Άμεση ήταν η αντίδραση του Λιμεναρχείου Κεφαλλονιάς που με τη κινητοποίηση αλιευτικού σκάφους και την παρουσία 2 λιμενικών διέσωσε τους δύο επιβαίνοντες.
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των λιμενικών οι δύο διασωθέντες έχουν καλά στην υγεία τους.
Θησαυρός 14 δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβεται στο βυθό του Πατραϊκού κόλπου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι η αξία του κοιτάσματοςτου πετρελαίου αποτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν το 2015.Στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, ο υπουργός είπε ακόμα ότι «τα ετήσια έσοδα για την τοπική κοινωνία θα ανέλθουν από 110 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 1.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».Για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι έχουν προβλεφθεί οι αυστηρότεροι όροι σε διεθνές επίπεδο και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τοπικές παράμετροι, όπως ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι προστατευόμενες περιοχές. Τέλος, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία νέου γύρου παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της ‘Αρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. |
newsIT Και KEFALONIAPRESS |
| ||
|
Την πρώτη θέση έλαβε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, στην κατηγορία DLR Energy & Environmental Challenge του διεθνούς διαγωνισμού διαστημικών εφαρμογών «Copernicus Masters».
Ο διεθνής διαγωνισμός, ο οποίοςπραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο,διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Στο διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά,διακρίθηκαν συνολικά τέσσερις ελληνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και το Αρχιπέλαγος.
Η εφαρμογή του Αρχιπελάγους, που βραβεύθηκε, είχε τίτλο «Seagrass in HD» και δημιουργούς τους Δημοσθένη Τραγανό και Samuel Matthews. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την παρακολούθηση των θαλάσσιων λιβαδιών σε θάλασσες και ωκεανούς παγκοσμίως, αρχής γενομένης από το Αιγαίο, και τα λιβάδια του ενδημικού είδους Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνονται από έρευνα πεδίου στο Αιγαίο, το Αρχιπελάγος μπορεί να χαρτογραφήσει την κατανομή των ενδιαιτημάτων της Ποσειδωνίας με άμεσο και σταθερό τρόπο, εκτιμώντας ταυτόχρονα τον ρυθμό υποβάθμισής τους, καθώς και την αποτελεσματικότητα των δράσεων για την προστασία τους.
|
Σκοπός της καινοτόμου αυτής μεθόδου παρακολούθησης είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός δικτύου πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων, μη κυβερνητικών φορέων και εταιρειών που ασχολούνται με τον ποιοτικό θαλάσσιο οικοτουρισμό.
Κοινός στόχος του δικτύου είναι η παρακολούθηση και η αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων λιβαδιών, τα οποία εκτός από τη θεμελιώδη τους σημασία για την παραγωγικότητα και υγεία των θαλασσών μας, έχουν και μεγάλη κοινωνικό-οικονομική σημασία.
Οι ερευνητικές ομάδες του Αρχιπελάγους εργάζονται εντατικά από το 2006 σε εφαρμογές χαρτογράφησης και προστασίας παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αξιοποιώντας παράλληλα το πεδίο έρευνας με τη δορυφορική απεικόνιση, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού.
|