Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10%Η κυβέρνηση αναμένεται να αναμορφώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ σε μία προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, η οποία έχει πληγεί από την ύφεση και τις απανωτές αυξήσεις των έμμεσων φόρων."Η" Online 22/8 09:10 & http://www.imerisia.grΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Σε αλλαγές με μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση και ταυτόχρονα "παγώνει" τη μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%.
Στις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα συναντάται με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο του διαλόγου για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10%
Η κυβέρνηση αναμένεται να αναμορφώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ σε μία προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, η οποία έχει πληγεί από την ύφεση και τις απανωτές αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
"Η" Online 22/8 09:10 & http://www.imerisia.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣΣε αλλαγές με μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση και ταυτόχρονα "παγώνει" τη μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αναμορφώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ σε μία προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, η οποία έχει πληγεί από την ύφεση και τις απανωτές αυξήσεις των έμμεσων φόρων, εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο. Ταυτόχρονα, εκτιμά, μετά και τις σχετικές επισημάνσεις των επιχειρηματιών πως οι στόχοι των εσόδων είναι δύσκολο να επιτευχθούν, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του υψηλού συντελεστή 23% και του μεσαίου 13%. Πηγές θέλουν, στην πλατεία Συντάγματος να εφαρμόζονται σενάρια επιδιώκοντας να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Έτσι, εξετάζονται:
1. Η εφαρμογή δύο μόνο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με απλά λόγια τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που επιβαρύνονται σήμερα με 23% να ελαφρυνθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ισόποση θα είναι και η μείωση του ΦΠΑ 13%, όπου εκεί υπάγονται τα βασικά είδη διατροφής και νοικοκυριού.
2. Επανεξετάζεται το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά. Οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.
3. Στο "τραπέζι" έχουν πέσει και σενάρια για το αν θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή 6,5% όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις.
4. Μελετάται ακόμη και το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξετάζει κι άλλα μέτρα για την τόνωση της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνάται το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και στα ακίνητα, όπως κι άλλα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια την "ατμομηχανή της ανάπτυξης".
ΚΑΙ!!!!!!! ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!
Στην καθιέρωση δυο συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, εγχείρημα που είναι πιθανόν να προκαλέσει αλαλούμ στην αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς ανακοίνωσε ότι:
1. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού. Λίγο αργότερα αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε ότι τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% αλλά θα παραμείνει ο συντελεστής 13%. Δεν θα ισχύει το ίδιο όμως εφόσον το πακέτο κλείσει Έλληνας τουρίστας μέσω ελληνικού πρακτορείου. Δηλαδή για τον ξένο τουρίστα που έχει κλείσει το πακέτο μέσω ξένου τουριστικού γραφείου θα εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 13% και ο Έλληνας τουρίστας θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%.
2. Επανεζετάζονται ένας ένας οι περίπου 137 κωδικοί της εστίασης, ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής 23% στις περιπτώσεις όπου πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους δεν συνιστά εστίαση.
Το νέο τοπίο του ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να ξεκαθαριστεί με διευκρινιστική εγκύκλιο. Για την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς κριτηρίων παλαιού τύπου και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα.
Υπάρχει πλούτος πληροφοριών ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως το περιουσιολόγιο, η άρση του τραπεζιού απορρήτου, το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες.
Μ. Βουργάνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου