Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

~Σοφία Λώρεν «Δέν είμαι Ιταλίδα, είμαι Ναπολιτάνα!

 

~Σοφία Λώρεν
«Δέν είμαι Ιταλίδα, είμαι Ναπολιτάνα! Kαι αυτό είναι άλλο πράγμα.»
Ποτέ δέν έκρυψαν οι Ναπολιτάνοι ότι είναι `Ελληνες.
Υπάρχει στη Νάπολη, στη πιάτσα Sanazaro-, μιά αγαλματένια σειρήνα που οι ντόπιοι ονομάζουν Partenope, “Παρθενόπη”.
Στην Ελληνική μυθολογία, ήταν μια από τις σειρήνες που θέλησαν να πλανήσουν τον Οδυσσέα αλλά επειδή απέτυχαν να παγιδευόσουν τον ήρωα, έτυχε της Παρθενόπης να θυσιαστεί πέφτοντας στην αγκαλιά των κυμάτων, που την έφεραν νεκρή στις αμμουδιές της Καμπανίας.
Εκεί στο μέρος που βρέθηκε νεκρή η καλλονή σειρήνα, οι εγχώριοι ψαράδες -από τους πρώτους αποίκους τής Μεγάλης Ελλάδας-, έχτισαν τον αρχικό οικισμό, που στη θύμηση της ονόμασαν Παρθενόπη.
Χρόνια μετά, όταν η μυθολογία έγινε ιστορία και η μικρή πόλη είχε σβήσει τα χνάρια της στο πέρασμα των αιώνων, καινούργιοι άποικοι από την Ελλάδα, -από την Ευβοϊκή Κύμη-, έφτασαν ψάχνοντας τη δόξα τού Οδυσσέα στα ίδια χώματα και έχτισαν στο νησί της Ίσκια τις Πιθηκούσσες, και την Κύμη (Cumae) στις απέναντι ακτές, -τις πρώτες τους αποικίες στη Magna Graecia.
Τον 5ο αιώνα π.Χ, προχώρησαν ακόμα προς στα νότια και δίπλα στα μυθολογικά ερείπια της Παρθενόπης έχτισαν μια νέα πόλη, που την ονόμασαν απλά Νέα πόλις. Napoli!
Σίγουρα την Παρθενόπη την είχαν χτίσει στη πραγματικότητα Ελληνικές φυλές -από τις προγονικές- εκεί κάπου πριν ή μετά το πέρας του Τρωικού πολέμου, και τις επιδρομές των λαών της θάλασσας, κι είναι γι’ αυτό που κρατάει σχέση με τον πνιγμό της νύμφης και τον Οδυσσέα, και είναι σίγουρο ότι υστερότερα ξαναχτίστηκε από νεότερους Έλληνες αποίκους.
Εκείνο που κανένας δεν έχει προσπαθήσει να αντιμιλήσει είναι ότι η Νάπολη και γενικά η Ιταλική Καμπανία είναι
-από τις βαθιές της ρίζες – Ελληνική μέχρι το μεδούλι!
Φτάνει να τύχει κανείς σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Παρθενοπαίων και οποιαδήποτε από τις βόρειες “scuadre” Λομβάρδων ή Πεδεμοντίων για να ακούσουν την πιο εκκωφαντική σύγχρονη πολεμικοαθλητική ιαχή… “Είμαστε Έλληνες”, “Noi siamo Partenopei!”
Η προσήλωση που έχουν οι Ναπολιτάνοι σε ότι αφορά την Παρθενοπική τους
(Ελληνική τους)
καταγωγή, έφτασε στο ζενίθ της το 1799 με την ανακήρυξη της εφήμερης “Repubblica Partenopea”.
Αν και οι νεότεροι “Trasalpinos” έχουν «διορθώσει» (παραποιήσει)
σ´ όλες τις ιστορικές αναφορές τους τον όρο σαν Repubblica Napolitana,
η αλήθεια είναι ότι η προκήρυξη έγινε με το αρχαίο όνομα της πόλης Παρθενόπης.
Το Ελληνικό συναίσθημα των Ναπολιτάνων δεν είναι καινούργιο.
Το 328 π.Χ, οι κάτοικοι είχαν ζητήσει την βοήθεια των Ρωμαίων του Λατίου, απέναντι στους Σαμνίτες που απειλούσαν τις Ελληνικές αποικίες.
Η Ρώμη είχε εμπλακεί σε σειρά πολέμων που έλαβαν την ονομασία “Guerras Samnitas”.
Τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος των συρράξεων το 304 π.Χ, όπου κατέλαβαν όλη τη νότια Ιταλία, σεβάστηκαν την επιθυμία των Παρθενοπαίων να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό της «Αρχαίας Ελληνικής πόλης», τον οποίο διατήρησαν πολλά χρόνια μεταγενέστερα.
Ο Καίσαρας Αύγουστος θέσπισε τους πρώτους Ρωμαϊκούς αγώνες -ανάλογους με τους Ολυμπιακούς-, στη Νάπολη, θεωρώντας την, την πιο Ελληνική πόλη της αυτοκρατορίας.
O Πόπλιος Βιργίλιος Μάρων, έγραψε τα Γεωργικά κατά τη διαμονή του στη Νάπολη και εκεί πέθανε και ενταφιάσθηκε.
Ο μεγάλος Λομβαρδός φιλέλληνας ποιητής ήταν μαθητής του επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου ο οποίος πέθανε στο “Ερκολάνο”, κοντά στη Νάπολη π.Χ.
Αν πάρουμε σαν αναφορά την ονοματοθεσία του Ercolano και τη παράδοση που το θέλει θεμελιωμένο από τον ήρωα Ηρακλή, μπορούμε να μεταφερθούμε μέχρι κι ένα αιώνα πριν την παρουσία της Παρθενόπης, στην Καμπανία.
Οι ιστορικοί του 4ου αιώνα Αντίδωρος και Δημόφιλος από την αρχαία Κύμη ήταν επίσης “Έλληνες Ναπολιτάνοι”!
Αλλά το ποιο αναγνωριστικό στοιχείο των “PARTENOPEI” είναι εκείνο που εκατομμύρια “βάρβαροι” ψευδό-ινδοευρωπαίοι ανά το κόσμο επιθυμούν διακαώς : Να είχαν γεννηθεί Έλληνες!
Γεγονός που οι Ναπολιτάνοι το φέρουν μαζί τους από γεννησιμιού.
Το ‘χουν θεϊκά κληρονομήσει!
ΠΗΓΗ: bilinguay.com
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Όλες οι αντιδράσεις:
Nikoletta Staveri και 33 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου