Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

σχολιασμος Σπυρου ροκκου ,, προς Ριφορτσο

ξεκιναω και με  μια ακομη φωτο Λιμανιου Πορου που ανεβασε ο φιλος Ορεστης σε Κομπογιο 


Orestis Kappatos 

Φωτογραφία από το λιμανάκι του Πόρου, μάλλον τέλη δεκαετίας 1930. Αν κρίνουμε από τα γράμματα δεξιά και σε σύγκριση με άλλες φωτογραφίες, πρέπει να είναι του Βενέδικτου Πετράτου, ένα στοιχείο που μας δίνει χρονολογική προσέγγιση. Φωτογραφία από παλιότερη ανάρτηση της Niki Simeoni.



Sofia Likeridou Αυτή τη φωτογραφία την βλέπω κάθε πρωί στο γραφείο μου πλάι σε μια σύγχρονη τραβηγμένη απ το ίδιο σημειο. Η μια ασπρόμαυρη η άλλη έγχρωμη. Τις έχω δίπλα τη μια στην άλλη. Το τοπίο με τις αρμακες της σταφίδας στο βάθος είναι η ιστορία της οικογένειας μου. Μια ιστορία με δουλειά, ιδρώτα, το μεγάλο σεισμό και το θάνατο που έφερε, το ξεπούλημα μέσα σε μια νύχτα των κόπων μιας ζωής, το μοίρασμα των ιματίων από τους ισχυρούς και τέλος το σκόρπισμα της οικογένειας. Άλλοι να μετρήσουν με το μπόι τους τις θάλασσες του κόσμου και άλλοι τόπους πολυ μακρινούς. 
Κι εγώ μια γενιά μετά που δεν ήμουν εκει αλλά τα έζησα μέσα από τις διηγήσεις των παλιών, εδώ στο σήμερα με τις δυο φωτογραφίες κάθε πρωί, η μια ασπρόμαυρη η άλλη έγχρωμη...

και 1 σχόλιο:

σε https://porosnews.blogspot.com/2018/07/blog-post_56.html…



POROSNEWS.BLOGSPOT.COM

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ

  1. Παράκληση:
    Μπας και επειδή "το Ριφόρτσο" βλέπω να έχει κάποιο επίπεδο μπορεί να υιοθετήσει και εκείνη τη κακομοίρα τη βενετσιάνικη κτητορική επιγραφή του κάστρου τση Άσσου που έχει τα μαύρα τση τα χάλια και σε λίγο δε θα υπάρχει πλέον?
    Πολλά τα ζητάω αλλά κρίμα για το τόπο μας είναι.
    Επί αιώνες ουδείς ενδιαφέρθηκε για κάτι τέτοιο γιατί γλέπεις έχουμε από δαύτες να φάνε και οι κοκόροι !
    Ο Ν.Γ. Μοσχονάς εμπόρεσε και τη διάβασε, τώρα δε γλέπω τίποτις σχεδόν:
    KTITOPIKH ΕΠΙΓΡΑΦΗ TOY ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΑΣΣΟΥ :

    «EXCELSA VEN. RESP.PRINC PASCH CYCON AB
    ORATORIB CEPH EXORATA. VT FIDELISS. SOCIOS
    ABHOSTÏVM IMMINENT ΡIC TVERETVR BARTH …» κλπ, κλπ.

    Ωιμέ ταλαίπωρη πατρίδα των βαρέως κοιμωμένων…
    Τί ψάχνεις θα μου πείτε?
    Το γνωρίζω, ψύλλους στ΄ άχυρα!
(και  η αμεσοτατη απαντηση  του  καλου φιλου Ορεστη)
Orestis KappatosΟ χρήστης Orestis και 1 ακόμη άτομο διαχειρίζεστε τα μέλη, τους συντονιστές, τις ρυθμίσεις και τις δημοσιεύσεις για την ομάδα Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Γιώργο καλημέρα. Πολύ εύστοχη η παρατήρηση του κου Ρόκκου. Γιώργο θα ήθελα να μεταφέρεις στον κο Ρόκκο (δεν ξέρω αν είναι στο Κομπόγιο..) ότι θα κάνουμε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, έχουμε κάνει κινήσεις για την διάσωση μιας και μόνης αφιερωματικής πέτρας που υπάρχει από την εποχή του Νάπιερ , με έγγραφο προς την Εφορία Αρχαιοτήτων , αλλά ....αλλά...αλλά... Και την παρατήρηση του κου Ρόκκου, αλλά και το σχόλιο μου για την αφιερωματική πέτρα - μνημείο του τόπου από την εποχή του Νάπιερ , θα ήθελα να τα δει ο Makis Metaxas γιατί είμαι σίγουρος ότι το θέμα με την πέτρα του Νάπιερ, δεν το γνωρίζει ο νέος έφορος....
Διαχείριση


Γιωργος Γκιαφης δεν ειναι χρηστης στο φεις,, θα του το μεταφερω μεσω της αναρτησης!
Xaralampos Anninos Ενα θαύμα της φύσης
Διαχείριση



και 2 ακομη φωτο



Μια καρτποσταλ με το ίδιο τοπίο σταλμένη γύρω στο 64. Ο πορος έχει κατοικηθεί και οι πρώτοι τουρίστες φτάνουν στο χωριό την εποχή εκείνη
(Δείτε ακομη μια δημοφιλη ανάρτηση ,, ιστοριας του τοπου μας)

http://porosnews.blogspot.com/2017/03/blog-post_20.html Ο ΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ - ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩς ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑ...


1 σχόλιο:

  1. Τις ευχαριστίες μου σε όλους έστω απλά και μόνο για την καλή πρόθεση, γιατί αν και μάλλον ρεαλιστής έχω απογοητευθεί για δεκαετίες σε τέτοιου είδους προσπάθειες και όχι μόνο.
    Για την εικόνα του παλιού Πόρου έχω κάποιες αμυδρές αναμνήσεις όταν τη δεκαετία του 60΄ ήρθα εκδρομή με το Δημοτικό Αργοστολίου και παίξαμε ποδόσφαιρο σε μια αλάνα τότε περνώντας τη γέφυρα δεξιά. Ήταν ο πιο απομακρυσμένος τόπος που επισκεπτόμουν μια και γεννημένος στην Έρισσο. «Αυστραλία» για μένα!! Χα χα.
    Η δεύτερη επίσκεψη λίγο πριν το 80΄ με ένα κουπεράκι από το χωματόδρομο της Σάμης. Τι μαρτυρική διαδρομή και αυτή! Σε εκείνο το γεφύρι πριν τα Τζανάτα ρίξαμε χώμα για να ανέβουμε γιατί είχε ένα σκαλοπάτι και το «κατσαριδάκι» ήταν χαμηλό… Παρά ταύτα μου άρεσε και την έκανα πολλές φορές πριν πέσει η άσφαλτος.
    Καμία σχέση με το σήμερα οι τότε εικόνες…
    Και πάλι ευχαριστώ.
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή