Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Ε.Α.Σ. : Σχετικά με τις πρόσφατες πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων

 



Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης, ενημερώνει ότι εντός χρονοδιαγράμματος αλλά με πολλά προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Οργανισμό Πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.).

Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν, σταδιακά Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, και αφορούσαν: Υπόλοιπα Βασικής και Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας για το έτος 2023, ποσά πληρωμής σε 6815 Α.Φ.Μ. που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο (πολλά παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη), Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, και, για πρώτη φορά, τα Οικολογικά Σχήματα.

Σημειώνεται ότι οι συμπατριώτες παραγωγοί που είχαν υποβάλει πλήρη μελέτη εφαρμογής των δράσεων στα Οικολογικά Σχήματα πληρώθηκαν την επιδότηση.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που διαμαρτυρήθηκαν για τα μειωμένα ποσά που έλαβαν, καθώς η τιμή ενίσχυσης σε κάποιες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις καθορίστηκε από το Υ.Α.Α.Τ. σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προσδοκώμενα, όπως συνέβη και με τα Οικολογικά Σχήματα, ενώ λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) θα ακολουθήσουν διορθωτικές ενέργειες και, κατά συνέπεια, συμπληρωματικές πληρωμές, όπου απαιτείται.

Το Υ.Α.Α.Τ. παραδέχθηκε ουσιαστικά τα σφάλματα που έγιναν και εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με την προηγούμενη κοινοτική προγραμματική περίοδο. Ειδικά, δε, για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, δεσμεύεται ότι στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού Πληρωμών και της ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, ζητήματα που προέκυψαν θα επανεξετασθούν άμεσα.

 

Από Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου