Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί τη γεωργία

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να ανεβεί κατά τουλάχιστον 2,4 βαθμούς μέχρι το 2020 εάν δεν γίνει τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι συνέπειες ενός πιο ζεστού πλανήτη στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μπορεί να είναι "τεράστιες", εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης που τιτλοφορείται "Διατροφικό έλλειμμα: οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στη γεωργική παραγωγή μέχρι το 2020".

Από την άνοδο της θερμοκρασίας θα επηρεαστούν περισσότερο οι τροπικές περιοχές, όπου ζει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή λόγω της υπερθέρμανσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού (που αναμένεται να φτάσουν τα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020) θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των κυριότερων καλλιεργειών.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, η παραγωγή σταριού θα παρουσιάζει έλλειψη της τάξης του 14% σε σχέση με τη ζήτηση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο ρύζι το ποσοστό αυτό θα είναι 11% και στο καλαμπόκι 9%.

Η σόγια είναι το μοναδικό καλλιεργήσιμο προϊόν η παραγωγή του οποίου θα αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο και έτσι θα παρουσιάζει πλεόνασμα κατά 5% σε σχέση με τη ζήτηση, επισημαίνει η έρευνα που δημοσιεύεται από την Universal Ecological Fund.

Το νερό και το κλίμα, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη γεωργική παραγωγή, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση, δήλωσε ο μετεωρολόγος Οσβάλντο Καντσιάνι, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ρε όλη η Ευρώπη ψόφησε από το κρύο και εδώ άρχισαν τα παραμύθια της ζέστας; Μην τσιμπάτε ορέ θυμάστε πριν από χρόνια τα περί ξηρασίας και αναβροχιάς; Τώρα που έχουμε πνιγεί στο νερό κάτι χρόνια, που είναι οι εμπειρογνώμονες να μας τα ξαναπούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή