O κ. Bασ. Kαμπίτσης
O κ. Bασ. Kαμπίτσης
Πραγματικός χείμμαρος είναι ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Βασίλης Καμπίτσης όταν μιλάς μαζί του, αλλά παράλληλα είναι καλωσυνάτος και ευγενικός. Μιλάει πολύ ωραία και το βλέμμα του είναι πάντα σπινθιροβόλο. «Δεν ονόμασα τυχαία “Oδυσσέας” το ξενοδοχείο μου στον Πόρο»,μας λέει, αποκαλύπτοντας το γιατί. «O Oδυσσέας τα καράβια του τα φόρτωνε και τα ξεφόρτωνε εκεί ακριβώς που έχω χτίσει το ξενοδοχείο». Και δεν δέχεται κουβέντα, τονίζοντας: «O Oδυσσέας ήτανε Πoριώτης. Θα δείτε πως αργά ή γρήγορα, θα το αποδείξουμε»!
AN  ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ  ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ,, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ!


• Θέλω να μιλήσουμε, καταρχήν, για την επιχείρησή σας, το ξενοδοχείο «Oδυσσεύς» που έχετε στον Πόρο. Πως βλέπετε να εξελίσσονται φέτος τα πράγματα από τουριστικής πλευράς;
• Πρώτα να πω ότι ο Πόρος γέννησε τον τουρισμό στην Κεφαλονιά, σήμερα όμως έχει εγκαταλειφθεί από όλους και είναι το χωριό των φαντασμάτων. Υποδομή δεν υπάρχει, η μαρίνα που θα βοηθούσε την κατάσταση με κάποιον τρόπο, έμεινε στο έλεος του θεού. Oι πρώην δήμαρχοι του Καποδίστρια έδωσαν μπόλικες υποσχέσεις, αλλά από έργο μηδέν. Και ο κ. Παρίσης υποσχέθηκε πολλά, αλλά δυστυχώς έπεσε στη λιτότητα, έχει άλλες προτιμήσεις και δικαιολογείται. O Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί σε άνθρωπο εμπιστοσύνη δεν μπορείς να έχεις πια. Η δική μου επιχείρηση, για να μιλήσω προσωπικά, και επειδή έχω τον τρόπο μου, δουλεύει. Εχω κατεβάσει τις τιμές και πιστεύω πως αν δεν το κάνουν όλοι δεν θα δουλέψει κανένας. Oμως ο Πόρος, σαν Πόρος, σαν τουριστικό λιμάνι, έχει βουλιάξει. Αν θέλουν να μας βοηθήσουν οι τοπικές Αρχές, η Περιφέρεια, έχει καλώς, γιατί αλλιώς είμαστε απομονωμένοι, είμαστε όπως μας λένε «ξωμερίτες» και δεν θα μας δίνει κανένας σημασία.
• Το όνομα «Oδυσσεύς» στην ξενοδοχειακή σας επιχείρηση μπήκε τυχαία, ή είχατε προβλέψει κάποιες εξελίξεις για την περιοχή;
• Δεν μπήκε καθόλου τυχαία. O Oδυσσέας, τα καράβια του τα φόρτωνε και τα ξεφόρτωνε εκεί ακριβώς που έχω χτίσει το ξενοδοχείο μου. Μάλιστα ονόμασα και τον μικρό μου γιο Oδυσσέα και θα δείτε πως, αργά η γρήγορα, θα αποδείξουμε πως ο Oδυσσέας ήταν Ποριώτης. Το ρείθρο του λιμανιού του ήταν εκεί που είναι σήμερα το ξενοδοχείο μου.
• Θέλετε να μας διατυπώσετε εν τάχει τι πρέπει να γίνει με τον ξενώνα του Πόρου, ειδικά μετά τη διαμάχη που ξέσπασε;
• Στο Τοπικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση και πάρθηκε μιά ομόφωνη απόφαση να μην δοθεί ο ξενώνας για ξενοδοχείο στους αρχαιολόγους. Ναι, να δοθεί στο Πανεπιστήμιο του Καναδά, αλλά ο ξενώνας μας είναι ένα ιερό κειμήλιο που το έφτιαξαν με τον ιδρώτα τους οι γονείς μας, έχουμε νωπές αναμνήσεις όλοι μας. Δεν είναι δυνατόν να πέσουμε θύματα των πολιτικών παιχνιδιών που παίζουν αδίσταχτα κάποιοι κύριοι. Κίνησαν Θεούς και δαίμονες για να καταπιεί το Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο τις αποφάσεις τους και μας είπαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είμαστε οι «αμόρφωτοι», οι «τσοπάνηδες», είμαστε οι βάρβαροι σε θέματα αρχαιολογίας, είμαστε οι ανίκανοι και αυτοί είναι οι σωτήρες μας, οι πολιτικοί που θα φέρουν την ανάπτυξη αν τους δώσουμε τον ξενώνα για να ξεκουράζονται οι αρχαιολόγοι μας. Αν ήταν καλοπροαίρετοι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν χωρίς να τους κοστίσει ένα ευρώ, αλλά η αλήθεια είναι μία: Βρήκαν την ευκαιρία να διαφημιστούν και να μας θάψουν, βρήκαν την ευκαιρία να βγουν στα πρωτοσέλιδα και τελικά πέσαμε όλοι στην παγίδα τους, και εμείς και εσείς οι δημοσιογράφοι. Και θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο, βρίζοντας εμάς αυτοί οι κύριοι, βρίζουν και τον Κεφαλονίτικο λαό που μας ψήφισε. Εικοσιπέντε χρόνια στην εξουσία την αποζητάνε τώρα πάρα πολύ, δεν κάνουν χωρίς αυτή και θέλουν να ξαναβγούν. Τους καταλαβαίνω ειλικρινά, αλλά αν πράγματι πιστεύουν αυτά που μας λένε, γιατί δεν ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε ένα μουσείο σωστών προδιαγραφών για τον Κεφαλονίτη Oδυσσέα αλλά μεμψιμοιρούνε για ένα κτίσμα 100 τ.μ; Ε όχι, το κτήμα αυτό ανήκει στους Ποριώτες και στο Δήμο μας, τι θα πρωτοπάρει εκεί μέσα; Δήμαρχε άνοιξε τα μάτια σου, δεν δέχομαι να μας δουλεύουνε οι ...«πολυμήχανοι». Παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος σου, μόνο και μόνο για να ξαναβγούν στην εξουσία.
• Δώστε μας την εικόνα που έχετε για τους δυό τελευταίους δημάρχους Ελειού-Πρόννων, τον κ. Μάκη Μεταξά και τον κ. Κώστα Ζαπάντη, αφού σ’ αυτούς αναφέρεστε.
• Θα σας το πω και το εννοώ αυτό που θα πω. Τους σέβομαι. O ένας είναι τέως νομάρχης μας και τέως δήμαρχός μας και ο άλλος τέως δήμαρχός μας. Είναι και οι δύο πανέξυπνοι, παμπόνηροι και πανούργοι, αλλά και οι δύο είναι απόγονοι του Oδυσσέα. Τι άλλο περίμενε κανείς; Ατυχώς, αντί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προτερήματα που έχουν για να αναδείξουν την περιοχή μας κάνουν το αντίθετο και κήρυξαν πόλεμο κατά του Δημάρχου και του Τοπικού Συμβουλίου, γιατί σίγουρα αποβλέπουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές και, απ’ ό,τι φαίνεται, πιστεύουν στη ρήση του «Διαίρε και βασίλευε», μακάρι να έχω λάθος.
 Επανειλημμένα καταγγέλλετε ότι είχατε προσφύγει στον εισαγγελέα για κάποιες «ατασθαλίες» που έχουν γίνει στον πρώην Δήμο Ελείου-Πρόννων. Θέλετε να δώσετε κάποιες διευκρινήσεις; 
• Πράγματι, έχω πάει στον Εισαγγελέα για κάποιες ατασθαλίες που έχουνε γίνει στο Δήμο Ελειού-Πρόννων το 2010 και πίσω. Βρήκα ότι έχουνε βάψει σχολεία, που κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και οι επιταγές έχουνε πληρωθεί από το Δήμο, επί Δημαρχίας Ζαπάντη, όμως πιστεύω ότι θα έγιναν χωρίς ο δήμαρχος να φέρει ευθύνη. Στον Εισαγγελέα έχω αναφερθεί και για μια υπόθεση, για βάψιμο ενός Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή Ελειού-Πρόννων, το οποίο κατόπιν έρευνας που έχω κάνει δεν είχε βαφτεί ποτέ! Κατόπιν επανειλημμένων αιτήσεων που έκανα στον τότε πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας και σημερινό αντιδήμαρχο, να μου δώσει σχετικές πληροφορίες, ουδέποτε μου τις έδωσε, αλλά μου έβρισκε διάφορες δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να μου τις δώσει. Από κει κατάλαβα ότι κάτι το μεμπτόν υπάρχει και έτσι απευθύνθηκα στο δήμαρχό μας Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος μου είπε να περιμένω λίγο καιρό και θα μου τις δώσει αυτός.
 Τι έγινε τελικά;
• Τελικά μετά από πολλές απόπειρες που έκανε έπεσαν στα χέρια μου από σύμβουλο του δήμαρχου κάποια έντυπα, παρόλο που ο ίδιος απέφευγε να μου τις δώσει, στα οποία αναγράφονταν ότι το Δημοτικό Σχολείο Τζανάτων βάφτηκε από κάποια κυρία, πλην όμως εγώ δεν γνωρίζω καμιά γυναίκα μπογιατζή στην περιοχή μας. Γι’ αυτό απευθύνθηκα στο Πολιτιστικό Σύλλογο Τζανάτων που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο και ρώτησα τον πρόεδρο και αρκετούς σύμβουλους και όλοι αρνήθηκαν ότι έχει βαφτεί το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου εδώ και δέκα χρόνια. Μάλιστα η ανακρίτρια κάλεσε τους ανθρώπους που υπέδειξα και τους ανέκρινε σχετικώς. Η ανάκριση συνεχίζεται και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω, γιατί ο κόσμος με ψήφισε να προστατεύω τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς. Και αυτό κάνω. Αν χρειαστεί θα το θέσω και σαν υποερώτημα στη Βουλή.
• Εχετε μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και για την έλευση ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στον πρώην Δήμο Ελειού-Πρόννων. Τι ακριβώς εννοείτε;
• Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει ήδη απόφαση. O κύριος δήμαρχος επανειλημμένως είπε ότι υπάρχουν 254 απευθείας αναθέσεις, αυτό είναι παράνομο. O ίδιος ο κ. Ζαπάντης και ο κ. Μεταξάς ζήτησαν να έρθουν οι ελεγκτές και εκεί βλέπω μια τεράστια καθυστέρηση. Πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν και όχι μόνο για τον δικό μας Δήμο, αλλά για όλη την Κεφαλονιά. Και να είστε βέβαιοι πως θα βρω τον τρόπο να φέρω και αυτό το θέμα στη Βουλή. Πρέπει οι άνθρωποι που μας ψηφίζουν να εκπροσωπούνται έντιμα. Και από τη στιγμή που ο ίδιος ο δήμαρχος φώναξε τους ελεγκτές πρέπει να έρθουν γιατί κάτι σοβαρό συμβαίνει.
• Κάποιοι λένε ότι «φωνάζετε» διαρκώς και κάνετε και «αντιπολιτευτικά τραπεζώματα» επειδή ο δήμαρχος δεν σας έκανε ακόμη αντιδήμαρχο. Σας είχε υποσχεθεί κάτι τέτοιο, να μας το πείτε στα ίσια.
• Εχω δικαίωμα να κάνω όσα τραπεζώματα θέλω και να κάνω τις δημόσιες σχέσεις μου όπως εγώ θέλω. Oσο για το αντιδημαρχιλίκι, ο δήμαρχος είναι μορφωμένος και ξέρει τι κάνει, εγώ δεν περιμένω τίποτα, αλλά αν ο δήμαρχος έχει κλείσει τα μάτια του να τα ανοίξει και να δει ποιός αξίζει και αν πιστεύει πως δεν αξίζω τότε ας με αφήσει στη γωνία μου, καλά θα κάνει.
• Στην υπόθεση με το δεύτερο τρενάκι δεν ταχθήκατε με τη θέση της πλειοψηφίας, θέτοντας ηθικό πρόβλημα. Μας διευκρινίζετε καλύτερα τη θέση σας;
• Βεβαίως να σας πω! Εγώ προσωπικά πιστεύω πως τρενάκια δεν χρειάζονται στο Αργοστόλι και το ένα που δόθηκε κακώς δόθηκε, αλλά έγινε. Αν γεμίσουμε το Αργοστόλι με τρενάκια θα υπάρξει ένα αλαλούμ, δεν κάνει καλό αλλά κακό και στον τόπο και στους επιχειρηματίες. Παντού. Το δεύτερο που με ενόχλησε και δεν ψήφισα ήταν αυτό που είχε δηλώσει ο κ. Σκλαβούνος, ότι δηλαδή είχε κάνει αίτηση πριν από αυτή που έκανε ο κ. Λυκούδης. Αν αυτό ισχύει νομίζω ότι είναι ανήθικο να αδικήσουμε τον πρώτο επιχειρηματία για τον δεύτερο. Η συνείδησή μου δεν το επιτρέπει.
• Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πήγατε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες επειδή ο κουμπάρος σας Πέτρος Αλιβιζάτος δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο της πρώτης εκλογικής μάχης και επιστρέψατε στη ΝΔ επειδή στη δεύτερη εκλογική μάχη ήταν πρώτος στη λίστα. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
• Αυτοί που τα λένε έχουν κακοήθεια, είναι αντίζηλοι και αντίπαλοι. Εγώ έφυγα από τη ΝΔ γιατί μας απογοήτευσε. Oταν ένας αρχηγός όπως ο Αντώνης Σαμαράς λέει και ξελέει συνέχεια, πώς να τον εμπιστευτείς στα μεγάλα θέματα της πατρίδας μας; Η ανοργανωσιά των τοπικών υπευθύνων της ΝΔ και οι επιλογές τους απογοήτευσαν τους πάντες. O Πέτρος Αλιβιζάτος είναι ένας έντιμος άνθρωπος και μάλιστα όταν έμαθε πως τάχθηκα με τους Ανεξάρτητους Ελληνες ήταν αντίθετος με αυτή την κίνηση που έκανα. Είναι άρχοντας και αυτοί που τον κατηγορούν πρέπει πρώτα να πλένουν το στόμα τους πριν μιλήσουν για αυτόν.
Με τους Ανεξάρτητους Ελληνες πήγα γιατί τα πιστεύω μου είναι και δικά τους.
• Πέστε μας δύο λόγια για τη Γέφυρα του Πόρου.
• Η Γέφυρα του Πόρου έχει γίνει σαν το Γιοφύρι της Αρτας. Oλοι πάνε να κερδίσουν κάτι από εκείνο το μικρούλι κομμάτι, τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι, παράγοντες της περιοχής μας, σύμβουλοι και άλλοι πολλοί.
Η Γέφυρα ξεκίνησε από μένα και τον Γιώργο Μηλιαρέση, όταν ζητήσαμε από το διευθυντή του σχολείου να μας βοηθήσει και να πει και αυτός τίποτα για να ξεκινήσει το έργο. Αμέσως όλοι ενδιαφερθήκανε για αυτή αλλά πάνε να κερδίσουν μόνο ψήφους. Oμως η πραγματικότητα είναι μία: η Γέφυρα πρέπει να φύγει από εκεί. Και τώρα που λένε πως φτιάξανε κάτι, τι έκαναν στην πραγματικότητα; Να μπορεί να στηρίξει 18 τόνους, όμως περνάνε σχεδόν συνέχεια από εκεί βαρέλες ολόκληρες που έχουν βάρος πάνω από 50 και 60 τόνους. Αρα τι κάναμε; Τίποτα, μια τρύπα μέσα στο νερό.
Εδώ είναι που θέλω τον δήμαρχο και τον κ. Κουρή να ενδιαφερθούν και να φτιάξουμε πραγματικά τη γέφυρα που μας αξίζει. O Πόρος είναι ένα μεγάλο χωριό όπου έχει ανάγκη από υποδομές.
• Τι γνώμη έχετε για τον Νίκο Ανουσάκη;
• O Νίκος Ανουσάκης είναι ένας ντόμπρος άνθρωπος, λεβέντης και ειλικρινής και μακάρι να υπήρχαν και άλλοι Κεφαλονίτες σαν αυτόν.
 Για τον Μάρκο Κοτσιλίνη;
• Είναι καλός και μορφωμένος όμως θα ήταν πιο χρήσιμος και παραγωγικός αν δεν ήταν δέσμιος του κομματικού του άρματος.
• Για τον Νίκο Γκισγκίνη;
• Είναι καλό παιδί και ιδεολόγος. Oμως μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Πάντα θα μιλήσει για την Ευρώπη και ότι η καταστροφή του Δήμου μας είναι η Ευρώπη. Μέσα στο Συμβούλιο ερχόμαστε να συζητήσουμε τα προβλήματα του τόπου μας και όχι της Ευρώπης.
 Για τον Αντώνη Σαμαρά;
• Τον θεωρώ πολυπρόσωπο και επίσης είναι υπεύθυνος για την απώλεια της έδρας στην Κεφαλονιά.
• Για τον Παύλο Παπαδάτο;
• Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και πολύ δυναμικός που τον πούλησαν οι συνεργάτες του.
• Για την νέα βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου;
• Θα την συμβούλευα να κάνει αυτό που έχει μέσα στην ψυχή της και να μην ακούει αυτούς που έχει γύρω της.
• Θέλετε να προσθέσετε εσείς κάτι τελευταίο; 
• Από τον φίλο μου τον Μάκη Μεταξά, έμαθα μια ρήση «Βουτάτε τη γλώσσα σας στο μυαλό σας πριν μιλήσετε». Λοιπόν θα ήθελα να πω στον κ. Ζαπάντη, τον δήμαρχό μας και στους συνεργάτες τους και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο προτού ανοίξουμε το στόμα μας να σκεφτόμαστε για να μπορέσει να πάει η Κεφαλονιά μπροστά. Να κοιτάζουμε ουσιαστικά τις ανάγκες του τόπου μας για να πάμε μπροστά.

«O δήμαρχός μας είναι ικανότατος, όμως δεν μπορεί να είναι και μάγος»

• Ποιά είναι η γνώμη σας για τον δήμαρχο;
• Είναι νομίζω από τους εξυπνότερους ανθρώπους που έχει βγάλει η Κεφαλονιά. Πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Σίγουρα έχει κάνει λάθη, παραδείγματος χάριν δεν με κάλεσε ποτέ να μιλήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής μου, παρόλο που θα μπορούσα να τον βοηθήσω και να τον συμβουλεύσω, δυστυχώς είμαι στην άκρη και ίσως οι σύμβουλοί του να είναι καλύτεροι από μένα. Αλλά είναι έξυπνος και ας ελπίσουμε πως θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει στο μέλλον. O δήμαρχος είναι δυναμικός και ικανότατος και είμαι σίγουρος ότι θα φέρει εις πέρας το έργο που ανέλαβε παρόλο που βρήκε ένα Δήμο καταχρεωμένο.
• O Δήμος βρίσκεται σε καλή πορεία ή έχει εκτροχιαστεί, όπως λένε κάποιοι;
• Ξέρουμε πως ο Δήμος είναι πολύ μεγάλος και ο δήμαρχος, όπως είπα και πριν, είναι ικανότατος, αλλά δεν μπορεί να είναι και μάγος. Φαινομενικά ναι, ο Δήμος έχει εκτροχιαστεί, όμως δεν είναι έτσι. Λόγω της ικανότητας του δημάρχου είμαι σίγουρος πως όλα θα φτιάξουν. Πρέπει όμως να βγει έξω και να μιλάει με τον κόσμο, να μιλάει με όλους τους συμβούλους του γιατί, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, έχει στηριχθεί σε λίγους αγνοώντας τους άλλους. Πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουμε και εμείς εδώ. Ανοιξε τα μάτια σου δήμαρχε!

Mετανάστης, πρόεδρος, πολιτικός και mediaman

O δημοτικός σύμβουλος και τ. πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Καμπίτσης είναι 67 ετών, κάτοικος του Πόρου, έγγαμος και πατέρας 5 παιδιών. Τελείωσε την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο νησί και έπειτα μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου εγκαταστάθηκε από μικρός και τελείωσε εκεί το σχολείο.
Μεγαλώνοντας δραστηριοποιήθηκε στους χώρους της Εστίασης, των Κτηματομεσιτικών γραφείων και της Art Galery στη Νέα Υόρκη.
Είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης τριών εταιριών Real Estate καθώς και των Ελληνοαμερικάνων Ρεπουμπλικάνων στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Συλλόγου ΚΕΦΑΛOΣ Ν. Υόρκης και για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1994, όπου και δραστηριοποιήθηκε στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Oδυσσεύς» στον Πόρο) και πολυτελούς συγκροτήματος από βίλες στο Αργοστόλι. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου σε εμβέλεια και ισχύ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και 4ου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Ραδιοφωνικού Σταθμού Cosmos 96.5. Επίσης είναι εκδότης της τοπικής μηνιαίας εφημερίδας ΝΕOΙ ΚΑΙΡOΙ (1995-2011) και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΡOΝΗΣOΣ, καθώς και του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Ελειού-Πρόννων.
Επίσης ήταν Κοινοτικός Σύμβουλος Κοινότητας Πόρου, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ελειού-Πρόννων, Νομαρχιακός Σύμβουλος και Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κεφαλονιάς και μέλος της Νέας Δημοκρατίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης.