Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Γιατί οι Εβραίοι δεν ήρθαν στην Κεφαλλονιά .

δειτε και τις αναρτησεις

Emilia Arsinoe
ΛΟΙΠΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

05 Δεκ 2011
Κάποτε ένας Εβραίος άνοιξε ενα μαγαζ'ι στο Λιθόστρωτο και πουλούσε σουτιέν. Το πρώτο μήνα τζίρος μηδέν! Ε αρχή είναι ακόμη σκέφτηκε ο άνθρωπος και συνέχισε να ελπίζει σε καλλύτερες ημέρες. Πέρασε ο δεύτερος μήνας, ...
01 Αυγ 2012
Ηρθε ένας Εβραίος στην κεφαλονιά και άνοιξε κατάστημα γυναικείων εσωρούχων,, με πλήρη όμως αποτυχία,,βλέποντας λοιπόν την κατάντια αποφάσισε όσο πιο γρήγορα γινόταν να το πουλήσει σε κάποιον και να εξαφανιστεί !
04 Δεκ 2011
Σαν καλός Εβραίος θα σου δείξω την ανωτερότητα μου παρ' όλο που με μισείς και θες και να με σκοτώσεις, τού απαντά ο Εβραίος. Σε δύο χιλιόμετρα από εδώ υπάρχει μία ταβέρνα που έχει όσο κρύο νερό θες και μάλιστα τσάμπα ...

Μάκης Αρ Μενεγάτος
Καλημέρα καλό Σαββατοκύριακο! 
Γιατί οι Εβραίοι δεν ήρθαν στην Κεφαλλονιά .
Από ιστορίες ηλικιωμένων. 
Κάποτε, μια οικογένεια Εβραίων σκέφτηκε να έρθει στην Κεφαλλονιά αλλά σαν άνθρωποι πονηροί που ήταν αποφάσισαν να στήλουν πρώτα έναν δικό τους, τον Ιερεμία, 
να δει τα κόζα και να τους στείλει μήνυμα να έρθουν και οι υπόλοιποι. Πράγματι, ο Ιερεμίας πέρνει το βαπόρι (το Πύλαρος) από τον Πειραιά και κατεβαίνει μαζί με τον 
Γα'ι'δαρό του στην Αγία Ευφημία . Καλοκαίρι ,κουρασμένος,είχε και θάλασσα στο ταξίδι, όπως καθότανε στο μόλο με την ομπρέλα του για να συνέλθει λίγο, βλέπει τον Μεμά που γύριζε και έκανε θελήματα όποτε ερχόταν το Πύλαρος, του λέει :"- Σε παρακαλώ, πάρε αυτό το δίφραγκο να μου φέρεις κάτι να φάω εγώ, ο γάιδαρος μου και να πάρω και κάτι μαζί μου στο δρόμο για το Αργοστόλι. "--Ναι μπάρμπα ,του λέει ο Μεμάς- πράγματι μετά από λίγη ώρα γυρίζει μέ ένα καρπούζι. Του λέει έκπληκτος ο Ιερεμίας :: Τι είναι αυτό;) ---του λέει ο Μεμάς ::-Καρπούζι μπάρμπα, κήταξε τι θα κάνεις Θα φας εσύ το μέσα, Θα δώσεις στον Γα'ι'δαρό σου τις φλούδες και θα ξεράνεις τα σπόρια στον Ήλιο να έχεις να τρως μέχρι το Αργοστόλι...
Όπως καταλαβαίνετε ο Ιερεμίας γύρισε την ίδια μέρα πίσω στον Πειραιά λέγοντας στους δικούς του ::--Εκεί δεν μας πέρνει να πάμε αφού αυτός που κουβαλάει τις κόφες είναι τόσο έξυπνος φανταστείτε οι έμποροί τους τι θα είναι !!!
Μάκης Αρ Μενεγάτος


επισης  δυο ακομη ιστοριουλες!

ΤΡΙΑ, λέει, μερόνυχτα βολοδερνότατε για να γεννήοει η  σιόρα Έοθήρα, η κυρά του σιορ  Χαχαμίχου, του  πλουσιότερου ‘Εβραίου μεγαλέμπορα της τότε Κεφαλονιάς.
Και βουρλισμένη άπο τους πόνους φώναζε κι έβριζε τον Χαχαμίκο της, όπου εκείνος της έφταιγε!… Γι αυτό κι ο  κακομοίρης ο Χαχαμίχος, παρά την παοίγνωοτη τσιγκουνιά του, κάλεοε και χρυσοπλήρωσε όλους τους μάμους κι όλες τσι μάμηοες του νησιού, άλλά  τo Έβραιόπουλο δεν εννοούσε να   ξεμπουκάρει  άπο τη…πόρτα του. Για τούτο κι έβαλε τον ντελάλη να βγάλει  προκλάμο:

—Όποιος μπορέοει  να λεφτερώοει  τη Χαχαμίχαινα,  θα πάρει  για τον κόπο του 50 χρυσά κολονάτα!
‘Οπότε βρόντηξε την πόρτα του Έβραικού  άρχοντικού ο σιόρ Μέμος.Ό πιό φτωχός ρεμεοιέρης τ’ Άργοοτολιού που έψαλλε και σαν άριστερός ψάλτης στην εκκλησιά της ‘Αγίας Τριάδας.
Και για το τελευταίο, δεν τον είδε με καλό μάτι ο ‘Εβραίος.
Ή Χαχαμίκαινα όμως άπο μέοα έσκουζε σα να τη σφάζουνε κι’ άπειλούσε πως θα τον σφάξει. Και για να μη τον σφάξει  η Χαχαμίχαινα και για να μην σφάζεται η κακομοίρα από τους πόνους, καιτοι δερνότανε άπό την άμφιβολία σαν τι νάξερε ένας έπιπλοποιός και… δεύτερος ψάλτης άπό γεννητούρια, τον άφησε να περάοει και να βοηθήσει την ετοιμόγεννη.
‘Αλλά μισανοίγοντας τη πόρτα της κρεββατοκάμαρας ο σιόρ Μέμος, στάθηκε:
—Πρώτα κατέβαινε τα 50 χρυσά κολονάτα κι’ ύστερα θα  στη λευτερώσω.
—Μωρέ Μέμο μου, σε μένα τον  πρώτον του νησιού νεγκοτσιάντε δεν έχεις  εμπιστοσύνη;
—”Ογεοκε άφέντη μου!
—Και γιατί;
—Γιατί μόλις θα δεις  πόσο εύκολα γεννιούνται τά Όβραιόπουλα/ άντίο που σείδα!.*. Δεν πρόκειται να μου  δώσεις τσεντέζιμο.
Και επειδή η  σιόρα Έσθήρα φώναζε στη δούλα της να της φέρει  το διβόρβορο για να τον σκοτώσει κι’ επειδή ο Χαχαμίκος ήξερε πως η γυναικούλα του ότι έλεγε τόκανε.
Ένα ένα και με χέρια που τρέμανε μέτρησεμέτρησε στον σιόρ Μέμο τα  50 χρυσά κολονάτα.
Ό δε  Μέμος με  πρόσωπο που άστραφτε  από  χαρά, παραμέρισε για να περάσει πρώτος…ο  φταίχτης. Και μπαίνοντας πίσω του με το αριστερό χέρι  χωσμένο στην τσέπη του  βρακιού του που είχε τα κολονάτα, πρόσταξε τη σιόρα Εσθήρα ναπάρει θέση!… ‘Ενώ στον Χαχαμίκο και στις δούλες που παραστέκανε διάταξε σιωπή.
Και  ζυγώνοντας στην…. πόρτα της ετοιμόγεννης την τσέπη του με τα χρυσά κολονάτα , άρχισε να τα κουδουνίζει. ‘Ενώ με το δεξί του χέρι έκανε πως διατάζει την έξοδο.
Και γίνηκε άγαπητοί μου, το μιράκουλο και το  σπετάκουλο!!! Γιατί λες και το αγέννητο Εβραιόπουλο μόλις άγροίκισε να κουδουνιώνται τα χρυσά κολονάτα, ξεμπουκάρισε για να τα ρπάξει! …
Άλλά αντί το  Έβραιόπουλο ν’ άρπάξει  τα κολονάτα,  το  άρπαξε ο σιόρ  Μέμος και το  παράδωσε στον σιόρ  Χαχαμίκο με την ευχή:
—Να σου  ζήση!…
Και  δίχως να  κάτσει  να τον τρατάρουνε μήτε ενα ροζόλιο, τόστριψε  προτού να συνέλθει ο  Χαχαμίκος άπό  την κατάπληξη. Φυσικά δε και λογικά την άλλη μέρα κάλεσε όλους τους ‘Εβραίους της  Κεφαλονιάς σε συνέδριο.
- Τ ο   και το , τσούπε.  Σε τούτον τον τόπο όπου κι’ oι  ρεμεσιέριδες και μισοψαλτάδες ξέρουνε πώς γεννιούνται τα  Όβραιόπουλα, έμείς άλλο δεν είναι δυνατόν να σταθούμε!
‘ Ετσι κατέληξε ο μακαρίτης ο νόνος μου, ο βαρελάς ο Μαστρο—Βαγγέλης Μερτζάνης, οι Όβραιοι πούλησανε όσο κι αν όσο είχανε και δεν είχανε. Κι’ όχι μονάχα στην Κεφαλονιά μας δεν ζαναπάτησαν τα ποδάρια τους, άλλά και δώσανε άβίζο στους άλλους Οβραίους της Γης:
—Να  άκούτε Κεφαλονιά και να  φτυήτε τσου  κόρφους σας.
Πηγή άρθρου: Από "ΤΑ ΕΥΘΜΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ" του Χρήστου Βουνά. http://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/afieromata/o-kefalonitis-ki-o-ovreos-92404.html#sthash.IdUB8eN1.dpuf




ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΜΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑΚΙΑ

Ένας Εβραίος προσπαθεί πολύ καιρό να μιλήσει με τον Θεό .
Μετά από μεγάλη επιμονή (χαρακτηριστικό των εβραίων), τα καταφέρνει.
- Θεέ μου, έχω μια επιχείρηση, ένα εστιατόριο και τα πάω πολύ καλά.
- Αυτό είναι καλό, λέει ο Θεός.
- Ναι, αλλά ξέρεις, Κύριε, αυτό το εστιατόριο δεν το άνοιξα εγώ , αλλά ο πατέρας μου.
- Και;
- Λοιπόν, στην πραγματικότητα ούτε αυτός το άνοιξε , ήταν από τον παππού μου.
-

Και;
- Λοιπόν, ούτε ο παππούς μου το άνοιξε , το κληρονόμησε από τον προπάππου μου.
- Καταλαβαίνω, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, αλλά ποιο είναι το πρόβλημα;
- Λοιπόν, ο προπάππους ούτε αυτός το άνοιξε , αλλά το κληρονόμησε από τον πατέρα του ...
- Καταλαβαίνω άνθρωπέ μου , αλλά πού θες να καταλήξεις στο τέλος; Στον Ιησού;
- Ακριβώς εκεί Θεέ μου,
εκείνο τον Μυστικό Δείπνο δεν τον πλήρωσε κανείς μέχρι τώρα….
  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου