Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Το Tablet του Δισπηλιού

 Το Tablet του Δισπηλιού – ισχυρίζεται ότι το παλαιότερο γνωστό γραπτό κείμενο θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία!

Σύμφωνα με τη συμβατική αρχαιολογία, η γραφή δεν εφευρέθηκε μέχρι το 3.000 με 4.000 π.Χ. στη Σουμερία. Ωστόσο, ένα tablet 7.000 ετών που βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία αμφισβητεί αυτή τη θέση.
Αυτό το μυστηριώδες τεχνούργημα ανακαλύφθηκε σε Νεολιθικό λιμνοκρεμό οικισμό που κατέλαβε ένα τεχνητό νησί κοντά στο σύγχρονο χωριό Δισπηλιό στη λίμνη Καστοριάς του Νομού Καστοριάς της Μακεδονίας, από τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και την ομάδα του το 1993.
Άνθρωποι που ζούσαν στον οικισμό πριν από 7.000 έως 8.000 χρόνια κατοικούσαν στην περιοχή, και το Δισπηλιό Tablet ήταν ένα από τα πολλά τεχνουργήματα που βρέθηκαν εκεί. Η πλακέτα είναι σημαντική επειδή φέρει μια αρχαία, αινιγματική επιγραφή που χρονολογείται πριν από το 5.000 π.Χ.
Η ύπαρξη του Δισπηλιού (γνωστή και ως Γραφή Δισπηλίου) έρχεται σε σύγκρουση με την πεποίθηση της συμβατικής αρχαιολογίας ότι η γραφή δεν αναπτύχθηκε μέχρι το 3.000 με 4.000 π.Χ. στη Σουμερία.
Η μέθοδος Carbon-14 (ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα) χρονολόγησε αυτό το ξύλινο δισκίο στο 5.260 π.Χ., καθιστώντας το σημαντικά παλαιότερο από το σύστημα γραφής που χρησιμοποιούν οι Σουμεριανοί. Το κείμενο στο tablet περιλαμβάνει ένα είδος χαραγμένης γραφής που μπορεί να αποτελείται από ένα προϋπάρχον σύστημα γραφής Γραμμικής Β που χρησιμοποιείται από τους Μυκηναίους Έλληνες.
Η Μυκηναϊκή Ελλάδα (ή Μυκηναϊκός πολιτισμός) ήταν η τελευταία φάση της Εποχής του Χαλκού στην αρχαία Ελλάδα.
Ο καθηγητής Χουρμουζιάδης έχει προτείνει ότι αυτού του είδους η γραφή, που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ακόμα, μπορεί να ήταν οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων συμβόλων που αναπαριστούν την καταμέτρηση των περιουσιών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χουρμουζιάδη, οι επισημάνσεις έδειχναν ότι η τρέχουσα θεωρία που προτείνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έλαβαν το αλφάβητο τους από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής (Βαβυλώνιοι, Σουμεριανοί και Φοίνικες κλπ) αποτυγχάνει να κλείσει το ιστορικό κενό περίπου 4.000 ετών.
Αυτό το τυφλό κενό μεταφράζεται στα εξής γεγονότα: ενώ οι αρχαίοι ανατολικοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ιδεογράμματα για να εκφραστούν, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν συλλαβές με παρόμοιο τρόπο όπως εμείς σήμερα.
Πηγή: MRU Μάικλ Φοντέιν
 
Εμφάνιση πρωτοτύπου
 
Βαθμολογήστε αυτή τη μετάφραση
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Όλες οι αντιδράσεις:
2,1 χιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου