωτέρω γραφόμενά μου, θα θέσω μια ερώτηση μπας και βάλω κανένανε σε πειρασμό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όνομα Ούτ-ις που το πήρε δάνειο η πολύ αρχαία Ελληνική γλώσσα, σημαίνει Κανείς στην γλώσσα που μάλλον ανήκει ή κάτι διαφορετικό αλλά εμάς μας βόλεψε το Κανένας?
Για να δώσω βοήθειες το λοιπόνε, αφερόταν και για κάποιον πασίγνωστο Άγιο τση Παλιάς Διαθήκης!
Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα
εγω ξερω το αγιος Νικολαος που εγινε αγιος Βασιλης,, και λογο κοκα κολα κοκκινος!, τα Ηλιουγεννα Χριστουγεννα, τα ευαγγελια γραμμενα ελληνικα, ο πιλατος λογο "ΑΤΟΣ¨" αν ειχε σχεση με κεφαλονια,,δηλαδη ιθακη χαχα,, τωρα το ΟΥΤΙΣ,,ειναι μια πολυ καλη θεωρεια,,αλλα αφηνω καναν αλλον να σχολιασει αν θελει!
ΑπάντησηΔιαγραφήThodoris Androutsopoulos
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιωργος Γκιαφης Καλα ο Ροκκος ειναι απιθανος.Κριμα που οπως γνωριζω ειναι ναυτικος.Η δικη μου Ερευνα φιλε Γιωργο σιγουρα θα απογοητευσει πολλους.Εχω πει κι εχω γραψει οτι η Ομηρικη Ιθακη ,
ειναι ολοκληρο το νησι της Κεφαλληνιας, Δημος η Ερισσος και Αστυ το Φισκαρδο.
Εαν δεν γινουν ανασκαφες γυρωθεν του ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ δεν θα βρουν την αληθεια ποτέ. Φορκυς= Ασσος,ιθακη=Φισκαρδο. Φωκι=το λιμανι που εφυγε ο Τηλεμαχος για να μαθει την αληθεια απο τον Βασιλια Νεστορα,οχι στο Κορυφασιο,αλλα εκει στην Αμμουδια του Κακοβατου οπου το Ανηλιον ηταν η Τριφυλιακη ΠΥΛΟΣ.
Τριφυλια λεγοταν ολη η περιοχη απο τα ΚΡΕΣΤΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.
Εξυπνα ομως οι Μεσσηνιοι για δικους τους λογους ονομασαν την Μεσσηνιακη Πυλο ,Τριφυλιακη μετα την επανασταση του 1821.Ας διαβασουν και κατι παραπανω
οι ..." επιστημονες" αρχαιολογοι μας.
Φιλε Γιωργο,οταν κανεις ερευνα δεν μενεις μονο στα στοιχεια του θεματος.Πρεπει να συνδιαζεις την θεση με αναλυτικους χαρτες κσι οχι μονο. Η τριφυλια του Νεστορα απο το ΚΕΝΤΡΟ της αγορας που ηταν ο ναος του κοιμητηριου της Πυλου απειχε αριστερα προς Αλφειο και δεξια προς περαν του δρομου Καλου Νερου ,εκατερωθεν 100 σταδια. Οποιος καταλαβαινει κανει ερευνες.Αλλως να σταματησει να λεει...οτι λεει.!!! Επομενως οποιος θελει βα βρει την ΑΛΗΘΕΙΑ για την ΟΝΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ,η περιοχη γυρωθεν του Φισκαρδου εχει οτι αναφερει η Οδυσσεια.
Εχω πει οτι οι ταφοι της οικογενειας του Οδυσσεα ειναι γυρωθεν. Καλη χρονια.!!!
Σπ. Ρόκκος
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με το [Ας διαβάσουν και κάτι παραπάνω οι ..." επιστήμονες" αρχαιολόγοι μας].
Δεν γνωρίζω όμως σε ποιο θέμα αναφερόμενος χαρακτηρίζομαι προφανώς ειρωνικά ως απίθανος από τον κ. Ανδρουτσόπουλο.
Αν πρόκειται για την ετυμολογία μου στην ονομασία Οδυσσεύς (από το Ούτ – Δυσεύς), και το τι ακριβώς σημαίνει το όνομα ή επίθετο Ουτ – ις μάλλον θα δοκιμάσει έκπληξη στο μέλλον.
Το Δυσέας όμως σημαίνει Δυτικός που δεν εναντιώνεται στη θεωρία του περί Ομηρικής Ιθάκης.
Παράξενα πράγματα, χα χα.
Σπ.Ρόκκος