Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΑΠΟ Kefalonites Karabolatres

Kefalonites Karabolatres 

  • Kefalonites Karabolatres Αγαπητέ Μάκη, σ' ευχαριστούμε για την αποστολή του συνδέσμου. Η σελίδα μας δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα της επιστολής, όμως ''λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον'' και αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε ΟΛΟΙ - πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την τοπική μας ιστορία. Δύο ερωτήσεις απλά θέλουμε να σου θέσουμε επί του θέματος, που στο μέτρο που απαντηθούν ειλικρικώς, θα λύσουν απορίες των περισσοτέρων που έχουν ασχοληθεί με αυτό και δεν έχουν αποκρυσταλλώσει ακόμα μια σαφή εικόνα. Πρώτον, ποιοι πιστεύεις πως είναι οι αληθινοί λόγοι που το Τοπικό Συμβούλιο αλλά και μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας αντιτίθεται σθεναρά στην παραχώρηση του Τουριστικού ξενώνα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (ή όπως αλλιώς λέγεται). Και δεύτερον, γιατί το συγκεκριμένο οίκημα αποτελεί μοναδική επιλογή για την στέγαση του αρχαιολογικού μουσείου και τη φύλαξη των ευρημάτων.

  • Makis Metaxas Αγαπημένε μου φίλε η απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησή σου είναι τόσο εύκολη αλλά και τόσο δύσκολη διότι αναγκαστικά πρέπει να αναφέρω πρόσωπα που ειλικρινά δεν ξέρω εαν περισσότερο από ιδιοτέλεια και λιγότερο από ανοησία ή το αντίστροφο, διαμόρφωσαν αυτήν την στάση σε μια μερίδα της τοπικής κοινωνίας. Εάν θα το έλεγα ποιό απλά θα μπορούσα να πω πως το πρόβλημά τους ( υπαρκτό ή θεωρητικό ) ήταν κυρίως με την χάραξη των αρχαιολογικών ζωνών που εντέχνως θέλησαν να το κάνουν καθολικό πρόβλημα της κοινωνίας. Κοινωνικοποίησαν λοιπόν το ατομικό τους πρόβλημα συνεπικουρούμενοι από μερικά πρόσωπα που έβλεπαν οτι πίσω από αυτό το θέμα υπάρχει μια καλή εκλογική πελατεία. Η τραγική συγκυρία επίσης είναι οτι σε αυτό το τοπικό συμβούλιο του Πόρου δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να τους βοηθήσει να δούν την άλλη πλευρά του νομίσματος. 

  • Τώρα ως προς το θέμα του Τουριστικού Ξενώνα έχω να πω τούτο. Χάριν του υπάρχοντος κτηρίου και της διάθεσής του στις αρχαιολογικές αποστολές κατέστη δυνατόν να γίνουν όλες αυτές οι ανασκαφές και οι έρευνες για τις οποίες έχω λεπτομερώς αναφερθεί σε σχετική μου επιστολή πολύ πρόσφατα ( βλέπε σχετική επιστολή). Επίσης χάριν αυτού του κτηρίου κατέστη εφικτό να έχουμε επί τέσσερις μήνες τον χρόνο Πανεπιστημιακή τάξη στον Πόρο !!! και μάλιστα ενός κορυφαίου Πανεπιστημίου του Καναδά που οι φοιτητές του δουλεύουν καθημερινά για εμένα και εσένα ανασκάπτοντας και μελετώντας με δικά τους χρήματα αυτά που εμείς ως Έλληνες οφείλουμε να είχαμε κάνει. Το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται αναγκαστικά και εποπτεύεται από την αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων. 

  • Η Αρχαιολογία αναγκαστικά λοιπόν πρέπει να είναι εκεί γιατί αυτό είναι αναγκαίο από τους νόμους περί προστασίας και φύλαξης των αρχαιοτήτων. Όπως γνωρίσεις στίς πίσω αίθουσες του Ξενώνα υπάρχει η αρχαιολογική αποθήκη με όλα τα συστήματα φύλαξης για την προστασία και μελέτη των ευρημάτων των ανασκαφών στην περιοχή μας. Επειδή πλέον το υλικό είναι πλούσιο και κυρίως από το σπήλαιο της Δράκαινας μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό θεωρήσαμε σωστό αλλά και αναγκαίο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας να γίνει η κάτω αίθουσα ένα μικρό Μουσείο μέχρι να αποφασίσουν - εάν ποτέ το αποφασίσουν_ να φτιάξουν το νέο μεγάλο Μουσείο στον Πόρο σε μελέτη την οποία τους άφησα φεύγοντας από τον Δήμο. 

  • Παράλληλα είναι αναγκαίο στην περιοχή των Τζαννάτων να γίνει η αξιοποίηση και η ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου όπου μαζί με τον οικισμό - Μυκηναϊκή ακρόπολη- της Ρίζας θα αποτελέσει σε λίγο την "νέα Βεργίνα" του Ελληνισμού.Το σημερινό Δημοτικό σχολείο των Τζαννάτων΄ως παράπηγμα σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για Μουσείο ως έχει. Προσωρινά θα μπορούσε να γίνει χώρος προβολής, και ενημέρωσης με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα για τις παρακείμενες αρχαιότητες. Στο μέλλον είναι βέβαιο οτι αυτός ο χώρος θα αποτελέσει το σημείο υποδοχής των επισκεπτών πρίν κατευθυνθούν προς την μυκηναϊκή νεκρόπολη όπου σήμερα έχουμε ανασκάψει έναν από τους τάφους που βρίσκονται εκεί. Τελειώνοντας αυτή την σύντομη αναφορά μου σου απαντώ οτι ο σημερινός ξενώνας σIγουρα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το σύγχρονο Μουσείο για τον Πόρο. Αυτή την στιγμή όμως είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που πληρεί συνθήκες ασφάλειας για να γίνει ένα μικρό θεματικό μουσείο κυρίως για το αρχαιολογικό υλικό της Δράκαινας. Εάν με ρωτάς πότε πρέπει να γίνει η απάντηση είναι ΧΘΕΣ. Εάν με ρωτάς τι πρέπει να γίνει στα Τζαννάτα η απάντησή μου είναι ΤΑ ΠΑΝΤΑ πριν γίνουμε καταγέλαστοι στις χιλιάδες των επισκεπτών που σε λίγα χρόνια θα καταφτάσουν εκεί.

  • Kefalonites Karabolatres Σ' ευχαριστούμε για την ειλικρινέστατη και πειστική απάντησή σου. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το θέμα αντιλαμβάνονται πρόσωπα και πράγματα. Φιλικά, θα ήθελα να προσθέσω ότι εκείνοι που σε κατηγορούν για τους δικούς τους ιδιοτελείς ή ανόητους λόγους, όπως προανέφερες, βρήκαν έδαφος για να στηρίξουν τον κατακρητικό τους λόγο στο γεγονός ότι ο Ξενώνας πέραν από μουσειακός χώρος χρησιμοποιείτο και για τη διαμονή των εκπροσώπων της αρχαιολογίας και των οικογενειών τους...Προσβάλλει ειλικρινώς το δημόσιο αίσθημα να βλέπουν στον Πόρο τους αρχαιολόγους και τις οικογένειές τους να καταφθάνουν Μεγάλη Εβδομάδα για να κάνουν τις διακοπές τους μένοντας στον Τουριστικό Ξενώνα - το στολίδι του Πόρου, χωρίς κανένα έξοδο διαμονής και διατροφής...Σίγουρα η προσφορά τους για τον τόπο είναι ιστορικά μεγάλη, όμως στην εποχή που ζούμε ο κόσμος καλώς ή κακώς απαιτεί άμεσα οφέλη τα οποία αν δεν μπορούμε να του προσφέρουμε, έστω ας μην τον προκαλούμε...Σ' ευχαριστούμε και πάλι, καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σου.

  • Αγαπητέ μου φίλε με υποχρεώνεις να απαντήσω για κάτι που δεν θα το έκανα σε άλλες συνθήκες και θα καταλάβεις το γιατί. Τώρα όμως που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και στο Δημοτικό Συμβούλιο ακουστήκανε όλα αυτά που ανέφερες και όχι μόνο, είμαι υποχρεωμένος να σου απαντήσω προστατεύοντας την τιμή και την υπόληψη αυτών των ξεχωριστών ανθρώπων της επιστήμης που τους καλέσαμε εμείς να έλθουν για να φτάσουν όσο ποιο βαθιά μπορούσαν την αρχαιολογική τους σκαπάνη μέχρι εκεί που θα άρχιζε η πρώτη παρουσία του ανθρώπινου γένους στον τόπο μας , σκαλίζοντας όσο ποιο βαθιά μπορούσαν την ιστορική μνήμη μιας περιοχής που φαίνεται όμως να κουβαλά ένα τεράστιο φορτίο δυσανάλογα βαρύ για να γίνει κατανοητό από τους αυτούς που δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν τα απλωμένα ρούχα στο μπαλκόνι μαζί με κάτι τυρόπιτες από την τεράστια συλλογή αγγείων τέχνεργων και εργαλείων της νεολιθικής περιόδου που μας παρέδωσαν έτοιμη να γεμίσει όχι ένα αλλά δύο μουσεία και μαζί τους το διάσημο σήμερα Σπήλαιο της Δράκαινας. Και όλα αυτά τα έκαναν αυτοί που κάποιοι τους αποκάλεσαν τρομάρα τους «τσάμπα τουρίστες» γιατί ποτέ τους δεν φρόντισαν να μάθουν τι κάνουν όλοι αυτοί στις λεγόμενες περιόδους διακοπών όταν τους έβλεπαν ξανά και ξανά εδώ. 

  • Μη μπορώντας να κατανοήσουν πως μετά την περίοδο της ανασκαφής ακολουθεί η μακρά περίοδος της μελέτης, συντήρησης, αποκατάστασης και λεπτομερούς καταγραφής όλων των κινητών ευρημάτων που κρατά αρκετά χρόνια πρίν οδηγηθούν στις αίθουσες των μουσείων, θεώρησαν ότι αυτοί εκεί έκαναν πολύ απλά τις διακοπές τους αφού δεν «έσκαβαν» για να μπορούν να δικαιολογήσουν την εδώ παρουσία τους. 

  • Δεν φρόντισαν όμως να μάθουν πρίν μιλήσουν ότι οι περισσότεροι από τους ερευνητές αρχαιολόγους είναι εργαζόμενοι στις πανεπιστημιακές τους έρευνες και έχουν όπως και οι περισσότεροι των Ελλήνων τον ίδιο χρόνο διακοπών δηλαδή κάθε Χριστούγεννα Πάσχα και έναν μήνα το καλοκαίρι. Αυτό λοιπό το διάστημα των διακοπών τους αντί να το αφιερώνουν στην οικογένειά τους ή κάπου αλλού προτιμούσαν να το διαθέσουν στην επίμονη μελέτη και συντήρηση του υλικού τους που φυλάσσεται στην αρχαιολογική αποθήκη μέχρι να έλθει η ώρα της μεγάλης χαράς για αυτούς και να παραδώσουν τα «πνευματικά τους παιδιά» στο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδος. 

  • Λυπάμαι πολύ γιατί μερικοί συμπατριώτες μας – ευτυχώς πολύ λίγοι- μπέρδεψαν απλωμένα ρούχα, τυρόπιτες, προστατευτικά μιας χρήσεως και άλλα ευτράπελα και γελοία μέσα στην θολούρα του μυαλού τους και δεν είδαν ότι σήμερα η περιοχή μας διαθέτει χάρις σε αυτούς τους «τουρίστες» αρχαιολογικό υλικό που μπορεί να γεμίσει ένα μοναδικό μουσείο για την Νεολιθική περίοδο και ένα εκπληκτικό διαδικτυακό τόπο όπου προβάλλεται με εντυπωσιακό τρόπο η περιοχή μας και το Σπήλαιο της Δράκαινας. 
  • Ας κάνουν τον κόπο να μπούν στο WWW.drakainacave.gr , είμαι σίγουρος πως την επόμενη φορά θα εκστομίζουν λιγότερες ηλιθιότητες που προσβάλλουν κορυφαίους επιστήμονες κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε ανόητοι και αγνώμονες στο σύνολο. Ένα δημόσιο ευχαριστώ για όσα προσφέρανε σε εμάς και ένα συγνώμη δεν είναι ποτέ αργά για να τους το προσφέρουμε. Εγώ επειδή δεν δικαιούμαι να λέω ότι δεν ξέρω το ζητώ και εκ μέρους όλων εκείνων που ξέρω ότι αισθάνονται την ίδια με μένα υποχρέωση.

  • Kefalonites Karabolatres Πλήρης και αναλυτική απάντηση, είναι τιμή μας μεγάλη να παραθέτεις τα σχόλιά σου στην σελίδα μας. Ο καθένας ωστόσο, εξάγει τα συμπεράσματά του. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε κάθε ειλικρινή και ανιδιοτελή προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας και της πλούσιας ιστορίας που τον διακρίνει. Επισημαίνουμε την ιστοσελίδα www.drakainacave.gr που προανέφερες για την οποία λίγοι δυστυχώς είναι ενήμεροι. Σ' ευχαριστούμε και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου