Το τελευταίο
διάστημα οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν αμισθί
στην περιοχή των Πρόννων έγιναν στόχος δημοσιευμάτων και δηλώσεων. Το κατηγορητήριο
που τους βαρύνει είναι η σύσταση ομάδας για την από κοινού διασπάθιση δημοσίου
χρήματος και η εξασφάλιση εκ της θέσεώς τους δωρεάν διακοπών στον Πόρο! Επιπλέον,
οι δωρεάν διαμένοντες και σιτιζόμενοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι εργάζονταν Δευτέρα
– Σάββατο, 8:00 – 14:30 & 18:00 – όσο πάει, κατηγορούνται για πρoσβολή της δημοσίας αιδούς και
πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις, καθότι πετούσαν προφυλακτικά στο πίσω
μέρος του κτηρίου και άπλωναν τα εσώρουχά τους σε κοινή θέα στη βεράντα του
Τουριστικού.
Αλλά ας πάρουμε
τα πράγματα από την αρχή!
- Ο Δήμος Ελειού – Πρόννων στάθηκε αρωγός στις προσπάθειές μας υλικά και ηθικά, όσο το επέτρεπαν οι δυνατότητές του, τουλάχιστον όσο διάστημα δραστηριοποιόμουν και εγώ. Συνεπώς θα ήμουν άδικος και αγνώμων, αν ισχυριζόμουν το αντίθετο.
- Όλο αυτό το διάστημα ένα πολύβουο μελίσσι εργαζόταν στο Τουριστικό (αρχαιολόγοι, συντηρητές, φοιτητές) και παράλληλα υποδεχόταν τουρίστες, έλληνες και ξένους, τους οποίους ξεναγούσε στο χώρο της προσωρινής έκθεσης. Κάποιοι από αυτούς διέμεναν στο κτήριο και κάποιοι άλλοι σε δωρεάν παραχωρούμενα, από ιδιώτες, δωμάτια. Κοντά σε αυτούς, συγγενείς και φίλοι επισκέπτονταν τον Πόρο για να τους δουν επί τω έργω. Θυμάμαι ότι ενοικίαζαν στο ξενοδοχείο του κ. Βασίλη Καμπίτση, του κ. Μάκη Τότολου, του κ. Παναγή Μηλιαρέση και σε άλλους. Έτρωγαν στις ταβέρνες, έπιναν τον καφέ και το ποτό τους και ψώνιζαν στα supermarkets του Πόρου.
- Όσον αφορά στους δωρεάν σιτιζόμενους αρχαιολόγους, πήγαιναν στο «Αστέρι» για να αγοράσουν κρέας (κ. Νώντα, ήμουν συνεπής στις πληρωμές μου. Έτσι δεν είναι;), στα supermarkets και στο μανάβικο για τα υπόλοιπα εδώδιμα και αποικιακά (αγαπητοί φίλοι, ότι αγόρασα σας το πλήρωσα. Έτσι δεν είναι;), στους δύο φούρνους για το ψωμί (πληρωμένοι και αυτοί!), στον ηλεκτρομανάβη για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο) και λοιπών ειδών κουζίνας και γραφείου (κε Κώστα, είμαστε εντάξει. Έτσι δεν είναι;) και στον κο Νίκο Καμπίτση για την αγορά των διαφόρων εργαλείων τους (κε Νίκο, ραντεβού στου Τραυλού να τα πούμε). Ελπίζω ότι στα εστιατόρια, τα μπαράκια και τις καφετέριες να μην αφήσαμε κανένα υπόλοιπο! Όσον αφορά τη μαγείρισσα μας, την κυρία Αρετή, την ευχαριστούμε. Μας καλομαθαίνει!
- Αν σε
κάποιον από τους προαναφερόμενους χρωστώ κάτι, παρακαλώ ας μου το
υπενθυμίσει! Αν όχι, ζητώ την προστασία τους έναντι του άδικου διασυρμού
μας!
- Δεν επιθυμώ να μακρηγορήσω για την υπόθεση της παραχώρησης του Τουριστικού κτηρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου. Είναι δικαίωμα κάθε Δημοτικής Αρχής να προκρίνει τους τρόπους χρήσεως των περιουσιακών της στοιχείων. Καθότι όμως ήμουν μεταξύ αυτών που κουβέντιαζαν την ίδρυση μίας μουσειακής συλλογής στον Πόρο και τους τρόπους που θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η θετική απόκριση του Υπουργείου, θέλω να επισημάνω τα εξής: α) Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αρνητικό στην ίδρυση νέων περιφερειακών μουσείων και β) Το κτήριο που προορίζεται για μουσείο πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές
- Γνωρίζοντας οι εμπλεκόμενοι αρχαιολόγοι (Βασιλάκης, Σωτηρίου, Στρατούλη) τα ανωτέρω, σκέφθηκαν ότι θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις του Υπουργείου παρουσιάζοντας μία μουσειακή μελέτη, η οποία θα περιλάμβανε έτοιμες κτηριολογικές λύσεις και έτοιμο προς έκθεση αρχαιολογικό υλικό. Επιπλέον, λόγω της ίδρυσης του μουσείου στο Τουριστικό και για την εύρυθμη λειτουργία του θα απαιτούσαν είτε νέες προσλήψεις είτε μεταθέσεις αρχαιοφυλάκων, τα γραφεία των οποίων θα ήταν στο Τουριστικό. Συνεπώς, η επιλογή του κτηρίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποτελεί έτοιμη κτηριολογική πρόταση και όχι οίκος για sex, drugs & rock n’ roll.
- Το κτήριο του Τουριστικού θα αποτελούσε μία προσωρινή λύση, καθότι οι συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή (δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα προηγούμενο τέτοιας εντατικής αρχαιολογικής έρευνας από διαφορετικούς Φορείς εντός των ορίων ενός δήμου) θα φέρουν στο φως αρχαιολογικό υλικό, για το οποίο θα απαιτηθεί ένα νέο κτήριο, το οποίο και θα φιλοξενήσει επαρκέστερα τη μουσειακή συλλογή.
- Η συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή δεν συναρτάται από την παραχώρηση του Τουριστικού. Η ύπαρξη όμως μίας βάσης φιλοξενίας για τις αρχαιολογικές αποστολές επιλύει το βασικό πρόβλημα της διαμονής του επιστημονικού προσωπικού που δεν πληρώνεται, της προσωρινής αποθήκευσης του υλικού και της μελέτης αυτού. Η ανασκαφή αποτελεί το ένα τμήμα της δουλειάς του αρχαιολόγου! Το άλλο τμήμα αποτελεί η μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη της περιοχής!
- Για το Τουριστικό το Δημοτικό Συμβούλιο απεφάνθη. Δεν παραχωρείται! Παράλληλα, όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν την ίδρυση μουσείου στην περιοχή, το οποίο θα φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών. Εάν αυτή η υπόθεση εργασίας είναι ορθή, τότε θα πρέπει να αντιπροταθεί ένα άλλο κτήριο. Ως πρόταση θα έθετα την περίπτωση παραχώρησης τμήματος του Κοινοτικού Πόρου ή κάποιο κτήριο αναλόγων προδιαγραφών στη Σκάλα. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις, αλλά ως συμβουλή, αν μου επιτρέπετε, άμεσα, καθώς μπροστά στην επερχόμενη θύελλα των περικοπών και των συνενώσεων οργανικών μονάδων, προτάσεις ίδρυσης νέων μουσείων θα απορρίπτονται χωρίς δεύτερη σκέψη.
- Τέλος, μαθαίνω ότι υπάρχει μία χρόνια αντιδικία μεταξύ κάποιων Κεφαλλονιτών και των Μάκη Μεταξά και Κώστα Ζαπάντη. Για την ιστορία και το δίκαιο πρέπει να αναφέρω ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι μου έδωσαν προσωπικά τους χρήματα για την κάλυψη μέρος των εξόδων της ανασκαφής του σπηλαίου της Δράκαινας.
Λέτσιος Βασίλης
Αρχαιολόγος στην Εφορεία
Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου