Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ !!

Των οικιών ημών  εμπιπραμένων  ημείς  άδομεν
επειδή  δεν πρέπει να καταγραφεί απών, η απάντηση στο θέμα  http://pronoikefalonias.blogspot.com ,,

Αγαπητέ Γιώργο

Επειδή με προσκάλεσες να συμμετάσχω στον διάλογο που άνοιξες μέσα από το Poros News με αφορμή τον κοινό μας προβληματισμό σε ότι αφορά την χρήση του τ. τουριστικού ξενώνα στον Πόρο και επειδή αυτά που γράφω ενώ τα έχω κατ’ επανάληψη επαναλάβει κάποιοι εξακολουθούν να λένε ότι πρώτη φορά τα ακούνε, σου διαβιβάζω το παρακάτω κείμενο που φέρει τον τίτλο «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» διότι όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι «τα γραπτά μένουν» (scripta manent).
(Για να προλάβω προκαταβολικά όσους θεωρήσουν ότι το κείμενο αυτό αφορά αυτούς και μόνο θα τους παρακαλούσα να προσέξουν ότι το ημείς είναι γραμμένο με Η και όχι με Υ)

«των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν»

Με αφορμή τον δημόσιο προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για την πορεία των πολιτιστικών υποθέσεων της περιοχή μας με επίκεντρο την αλλαγή χρήσης του τ. τουριστικού ξενώνα του Πόρου που έχει άμεση σχέση με την συνέχεια της παρουσίας της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Simon Fraser στον Πόρο όπως επίσης και για την ομαλή εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή θέλω να σας πληροφορήσω τα παρακάτω:

Επί τριάντα και πλέον έτη οι τότε κοινοτικές αρχές και ακολούθως Δημοτικές αρχές με τους εκάστοτε Προέδρους και Δημάρχους, χωρίς καμία εξαίρεση, υπηρέτησαν ο καθένας με τον τρόπο του το κοινό μας όραμα η περιοχή μας να καταστεί ένας τόπος ξεχωριστός αξιοποιώντας τoν τεράστιο πολιτιστικό και αρχαιολογικό του πλούτο επιλέγοντας συνειδητά ότι είναι προτιμότερο, να περπατάμε πάνω σε χωμάτινους δρόμους νοήμονες, παρά σε ασφαλτοστρωμένους  ανόητοι.

Για τον σκοπό αυτό, (αναφέρομαι μόνο για την περιοχή Πόρου –Τζαννάτων)
χτίσαμε το Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου με εξωτερικό αμφιθέατρο εξακοσίων θέσεων, ανακατασκευάσαμε τον τ.τουριστικό ξενώνα Πόρου σε κέντρο υποδοχής των αρχαιολογικών αποστολών και κεντρικό εκπαιδευτικό χώρο για την παρουσία του Πανεπιστημίου, χρηματοδοτήσαμε την επισκευή του τ. Δημοτικού Σχολείου Τζαννάτων για την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών της περιοχής και δρομολογήσαμε την κατασκευή ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου στον Πόρο με κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κλειστό γυμναστήριο. Δίπλα σε αυτήν την υποδομή προστέθηκε η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που αφορούσε την συντήρηση και ανακαίνιση της ιεράς μονής της Άτρου με έναν σύγχρονο ξενώνα και αίθουσα μικρών συνεδρίων στον πύργο της μονής. Οι υποδομές αυτές εξοπλίστηκαν με όλα τα αναγκαία μέσα και υλικοτεχνικές υποδομές για να παραχθεί σε εκείνη την περίοδο έργο μοναδικό και πολύτιμο για την πολιτισμό και την εκπαίδευση.
(Δεν θα αναφερθώ στα πολιτιστικά δρώμενα εκείνης της εποχής γιατί θα μελαγχολήσουμε και δεν είναι αυτό το ζητούμενο.)
Δίπλα σε αυτές τις υποδομές εξελίχθηκε παράλληλα ένα τεράστιο αρχαιολογικό έργο που στηρίχθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχή μας ξεκινώντας από την ανασκαφή ενός μοναδικού τριμερούς αρχαίου οικοδομήματος στην περιοχή Κάναλος που δυστυχώς καταστράφηκε αργότερα από τον ιδιοκτήτη της έκτασης για να ακολουθήσουν σχεδόν ταυτόχρονα δύο ανασκαφές η μία στο σπήλαιο της Δράκαινας στο Φαράγγι του Πόρου και η άλλη στον μνημειώδη μυκηναϊκό θολωτό τάφο των Τζαννάτων.
Τόσο το σπήλαιο της Δράκαινας ως προς την νεολιθική του παρουσία όσο και ο μνημειώδης μυκηναϊκός θολωτός τάφος των Τζαννάτων είναι τα κορυφαία μνημεία όλης της Επτανήσου για τις αντίστοιχες περιόδους της προϊστορικής εποχής!!!

Η συνεχιζόμενη ανασκαφή της νεκρόπολης των Πρόννων από το Πανεπιστήμιο του Simon Fraser κάτω από την ευθύνη της Λ.Ε Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που αφορά κυρίως την αρχαϊκή εποχή  έρχεται να επιβεβαιώσει τον τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό  πλούτο του τόπου μας που επιβεβαιώθηκε από το βήμα του πρώτου συνεδρίου για τα γράμματα την ιστορία και την λαογραφία των Πρόννων που έγινε για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία των Πρόννων στον χώρο του τ. τουριστικού Ξενώνα υπό την προεδρία του Δρ. της ιστορίας Γεράσιμου Πεντόγαλου το 2005.
Και ενώ κανείς θα περίμενε με βάση τα πορίσματα του συνεδρίου οι τοπικές μας κοινωνίες να αυξήσουν τις δράσεις τους και την προσοχή τους στην υποστήριξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού, παριστάμεθα σήμερα μάρτυρες μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από την χρήση του τ. τουριστικού ξενώνα που σου προξενεί μόνο θλίψη  και πολλά ερωτηματικά για το μέλλον μας.  Και αυτό το λέω διότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι χάριν αυτής της υποδομής το κτήριο του τουριστικού ξενώνα στον Πόρο μετεξελίχθηκε σε ένα αρχαιολογικό εργαστήριο όπου όλες οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του κράτους και οι αρχαιολογικές σχολές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων επί είκοσι και πλέον χρόνια συστεγάστηκαν προσφέροντας μέσω των ανασκαφών ανεκτίμητο αρχαιολογικό υλικό (προκειμένου σήμερα να ζητάμε όλοι μας την ύπαρξη μουσείου) και εκπονώντας μελέτες πρωτόγνωρες για τα Ελληνικά δεδομένα,  προσφέροντας ταυτόχρονα μοναδική ευκαιρία για την τουριστική ανάδειξη της περιοχή μας.

Δυστυχώς σήμερα η αρχαιολογική αυτή κοιτίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον, όχι βεβαίως με την ευθύνη του υπογράφοντος αυτό το κείμενο.

Για την ιστορία και μόνο είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι χάριν της αρχαιολογικής αυτής κυψέλης ήταν εφικτό να γίνουν τα παρακάτω:
  • Η επί τριετία φιλοξενία της αρχαιολογικής αποστολής της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την έρευνα, ανασκαφή και μερική συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του μνημειώδους μυκηναϊκού τάφου στα Τζαννάτα Πόρου.
  • Η ανασκαφή τριμερούς αρχαίου οικοδομήματος στην περιοχή «Κάναλος»  στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Spec το οποίο δυστυχώς αργότερα ισοπεδώθηκε παρανόμως από τον ιδιοκτήτη της έκτασης.
  • Η επί δεκαετία φιλοξενία της αποστολής της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του ΥΠ.ΠΟ για την έρευνα ανασκαφή και συντήρηση του αρχαιολογικού υλικού του Σπηλαίου της Δράκαινας στα πρανή του φαραγγιού του Πόρου.
  • Η επί εικοσαετία συστηματική μελέτη του αρχαιολογικού υλικού του σπηλαίου της Δράκαινας και η εκπόνηση τριών Διδακτορικών διατριβών από μεταπτυχιακούς αρχαιολόγους κάτω από την εποπτεία της αρχαιολόγου Δρ. Στρατούλη Γεωργίας η οποία ήταν η επικεφαλής της διεπιστημονικής αποστολής για την έρευνα και μελέτη του υλικού του Σπηλαίου της Δράκαινας. 
  • Η οργάνωση κάθε καλοκαίρι αρχαιολογικού εργαστηρίου και περιοδικής έκθεσης ελεύθερης στο κοινό που αφορούσε την νεολιθική περίοδο. 
  • Η επί τριετία φιλοξενία φοιτητών και αρχαιολόγων της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης για την επιφανειακή έρευνα, καταγραφή, τοπογραφική αποτύπωση, εμβαδομέτρηση και αξιολόγηση όλων των αρχαιολογικών εγκαταστάσεων της Κεφαλληνίας (πλην της χερσονήσου της Παλλικής) κάτω από την διεύθυνση του Dr. Klavs Randsborg καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης η οποία δημοσιεύτηκε σε δίτομο έργο τo 2002 που φέρει τον τίτλο ΚEPHALLENIA  ARCHEOLOGY & HISTORY The Ancient Greek Cities από τις εκδόσεις  BLACKWELL MUNKSGAARD.
  • Η φιλοξενία επί διετία ομάδας σπηλαιοδυτών της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας, του ΣΠΕΛΕΟ και της Εφορείας Εναλίων αρχαιοτήτων του Υπ.Πο για την μελέτη των σπηλαίων της παράκτιας ζώνης της νήσου Κεφαλληνίας.  
  • Η φιλοξενία μέρους της ομάδας των συντηρητών που προσελήφθηκαν από την ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την συντήρηση και προστασία των ψηφιδωτών της Ρωμαϊκής βίλας στην Σκάλα.
  • Η επί δεκαετία και πλέον λειτουργία των θερινών μαθημάτων για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό των φοιτητών της έδρας των Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser από το Βανκούβερ του Καναδά.
  • Η επί δεκαπενταετία περιοδική φιλοξενία και εγκατάσταση της βάσης  των αρχαιολογικών αποστολών της Εφορείας  Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας για την μελέτη και χαρτογράφηση όλων των σπηλαίων της Κεφαλληνίας.
  • Η διενέργεια του πρώτου Συνεδρίου που έγινε για την περιοχή των Πρόννων το 2005 από τον τότε Δήμο Ελειού-Πρόννων υπό την προεδρία του καθηγητή της ιστορίας Δρ. Γεράσιμου Πεντόγαλου με τίτλο: «Συνέδριο για τα γράμματα την ιστορία και την λαογραφία των Πρόννων».
  • Η επί διετία περιοδική φιλοξενία μελετητών του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» για την μελέτη των παλαιοακτών της Κεφαλληνίας.
  • Η φιλοξενία της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η οποία από το 2010 και επί τρία συνεχόμενα χρόνια σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ το ΕΛΚΕΘΕ  και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Υπ.Πο πρόκειται να φέρουν εις πέρας την «Αρχαιολογική και Διεπιστημονική Έρευνα Επιφανείας επί των υποθαλάσσιων παλαιοακτών της νήσου Κεφαλληνίας κατά μήκος της παράκτιας περιοχής Συκιά- Σκάλα-Λουρδάς»
  • Η επί δεκαπενταετία ίδρυση επίσημης αρχαιολογικής αποθήκης και εργαστηρίου συντήρησης για την φύλαξη και  συντήρηση όλων των αρχαιοτήτων που είχαν αναφορά την περιοχή των Πρόννων και όχι μόνο. Η αρχαιολογική αυτή αποθήκη ήταν ο απαραίτητος προάγγελος για την λειτουργία της μόνιμης έκθεσης  αρχαιοτήτων (δηλ ένα μικρό μουσείο) στην μεγάλη αίθουσα του κτιρίου που προγραμμάτιζε να κάνει ο νέος έφορος αρχαιοτήτων Δρ. Αντώνης Βασιλάκης και είχε ανακοινώσει μάλιστα την δρομολόγηση του!
  • Η σύσταση αρχαιολογικού εργαστηρίου εποπτευόμενο από την Λ.Ε Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την μελέτη του οστεολογικού υλικού του νεκροταφείου των Πρόννων και την ανασύστασή τους από μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Simon Fraser.
  • Και τέλος η  εγκατάσταση της βάσης της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Simon Fraser από το Βανκούβερ του Καναδά στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία του Κεφαλλήνα πολιτικού Γεράσιμου Αρσένη όπου σε συνεργασία με την έδρα των Ελληνικών σπουδών του ομώνυμου Πανεπιστημίου, το Υπουργείο Παιδείας και τον τότε Δήμο Ελειού-Πρόννων υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την εξειδίκευση  φοιτητών από διάφορα Πανεπιστήμια  της  βορείου Αμερικής στις αρχαιολογικές έρευνες που θα διεξάγει η Λ.Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή μας. Η αποστολή αυτή του Πανεπιστημίου ξεκινούσε τις δραστηριότητές της κάθε χρόνο για τέσσερις μήνες (Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης), οι ανασκαφές γινόντουσαν με χρήματα του Πανεπιστημίου και το πρόγραμμα παρείχε στους φοιτητές επιπλέον προπτυχιακά μαθήματα που αφορούσαν την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την μελέτη των κειμένων του Ομήρου.    

Αυτά ήταν μερικά από αυτά που συνέβησαν στην αρχαιολογική κυψέλη του τ.Τουριστικού Ξενώνα των Πρόννων επ’ ωφελεία της έρευνας, της γνώσης και ανάδειξης  της ιστορίας μας, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Τα παρουσιάζω αυτά για να καταλάβει ο απλός αναγνώστης  την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά  ημών των Ελλήνων όπου «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν», πριονίζοντας μονίμως και σταθερά το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.
 
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνά κανείς ότι όλα αυτά έγιναν με πολύ κόπο και  συνεχή αγώνα και κάθε πέτρα αυτών των υποδομών κρύβει πολύ ιδρώτα πολλών συμπολιτών μας και πολλών ερευνητών, αρχαιολόγων, φοιτητών και εργατών που τους οφείλουμε τον σεβασμό και την σκέψη μας.

Δεν πρέπει επίσης κανείς να ξεχνά ότι χωρίς αυτές τις έρευνες και τις ανασκαφές που ακολούθησαν, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ανάγκη της ύπαρξης ενός μικρού αρχαιολογικού μουσείου στον Πόρο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε για την προσέλκυση τουριστών και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.(αλήθεια αυτοί που κατηγορούν με τόσο πάθος την παρουσία των αρχαιολογικών αποστολών μπορούν να μας πουν με ποιον άλλο τρόπο θα γινόντουσαν οι ανασκαφές για να έχουμε αυτά τα μοναδικά εκθέματα και να ζητάμε σήμερα την λειτουργία Μουσείου στον Πόρο; Μήπως με λαθρανασκαφές;)

Δεν θα μπορούσαμε -πολύ περισσότερο σήμερα -να μιλάμε για τον μνημειώδη θολωτό τάφο των Τζαννάτων, το σπήλαιο της Δράκαινας, τους αρχαίους Πρόννους και την συνεχιζόμενη έρευνα που γίνεται για τον εντοπισμό του οικιστικού κέντρου της ομηρικής Ιθάκης.

Επειδή ήμουν παρόν στην σύσκεψη που έγινε στον Πόρο με την παρουσία του κ. Αντώνη Βασιλάκη  Εφόρου αρχαιοτήτων της Λ.Ε Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ και με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν μετά από αυτήν την συνάντηση θέλω δημοσίως  να καταθέσω τον σοβαρό μου προβληματισμό για τα όσα μπορεί να χάσουμε ως κοινωνία και ως τοπική οικονομία.

Προσωπικά έχω ενημερώσει τον Δήμαρχο του νησιού μας και κάνω ότι είναι εφικτό για να μην μεταφερθεί αυτό το κλίμα στα ανώτατα κλιμάκια του Πανεπιστημίου. Η ευθύνη κάθε αρμόδιου ως προς την παρουσία του Πανεπιστημίου στην περιοχή μας και ίσως στην Κεφαλληνία είναι δεδομένη. Με την ιδιότητα του Προέδρου της επιτροπής για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου αλλά και την επέκταση των δράσεών του στο νησί μας  που συστήθηκε από τον Δήμαρχο Κεφαλληνίας κ. Παρίση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην χάσουμε τουλάχιστον αυτά που κερδίσαμε τόσα χρόνια με πολύ κόπο.

Έχοντας υπόψη μου την πρόταση του Εφόρου κ.Αντώνη Βασιλάκη  για την υλοποίηση μιας μόνιμης έκθεσης  αρχαιοτήτων (δηλ ένα μικρό μουσείο) στην μεγάλη αίθουσα του κτηρίου όπως επίσης τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την δεύτερη φάση των ανασκαφών δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα υπάρξει συστράτευση όλων μας και υποστήριξη του έργου του για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Θα ήθελα όμως ως επιμύθιον να επισημάνω ότι εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα ποτέ να καταγραφώ απών για τα όσα άκρως σημαντικά και μοναδικά πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον με εμάς αλλά… και χωρίς εμάς.


Πόρος 28-8-2011

Μάκης Μεταξάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου