Αρχαιολόγος ΥΠΠΟ
Υπεύθυνη του Προϊστορικού Τομέα
των Ανασκαφών στο Σπήλαιο Δράκαινα
ΠΡΟΣ τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Παρίση &
το Δημοτικό Συμβούλιο
ΘΕΜΑ: Η αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής Ελειού-Πρόννων του Δήμου Κεφαλονιάς.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
αγαπητοί Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κεφαλονιάς,
Τον Οκτώβρη του 2012 κλείνουν 20 χρόνια ερευνητικής μου δραστηριότητας στη ΝΑ Κεφαλονιά, στην περιοχή του Δήμου Ελειού-Πρόννων, ειδικότερα στη Σπηλιά της Δράκαινας στο εντυπωσιακό φαράγγι, το γνωστό ‘Στενό΄ του Πόρου, που από χιλιάδες χρόνων γεφυρώνει μετακινήσεις και επικοινωνίες μεταξύ των ακτών και της ενδοχώρας του νησιού.
Είχα την τύχη να ανασκάψω στη Σπηλιά της Δράκαινας από το 1992 μέχρι και το 2005 και να μελετώ μέχρι σήμερα το αρχαιολογικό υλικό της μαζί με πλειάδα άξιων ειδικευμένων ερευνητών. Η δουλειά μας στη Σπηλιά της Δράκαινας κατάδειξε τη μόνιμη εγκατάσταση στο νησί, συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης των Τζαννάτων από τα μέσα της 6ης χιλιετίας, δηλαδή πριν από 7500 χρόνια. Και οι κοινωνικές αυτές ομάδες ήταν παραγωγοί της τροφής, αγρότες, που επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα νέο χώρο διαβίωσης, μια νέα ‘πατρίδα’ στην εύφορη περιοχή στα ριζά του Αίνου με δυνατότητες, όμως, επικοινωνίας και ανταλλαγών πλήθους προϊόντων και ιδεών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και το νησιωτικό χώρο του Αιγαίου μέσω του Φαραγγιού. Η ζωή αυτών των οικιστών ζυμώθηκε με τις δυνατότητες των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου και δημιούργησε την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, όπως αυτή αποτυπώνεται στον υλικό τους πολιτισμό, στη διακόσμηση των σκευών τους, στα κοσμήματα και τα όπλα τους, αλλά και στη συμβολική γλώσσα των τελετουργιών τους με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής για την υπέρβαση κάθε λογής κρίσεων και ανταγωνισμών.
Το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό της Σπηλιάς της Δράκαινας έχει τροφοδοτήσει σειρά επιστημονικών δημοσιευμάτων σε διεθνή συνέδρια και έγκριτα αρχαιολογικά περιοδικά, ενώ είναι προσβάσιμο ακόμη και στο μη ειδικό κοινό μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της θέσης στο Διαδίκτυο (www.drakainacave.gr). Πρόσφατα, με στόχο την εξοικείωση με την Προϊστορία και το αρχαιολογικό υλικό της Σπηλιάς μαθητών Δημοτικών Σχολείων & Γυμνασίων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της θέσης το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘Τα Μυστικά της Δράκαινας’, που έχει λάβει πολύ καλές κριτικές από την εκπαιδευτική κοινότητα και σύντομα θα αποτελεί προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό από την επίσημη ιστοσελίδα του νεοσύστατου Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Η επιστημονική μας ομάδα αντιμετωπίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας ως κοινωνικό αγαθό και είναι πάντα πρόθυμη να στηρίξει δράσεις κοινωνικοποίησης της αρχαιολογικής έρευνας, αποδίδοντάς την στο κοινωνικό σύνολο ως πολύτιμο στοιχείο γνώσης, αλλά και αντίβαρο στην παρούσα κοινωνικο-οικονομική κρίση της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να αντεπιτεθεί με την πολιτιστική κληρονομιά της, αρκεί να την αξιοποιήσει με όραμα και όχι με εσωστρέφεια ή φοβικά σύνδρομα.
Στο παραπάνω πλαίσιο συντάσσομαι με πολλά όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και για την Κεφαλονιά με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για την αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου και της περιοχής Ελειού-Πρόννων με την άμεση δημιουργία και λειτουργία ενός χώρου τεκμηρίωσης και προβολής του αρχαιολογικού υλικού της περιοχής ξεκινώντας αύριο κιόλας με την δυνατή παρουσίαση στο κοινό του υλικού της Σπηλιάς της Δράκαινας για να γιορτάσουμε πολίτες και επισκέπτες του νησιού μαζί με τους ερευνητές τα 20 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας στο Φαράγγι του Πόρου.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς διαθέτει στον Πόρο, μεταξύ λιμανιού και πλατείας, έναν ενδιαφέροντα πολιτιστικά & τουριστικά χώρο, το γνωστό ‘Εκθεσιακό Κέντρο’ του Β’ ΚΠΣ ή αλλιώς το αποκαλούμενο ‘Τουριστικό Περίπτερο’. Αυτός ο χώρος μπορεί να στεγάσει άμεσα μια εκθεσιακή δραστηριότητα, για μερικά χρόνια, σε όφελος της κινητικότητας στο νησί, σε όφελος των μαθητών, των γονιών, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών του νησιού. Δεν υπάρχει λόγος, ούτε χρόνος για αργοπορία! Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έκαμε την αρχή, ευελπιστώ ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς όχι μόνο θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, αλλά θα ηγηθεί της άμεσης υλοποίησής της συνεκτιμώντας το πολύμορφο όφελος αυτής της δράσης για τους δημότες του και το νησί!
Είμαι πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία!
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς και πολλές ευχές για νέες επιτυχείς αρχαιολογικές-πολιτιστικές δράσεις,
Δρ Γεωργία Στρατούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου