Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

21 γεγονότα που δεν γνωρίζατε για την Αίγυπτο:

 


1. Η Αίγυπτος είναι η πιο πολυπληθέστερη χώρα στον αραβικό κόσμο και η τρίτη σε πληθυσμό στην Αφρική, μετά τη Νιγηρία και την Αιθιοπία.
2. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, είναι η μόνη που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη. Ήταν η ψηλότερη ανθρωπογενής κατασκευή στον κόσμο για πάνω από 3.800 χρόνια.
3. Ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι ένας από τους αρχαιότερους στον κόσμο, με καταγεγραμμένη ιστορία να χρονολογείται πάνω από 5.000 χρόνια.
4. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εφηύραν το ημερολόγιο των 365 ημερών το χρόνο για να προβλέψουν τις ετήσιες πλημμύρες του ποταμού Νείλου.
5. Το αρχαιότερο φόρεμα του κόσμου βρέθηκε στην Αίγυπτο: το Tarkhan Dress, το οποίο είναι άνω των 5.000 ετών.
6. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εξασκούσαν τη χρήση οδοντόκρεμας, χρησιμοποιώντας μια πάστα φτιαγμένη από αλάτι, πιπέρι, νερό και φύλλα μέντας.
7. Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αγάλματα στον κόσμο αλλά η προέλευση και η ιστορία της κατασκευής της παραμένουν μυστήριο.
8. Οι Αιγύπτιες γυναίκες είχαν ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων και ελευθεριών. Θα μπορούσαν να αγοράσουν και να πουλήσουν ακίνητα, να υπηρετήσουν στους ενόρκους και να συνάψουν νομικά συμβόλαια.
9. Ο ποταμός Νείλος, ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, θεωρούνταν πηγή ζωής από τους αρχαίους Αιγύπτιους λόγω του σημαντικού ρόλου του στην αγροτική γονιμότητα.
10. Η πέτρα της Ροζέτα, που ανακαλύφθηκε το 1799, ήταν το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Περιείχε ένα διάταγμα γραμμένο σε τρία σενάρια: ιερογλυφικά, δημοτικά και ελληνικά.
11. Η αρχαία πόλη της Θήβας (τώρα Λούξορ) ήταν κάποτε η θρησκευτική πρωτεύουσα της Αιγύπτου και φιλοξενεί τον Ναό Καρνάκ και την Κοιλάδα των Βασιλέων.
12. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου, κρατώντας χιλιάδες πάπυρους αρχαίας γνώσης.
13. Η Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου είναι μία από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς παγκοσμίως, συνδέοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα και μειώνοντας το θαλάσσιο ταξίδι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
14. Οι Αιγύπτιοι Φαραώ ήταν συχνά υπέρβαροι, αντίθετα με τις γυμνασμένες και νεανικές εικόνες που απεικονίζονται στην τέχνη. Η διατροφή τους ήταν πλούσια σε ζάχαρη, αλκοόλ και υδατάνθρακες.
15. Οι γάτες θεωρούνταν ιερές στην αρχαία Αίγυπτο, αξιοσέβαστες για τον έλεγχο των παρασίτων και ήταν σύμβολα προστασίας. Η δολοφονία μιας γάτας, ακόμη και τυχαία, ήταν έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο.
16. Τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά είναι από τα παλαιότερα συστήματα γραφής στον κόσμο. Τα σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν για πάνω από 3.000 χρόνια.
17. Η πρώτη γνωστή εργατική απεργία στην καταγεγραμμένη ιστορία έλαβε χώρα στην Αίγυπτο γύρω στο 1152 π.Χ. όταν οι τεχνίτες της Βασιλικής Νεκρόπολης στο Deir el-Medina εγκατέλειψαν τις δουλειές τους επειδή δεν είχαν πληρωθεί.
18. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν πρωτοπόροι σε διάφορους τομείς της ιατρικής, εκτελώντας χειρουργικές επεμβάσεις και αναπτύσσοντας θεραπείες για διάφορες ασθένειες.
19. Η Κλεοπάτρα Ζ ́, η τελευταία ενεργή κυβερνήτης του Πτολεμαϊκού Βασιλείου της Αιγύπτου, ήταν στην πραγματικότητα ελληνικής καταγωγής, καταγόταν από τον Πτολεμαίο Α ́, έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
20. Η Αίγυπτος είναι μια διηπειρωτική χώρα, με τη χερσόνησο του Σινά στην Ασία να γεφυρώνει το χάσμα προς την υπόλοιπη χώρα στην Αφρική.
21. Το Υψηλό Φράγμα του Ασουάν, που ολοκληρώθηκε το 1970, ελέγχει τις πλημμύρες, παρέχει αυξημένη αγροτική παραγωγή, και παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια αλλά και εκτοπισμένα πολλά και τροποποιημένα ιστορικά σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου