Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συγγραφέας – Ερευνητής Νώντας Γαζής ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ


ΚΥΡΙΑΚΉ, 29 ΜΑΪ́ΟΥ 20

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ   http://elgeorgakis.blogspot.gr/2011/05/blog-post_29.html

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΘΙΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΘΙΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
του ΝΩΝΤΑ ΓΑΖΗ
Άρθρο πρώτο και μοναδικό! Το όνομα της Ιθάκης δόθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο. Είμαστε συνεπώς υποχρεωμένοι να την δεχτούμε, όπως αυτός την περιγράφει κι όχι όπως εμείς θα θέλαμε! Βασική αρχή της Επιστημονικής έρευνας!


Σύμφωνα με το Ομηρικό κείμενο δεν είναι δυνατόν να είναι το Παλάτι του Οδυσσέα στο σημερινό Θιάκι! Το πιο πιθανό είναι να είναι το Παλάτι κάποιου μνηστήρα της Ομηρικής Σάμης!

1. Το Θιάκι και η Κεφαλονιά δεν μπορεί ποτέ να είναι η Ομηρική Ιθάκη. Τα σημερινά Θιάκι και Κεφαλονιά είναι δίδυμα νησιά, όπως ήταν στην Ομηρική εποχή το Δουλίχιο με τη Σάμη. (Το άλλο δίδυμο νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, που όμως δεν έχουν καμία γεωγραφική σύνδεση με τη Ζάκυνθο). Συνεπώς τα δίδυμα αυτά νησιά, κατά τον Όμηρο, αντιπροσωπεύουν το Δουλίχιο και τη Σάμη!

2. Η Ομηρική Ιθάκη ήταν απόμακρη απ' τα άλλα, «πανυπερτάτη», και δεν ήταν δίδυμη με κανένα άλλο νησί! Το σημερινό Θιάκι, ούτε μοναχικό είναι, ούτε απόμακρο από τ’ άλλα, αντίθετα αποτελεί αιώνιο φυσικό δίδυμο με την Κεφαλονιά!

3. Η Ομηρική Ιθάκη ήταν κοντά στην Ήπειρο και μάλιστα ήταν στο διάμεσο μεταξύ Θεσπρωτίας και Δουλίχιου, ενώ τα άλλα τρία (Δουλίχιο, Σάμη, Ζάκυνθος) ήταν κοντά στην Ηλεία, «Ήλιδος άντα», όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, αλλά και με έμφαση στην Οδύσσεια.

4. Η Ομηρική Ιθάκη είχε Ναό του Απόλλωνα του 12ου π.Χ. αιώνα, και μοναδικός τέτοιος Ναός υπάρχει μόνο στη Λευκάδα, απ' όπου έπεσε η Σαπφώ! Στο Θιάκι υπάρχουν αναφορές για τρεις αρχαίους Ναούς α) της Αρτέμιδας στον Αετό (Bendon), β) της Ήρας λατρευτικό άντρο κι όχι Ναός, στο σπήλαιο Λοΐζου και γ) της Αθηνάς μάλλον στην περιοχή Καθαρών, όπου και η ονομασία από την Αθηνά Παρθένο. Οι άλλοι Ναοί του Απόλλωνα στα Ιόνια νησιά (3 στην Κέρκυρα και ένας στην Κεφαλονιά) είναι των 8ου – 5ου π.Χ. αιώνων!

5. Η Ομηρική Ιθάκη είχε πολλές βροχές και πάμπολλα νερά από αστείρευτες πηγές. Υπήρχαν εκεί, – «αἰεὶ δ᾿ ὄμβρος … αρδμοί επηετανοί» (Οδ. ν, 245- 247) –, δηλαδή ρυάκια διαρκούς ροής, και άφθονες πηγές, βασικότατο χαρακτηριστικό της ΒΔ Ελλάδας και νησιών με πολλά βουνά και ψηλές κορυφές! «Τι και οι βροχές και η δρόσο αδιάκοπα το χώμα της νοτίζουν … και πηγές αστέρευτες ποτίζουν τα κοπάδια» (μετ. Κ.Κ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχαιολόγων, βρήκαν στο Παλάτι και μία στέρνα. Οι στέρνες είναι χαρακτηριστικό νησιών που στερούνται και βροχών και πηγών. Συνεπώς αυτό μας οδηγεί στο δεδομένο ότι το νησί στο οποίο υπήρχαν στέρνες, δεν μπορεί να έχει απολύτως καμία σχέση με την Ιθάκη του Οδυσσέα! Το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού Θιάκι είναι η μεγάλη έλλειψη νερών ύδρευσης και άρδευσης, γεγονός που οδήγησε τον Dörpfeld, μαζί με άλλα δεδομένα του έπους, να το ταυτίσει με την «παιπαλόεσσα» Ομηρική Σάμη! Το νησί με τα περισσότερα νερά στο Ιόνιο είναι αναμφισβήτητα η Λευκάδα, η οποία διαθέτει, ως γνωστό, και εκπληκτικούς καταρράχτες (απ΄ τα ελάχιστα νησιά στον κόσμο), αντίθετα με το Θιάκι, που και πολλά χρόνια έμεινε χωρίς κατοίκους, κυρίως από προβλήματα έλλειψης νερού ανά τους αιώνες, αλλά και τα τελευταία 100 χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Υπ. Γεωργίας και τα ετήσια αιτήματα προς τη Νομαρχία και την Περιφέρεια, αυτό αποδεικνύουν, την σημαντική έλλειψη νερού! [ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αναφορά στο Γ΄ ΠΕΠ και Δ΄ ΕΣΠΑ: «Θέλουμε να επιστέψουν στα νησιά μας οι παραγωγικές ηλικίες. Αλλά χωρίς νερό, λιμάνια, ακριβό κόστος μεταφοράς, έλλειψη οργανωμένων κέντρων υγείας, σχολείων, τους αποτρέπουμε και οδηγούμε τα Μικρά Νησιά σε βραχονησίδες. 2005]

6. Το Παλάτι του Οδυσσέα ήταν δίπλα στη θάλασσα, κι όχι στο μεγάλο υψόμετρο της Εξωγής. Απομακρύνθηκε ο Τηλέμαχος λίγο και πήγε στη θάλασσα για να πλύνει τα χέρια του (Οδ. β, 260). Αυτό με κανένα τρόπο δεν θα το διανοούνταν, αν όντως το Παλάτι βρίσκονταν στο υψόμετρο της Εξωγής! Εκεί όμως, που ξεκάθαρα φαίνεται η πολύ κοντινή απόσταση του Παλατιού απ’ τη θάλασσα είναι κατά την προετοιμασία του πλοίου (με τη βοήθεια της Θεάς Αθηνάς) για το ταξίδι προς την Πύλο. Πηγαινοέρχονταν και η Αθηνά – Μέντορας και ο ίδιος ο Τηλέμαχος και οι άνθρωποι που επέλεξε για ναύτες, από το ημέτερο λιμάνι προς το Παλάτι και τανάπαλι, σε πολύ μικρό χρόνο, που δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο το μονοπάτι των 2,5 χλμ. απ’ το λιμάνι Πόλη μέχρι τη Σχολή Ομήρου, που διατείνονται οι δύο Αρχαιολόγοι ότι το εντόπισαν. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ιθακιστές μας επιβάλλουν να δεχτούμε ότι από το Παλάτι είχαν καλό οπτικό πεδίο προς τρεις θάλασσες (δεν το έχω εντοπίσει στο Ομηρικό κείμενο, όπως και πολλοί άλλοι ερευνητές) και με το δεδομένο της τοποθέτησης σε υψόμετρο 180 μ. γιατί αδυνατούν να εξηγήσουν πως ο Τηλέμαχος δεν αντιλήφθηκε τον Μέντη να αράζει στο λιμάνι του Ρείθρου και τον ανάγκασε να υποβάλει το (4 φορές επαναλαμβανόμενο στο Έπος) ερώτημα: Δεν πιστεύω να ήρθες με τα πόδια;

7. Στην ηπειρωτική ακτή (Ακαρνανία) ο Φιλοίτιος έβοσκε τα περισσότερα ζώα του Οδυσσέα και τα 3 χρόνια που έμεναν οι μνηστήρες στο Παλάτι της Ιθάκης, καθημερινά ο αρχιβοσκός μετέφερε τόσα ζώα από την απέναντι ακτή με πορθμείο, ώστε να φάνε 160 και πλέον άνθρωποι που ζούσαν στο Παλάτι! (Οδ. υ 185-188). Στο σημερινό Θιάκι είναι αδύνατο ακόμη και με πλοίο να περάσεις τις περισσότερες μέρες του χειμώνα από την απέναντι ακτή που απέχει 35 χλμ. Πάντως και τις απάνεμες μέρες είναι αδύνατο να περάσεις απέναντι με πορθμείο! Κι αυτό περισσότερο απ’ όλους το γνώριζε ο Όμηρος, ο οποίος δεν επέλεξε πλοίο με ναύτες, αλλά πορθμείο με πορθμείς!!! Είναι τυχαία η επιλογή αυτή; Ακόμη κι αν δεχτούμε την αντιεπιστημονική άποψη των Ιθακιστών ότι η Λευκάδα ήταν χερσόνησος της Ακαρνανίας και κατ’ αυτούς ήταν η «ακτή ηπείροιος», η απόσταση πλεύσης από Αφάλες (Β. Θιάκι) μέχρι Σκύδι (Λευκάδα-υποτιθέμενη Ακαρνανία) είναι 8,5 μίλια, από τα οποία τα 6 είναι αδύνατο να τα περάσεις περισσότερες από 150 μέρες το χρόνο, όχι με πορθμείο, ούτε και με μικρομεσαίο ψαροκάικο. Αδύνατο βέβαια να περνάς αυτή την απόσταση καθημερινά επί 1095 μέρες (3 χρόνια) και με κάθε καιρό, ιδιαίτερα με πορθμείο! (Σημειωτέο ότι το λιμεναρχείο εκδίδει πολλά απαγορευτικά το χειμώνα και σε μικρά επιβατηγά πλοία και στα φέρυ μπόουτ!).

8. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν όσοι μελετούν τα Ομηρικά Έπη, πως τότε, βασιλιάς γίνονταν ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας. Αυτό δείχνει πως υπήρχαν κι άλλοι πολλοί γαιοκτήμονες με μικρότερη ή και ίση περιουσία και ισχύ! Είχαν κι αυτοί πολύ καλά και πλούσια σπίτια, ίδια με Παλάτια! Άλλωστε απ’ αυτά τα σπίτια ήταν όλοι οι μνηστήρες! Είναι αδύνατο, λοιπόν, όταν ανασκάψεις σ' όλα αυτά τα νησιά να μην βρεις τέτοια σπίτια σαν Παλάτια! Επειδή βέβαια είναι το μοναδικό Παλάτι που δεν έχει ακόμα ανευρεθεί, χρειάζεται από αρχαιολογικής πλευράς πολύ σοβαρότητα, πολύς αυτοσεβασμός και κυρίως υπέρτατος σεβασμός στον Ποιητή!

9. Μεταξύ της Ιθάκης του Οδυσσέα και της Πύλου, υπήρχε νησί με δίδυμα λιμάνια, με ανεμοδαρμένα ύψη, με τον οικισμό Αλαλκομενές πάνω του και το οποίο έλεγχε απόλυτα οποιαδήποτε κίνηση πλοίου έρχονταν από την Πύλο και στο οποίο οι μνηστήρες έστησαν καρτέρι δολοφονικό στον Τηλέμαχο. Τέτοιο νησί δεν υπάρχει μεταξύ Ιθάκης και Πύλου, ούτε μεταξύ Κεφαλονιάς και Πύλου, παρά μόνο το Αρκούδι μεταξύ Λευκάδος και Πύλου, που ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή του Όμηρου! Η γεωμορφολογία του νησιού αυτού είναι ακριβές αντίγραφο του νησιού που περιγράφει ο Όμηρος, με το όνομα ΑΣΤΕΡΙΣ. Όσο για τη βραχονησίδα Δασκαλιό, όχι μόνο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την περιγραφή, το μέγεθος και τη θέση, όχι μόνο δεν έχει δυνατότητα οικισμού, αλλά και το σημαντικότερο δεν εξυπηρετεί καθόλου το σκοπό για το οποίο υποτίθεται ότι το επέλεξαν οι μνηστήρες, γιατί ο Τηλέμαχος έρχονταν από την Πύλο κι όχι από την Κέρκυρα ή τη Θεσπρωτία! Σύμφωνα επίσης με τους δικούς τους ισχυρισμούς, όπως προαναφέραμε, θεωρούν ότι από το Παλάτι φαίνονταν τρεις θάλασσες! Ακόμη όμως κι αν ήταν το Δασκαλιό ακριβές αντίγραφο της Αστερίδας, θα ήταν βλακώδες και τραγικό ταυτόχρονα λάθος των μνηστήρων, να επιλέξουν το Δασκαλιό για να δολοφονήσουν τον Τηλέμαχο, μπροστά στο οπτικό πεδίο του Παλατιού, δηλ. μπροστά στα μάτια, δυνητικά, της μάνας του!!!

10. Το λιμάνι του Φόρκυνα, που οι Φαίακες άφησαν κοιμισμένο τον Οδυσσέα, ο Όμηρος το περιγράφει με έναν εκπληκτικό και μοναδικό τρόπο: Δύο βράχοι κλείνουν τα κύματα έξω απ΄ το λιμάνι και τα καλοκούβερτα καράβια μόλις μπουν μέσα δεν χρειάζεται να δέσουν, γιατί προφανώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας κυματισμός και επί πλέον δεν το πιάνει απολύτως κανένας αέρας για να δημιουργήσει έστω και ανεπαίσθητο κυματισμό. Οι δύο κόλποι του Βαθιού και της Δεξά στο Θιάκι είναι δεκτικοί όλων των ανέμων, που προέρχονται απ' το Βοριά (Μαΐστρο, Τραμουντάνα και Γραίγο). Πολλές φορές έχουν ρίξει έξω καΐκια και βάρκες με την ορμή που έρχονται από το απέναντι βουνό της Ανωγής, που περιέργως το ονόμασαν ... Νήριτον!!! Αν δε τα μποφώρ είναι μεγάλα, δύσκολα μπορείς να βγεις απ’ το λιμάνι, αν δεν κοπάσει η δύναμη του αέρα! Το μοναδικό λιμάνι 100% ασφαλές στη Δυτική Ελλάδα, είναι ένα, το λιμάνι στα Σύβωτα (συς + βρώσις = χοιροτροφή) ή Σύβοτα (συς + βόσκω) της Λευκάδας! Επισκεφθείτε το οποιαδήποτε εποχή του χρόνου θέλετε! Σπάνια θα διαπιστώσετε να ρυτιδώνει έστω κι ελάχιστα η επιφάνεια της θάλασσας εκεί μέσα, που αν δεν ξέρεις την έξοδό της νομίζεις ότι είσαι μέσα σε λίμνη! Τότε θα αναφωνήσετε ότι ο Όμηρος όχι μόνο δεν ήταν τυφλός, αλλά και κυρίως ότι με βεβαιότητα περπάτησε και γνώρισε τις περιοχές που περιέγραφε!!!

11. Επειδή πολλά λέγονται για αρκετά ευρήματα στο σημερινό Θιάκι, που αναφέρονται στον Οδυσσέα, κανείς δεν τα αμφισβητεί, όπως και κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ιθάκη, σύμφωνα με τον Όμηρο είναι η σημερινή Λευκάδα και συνεπώς οι Ιθακήσιοι είναι ένας λαός που κατοικούσε στην Ομηρική Ιθάκη – Λευκάδα και μετά την Κάθοδο των Δωριέων μετακόμισαν στην Ομηρική Σάμη – σημερινό Θιάκι, παίρνοντας κυρίως μαζί τους και την ιστορία τους και τις παραδόσεις τους και τα ήθη και έθιμά τους! Είναι ένα δεδομένο από αρχαιοτάτων χρόνων στον Ελλαδικό χώρο! Άλλωστε το ίδιο ακριβώς δεν έγινε με τις Αλαλκομενές, που αρχικά ήταν στο νησί Αστερίς – Αρκούδι και ο Πλούταρχος τις επισήμανε στον Πισαετό και το επιβεβαίωσε ο W. Dörpfeld, σε αντίθεση με τον συνεργάτη του H. Schliemann, ο οποίος σε 2 επισκέψεις του (1868 και 1878), αποφάνθηκε (μεγάλο λάθος), ότι εκεί ήταν η Ομηρική Ιθάκη! Το ίδιο έγινε και με τους κάτοικους της Ομηρικής Σάμης – σημερινό Θιάκι, μετά την επέλαση και μεταστέγαση των Ιθακήσιων στην πατρίδα τους. Οι Σάμιοι, πιεζόμενοι από τους πολυπληθέστερους Ιθακήσιους (που ήρθαν από την Ομηρική Ιθάκη – σημερινή Λευκάδα, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στο γειτονικό και τεράστιο νησί Δουλίχιο, όπου δημιούργησαν την πόλη Σάμη! Ο Λαός των Κεφαλλήνων αποδεδειγμένα (από τις πήλινες πινακίδες με Γραμμική Β΄ που βρέθηκαν στο Ανάκτορο της Πύλου) κατοικούσαν στην περιοχή της Ακαρνανίας, όπου υπήρχε και η ωριόχτιστη πόλη της Νήρικου, την οποία κατέλαβε ο Λαέρτης (Οδ. ω, 377-378). Αργότερα το μεγαλύτερο ποσοστό τους εξαπλώθηκε στα Ιόνια νησιά. Μετά την Κάθοδο των Δωριέων εκδιώχτηκαν από τις περιοχές όπου ήταν εγκαταστημένοι [Ακαρνανία, Ιθάκη (σημερινή Λευκάδα), Σάμη (σημερινή Ιθάκη) κλπ.] και εγκαταστάθηκαν τελικά στο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, το Δουλίχιο και το ονόμασαν Κεφαλονιά. (Το όνομα Κεφαλονιά αναφέρεται πρώτη φορά το 450π.Χ. από Ηρόδοτο).

12. Όσον αφορά την επικοινωνιακή μεθόδευση, διαπιστώνει και ο απλός και αδαής Έλληνας, ότι έχει τα χαρακτηριστικά ενός παιδαριώδους ερασιτεχνισμού και μάλιστα εντελώς αδικαιολόγητου από πλευράς δύο Πανεπιστημιακών Καθηγητών, οι οποίοι τυχαίνει να είναι ζευγάρι στη ζωή τους, και οι οποίοι δεν δικαιούνται να έχουν υποκειμενικές θέσεις σε ανασκαφές, που χρηματοδοτούνται από τον Ελληνικό Λαό: Στοιχείο 1ο. Μετά από 16 χρόνια ανασκαφών τώρα πιστοποίησαν ότι ήταν το Παλάτι του Οδυσσέα; Τόσα χρόνια «κουκιά έσπερναν» κατά τη λαϊκή έκφραση; Το ανακάλυψαν, το ανέδειξαν σιγά – σιγά, το μελέτησαν, το μέτρησαν, το αντιπαρέβαλλαν με τις περιγραφές του Όμηρου, το φωτογράφησαν, έπαιρναν πακτωλό χρημάτων (για τα δεδομένα του Υπ. Πολιτισμού ήταν όχι μόνο ικανοποιητικά, αλλά ιδιαιτέρως υπερβολικά, όταν οι υπάλληλοι αυτού του Υπουργείου παρέμεναν για μεγάλα διαστήματα απλήρωτοι κλπ. κλπ.), και το περασμένο καλοκαίρι, εν αιθρία, μόλις εμφανίστηκε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, εν χορδαίς και οργάνοις, ανακοινώνεται ότι βρέθηκε το Παλάτι του Οδυσσέα!!! Κι ενώ βρισκόμαστε στο χειρότερο κατρακύλισμα προς τον οικονομική καταστροφή, αυτοί μιλούν «δεῖ δὲ χρημάτων, …» (Δημοσθένη Ολυνθιακός)! Στοιχείο 2ο. Μάλιστα για να μας πείσουν όλους και κυρίως τους χορηγούς, βρήκαν και μια τυκτή κρήνη «χτισμένη με τον εκφορικό τρόπο, όπως στην Τίρυνθα και στις Μυκήνες …», την οποία χρονολόγησε ένας ειδικός υδραυλικός με περγαμηνές στις Μυκηναϊκές κρήνες, λες και δεν υπάρχουν ειδικές επιστημονικές και αντικειμενικές μέθοδοι ακριβέστατης χρονολόγησης, που χρησιμοποιούν παγκόσμια οι Αρχαιολόγοι! Στοιχείο 3ο. Ο τρόπος και η μεθόδευση της ενημέρωσης του Κράτους – υπεύθυνου του Πολιτισμού και του Κράτους – χρηματοδότη των ανασκαφών, είχε στοιχεία και έλλειψης νομιμότητας και έλλειψης στοιχειώδους επιστημονικής δεοντολογίας και έλλειψης στοιχειώδους σεβασμού προς τον χορηγό της όλης προσπάθειας! Σ’ αυτή τη χώρα δυστυχώς εξακοντίζουμε εύκολα και ατιμώρητα πολλές «πομφόλυγες»!

Νώντας Γαζής
Συγγραφέας – Ερευνητής

6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Νώντα θα συμφωνήσω μαζί σου σε κάποια συμπεράσματα της 12ης παραγράφου σου.
    Όλες σου οι υποθέσεις ανατρέπονται, απλώς χρειάζεται χρόνο κανείς.
    Θα σου ανατρέψω έτσι για πλάκα την κυριότερη: Η Ιθάκη αναφέρεται ως πανυπερτάτη ως προς τη θάλασσα, γεωγραφυσικά όμως χθαμαλή.
    Γιατί δε συνεχίζεις το στίχο? Δε συμφέρει τη Λευκάδα? Χα χα χα χα.
    Από τις τελευταίες έρευνες στο Πόρο το ανάκτορο, ή οικία «προύχοντα» που ανακαλύφθηκε, έχει ομοιότητες με ίδιες κατασκευές στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας άρα να οι Κεφαλήνες.
    Θα συμφωνούσα επίσης ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αεύρεση του ανακτόρου.
    Τα παράπονά σου όμως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Η σημερινή Ιθάκη μα και η Κεφαλονιά έχουν τοποθεσίες που μπορούν να διεκδικήσουν γεωγραφικά τουλάχιστο, την θέση της Ομηρικής Ιθάκης.
    Δυστυχώς η Λευκάδα θα παραμείνει το πολύ (γιατί αμφιβάλω), βοσκοτόπι της Ομηρικής Ιθάκης.
    Και δεν το λέω ειρωνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,,, ΑΡΙς,,ΒΛΕΠΕΙΣ ΒΑΖΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΕΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ,,
    Πάμε και σε ένα στοιχο Οδύσσειας στην ραψωδία Α

    Τότες η γαλανόματη θεά τού απολογιέται·
    «Όσα ρωτάς θα σου τα πω κι εγώ μ' αληθοσύνη.
    Τού άξιου τού Αχίαλου παινιέμαι γιος πώς είμαι,
    180 ο Μέντης, τώ θαλασσινών τής Τάφος βασιλέας·
    με πλοίο μου στα μέρη αυτά και με συντρόφους ήρθα
    τα πέλαγ' αρμενίζοντας προς τους ξενογλωσσίτες
    τής Τέμεσης, με σίδερο, χαλκό απ' αυτούς να πάρω.
    185 το πλοίο μένει σε ξοχή, παράοξω από την πόλη,
    κάτω απ' το Νείο το σύδεντρο, ατού Ρείθρου το λιμάνι.


    ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ??? ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΦΟ,, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΗΤΕΣ ΠΡΟΣ ΠΟΝΤΟ ΤΕΜΕΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΑΛΚΟ,,ΟΠΟΤΕ ΙΘΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΑΔΑ!!!,

    ΕΝΑΣ ΣΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ,,,,, ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΙΘΑΚΗ Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ !!
    ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΔΟΥΛΙΧΙΟ,,ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΨΑΞΙΜΟ,,ΓΙΑΤΙ ΟΠΩ ΛΕΕΙ ΑΛΛΟΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ
    Θεωρώ αδύνατον να ταυτιστεί τό Δουλίχιον με τήν Λευκάδα για δύο τουλάχιστον λόγους:
    1) << ευτε Φερρας επέβαλλεν ουλωμένη Διός ούρω καί σφήν υπεκ νεφέων Ιθάκης τ΄όρος απύ πέφαντο Δουλίχιον τε Σάμη τε υλήεσσα Ζάκυνθος.....>> Υμνος στόν Απόλλωνα Πύθιο 427-429
    Η Λευκάδα δέν είναι δυνατόν να φαίνεται από τίς Φερρές ( Κατάκωλο). Αν επιχειρήσουμε να τό στηρίξουμε πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι ή γή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΗ καί η ατμόσφαιρα δέν έχει υδρατμούς πού να περιορίζουν τήν ορατότητα!
    2) Το πλοίο τών Θεσπρωτών κατα το ταξείδι του πρός το Δουλίχιον για να φορτώσει σιτάρι, πρίν φθάσει στό Δουλίχιο συναντά τήν Ιθάκη.
    Αν η Λευκάδα είναι τό Δουλίχιο τότε πού είναι ή Ιθάκη;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργη με εκπλήσσεις!
      Ταχύρρυθμη εκπαίδευση κάνεις ορέ, ή ελιές μαζεύεις?

      Διαγραφή
    2. Και πρόσεξε λεπτομέρεια!
      Μη βλέπεις μόνο ονόματα αλλά και τη λεπτομερή περιγραφή του τοπίου.
      Κάποια στιγμή θα χρειαστεί.

      Διαγραφή
  3. Ισως έχω το λάπτοπ στην ελιά!! κοίτα για να ξεκινησω τέτοια συζητηση,,κοιταξα πρώτα να είμαι
    διαβασμένος!! τεμεσις λογικά βρήκα ότι μαλλον είναι η Κυπρος,,(μου το είπε η κυρία google ,,την ρωτάω τακτικά γιατι ξέρει πολλά!) Απορια ίσως χαζή είναι πως ο κύριος Ομηρος που τα περιγράφει όλα με λεπτομέρειες ,,ήταν ανιστόρητος για την τετράπολις ,και τους γιους του Κέφαλου,, που πρωτοαναφέρθηκαν αργότερα και από αυτόν! εκτός την μυθολογία φυσικά. Στα λάθη μου στις γνωσεις μου φυσικά δέχομαι πάντα διορθωση,, !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα θα υπάρχουν ερωτηματικά και λάθη μέχρι κάτι να βρεθεί και να αποδεικνύει.
    Εδώ θεωρίες αναπτύσσουμε αλλά άσχετα αν έχουν το στοιχείο της υπόθεσης πρέπει κάπου να στηρίζονται, Δεν μπορεί να λέμε ότι το Δουλίχιο βούλιαξε πχ, επειδή δε μας βγαίνει.
    Και για την τετράπολη υπάρχουν υποθέσεις και λύσεις. Αλλά πάνω σε θεωρίες δουλεύουμε ας μη το ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή