Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ,,, ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!

ΜΙΑ  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΒΡΑΑΜ! ΚΑΙ  ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ  ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΦΩΤΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ,,ΤΟΥ  ΣΥΧΡΟΝΟΥ  ΠΟΡΟΥ  ΕΧΩ  ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΓΙΩΡ.ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

ύστου 2012


ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

πριν λίγες μέρες είχα κάνει  μια παρουσίαση σε βιβλίο  του  Σπηλιώτη

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!

περιγράφει  καταστάσεις  για τα δύσκολα χρόνια που έζησε ο τόπος μας την τότε εποχή...!
Σήμερα  θα παρουσιάσω λίγα ακόμη στοιχεία  μέσα από ένα άλλο αξιόλογο βιβλίο  ,, το  Μνήμες  από το προσεισμικό μοναστηράκι  του  Γιώργου Γαβριελάτου,, με πολύ πλούσιο φωτο-υλικό από  Αθηνάικες εφημερίδες  στην εποχή των σεισμών.
Δάσκαλος για πολλά χρόνια στο Δημοτικό  Πόρου,, και  ιδρυτικό μέλος,, και Πρόεδρος με μεγάλη  προσφορά  στον Πρόνησο
Και  θα αντιγράψω ένα  τμήμα που περιγράφει τους  λόγους που  κατοικοι  από τα χωριά  μετά  τους  σεισμούς  εγκαταστάθηκάν  στον σχεδόν ακατοίκητο τότε Πόρο!!
Ο Σπηλιώτης  αναφέρει  στο δικό του  βιβλίο  τους τότε κατοίκους του!!
Ηταν τότε λοιπόν βουλευτής στην  Κεφαλονιά ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ  ,, ή  ΣΟΥΛΗΣ,,
Από τα Αννινάτα  ,,είχε εκλεγεί με κόμμα που είχε ιδρύσει ο Αλέξανδρος Παπάγος ο οποίος κυβέρνησε την χώρα από το 52 εως το 55 που πέθανε!!

"Το  Μεταξάς να σημειώσω  εδώ ότι ίσως το συναντάμε συχνά λόγο  του μεγάλου Κεφαλονίτη που είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς"

Αυτός ο  Μεταξάς  λοιπόν συνέλαβε την ιδέα ότι ο Πόρος ακατοίκητος  τότε θα μπορούσε  να εξελιχθει σε ένα μεγάλο τουριστικό χωριό, και  αποδείκτηκε πως είχε απόλυτο δίκιο!!  Σταματάω την αναδημοσίευση  θυμίζοντας ότι  μόνο στο Χωριό ΚΑΤΑΡΑΧΟ    είχαμέ  σχεδον 300 νεκρους και  τραυματίεςΕΝ  Συνεχεία  ,,και  μετά το 1981  εποχή  που  ξεκίνησε και Το Αινος τα πρώτα δρομολόγια από το  χωριό μας  ,,, για να το εξελίξει  σε κύριο βασικό λιμάνι του νησιού,,τα ηνία  στην εξουσία του τόπου τα έχει,,με συνεχή εκλογικές νίκες ένας 2ος Μεταξάς!!  Αν αρχίσω να καταγράφω το τι  έφτιαξε  θα είναι πολύ μακρύς ο κατάλογος,,θα σταθώ  σε αυτό που  αγωνίζετε  σε αυτό που τον έχει κάνει το κόκκινο πανί  στην περιοχή μας  !,,Τα αρχαία.  Ενά θέμα που όλοι 'επρεπε να είχαμε αγκαλιάσει,  για προσωπικούς και μόνο λόγους έχουν δημιουργηθεί πολέμιοι ,,! Ως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας συμβουλίου πέρυσι  μου είπε ότι το θέμα το έχουμε κάνει σκοπιανό!
Πόσοι Δημοτικοί συμβούλοι άραγε επισκέφτηκαν έστω των 2 σεζόν ανασκαφές????  εγώ σε φωτορεπορτάζ μόνο ελάχιστους  έχω καταγράψει!
Το θέμα  θέλει πολύ κουβέντα,, και  κάποτε πρέπει να αφήσουμε  τα πρωσοπικά,, και να δούμε  και το συνολικό συμφέρον στον πλούτο που έχουμε!
Δικαιολογούσα καταστάσεις λόγο άγνοιας,,που  και εκεί υπάρχουν ευθύνες, όπως  και αν ήμουν θιακός προφανώς θα μας θεωρούσα μνηστήρες της ονομασίας Ιθάκης ,,και πάλι δικαιολογημένα λόγο άγνοιας,,  αλλά  δικαιολογήσε  όταν δεν ξέρεις  ,,και δεν είναι ο τόπος σου,, και  είσαι αδικαιολόγητος  όταν είναι ο τόπος σου  ,,και  δεν θέλεις να μάθεις!!
Χαίρομαι αν και οι αρχαιολογικές αναρτήσεις μου δεν έχουν υπερβολική αναγνωστικότητα,, η συζητήσεις που έγιναν  μέσα σε αυτό το μπλοκ στο θέμα,,από τις οποίες  τουλάχιστον από μέρους μου  απέκτησα μια πολύ περισσότερη γνώση για την συνέχεια στο θέμα!! 

ΜΗΝ  ΞΕΧΝΑΜΕ  ,,ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ,,  ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ  ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΝΝΩΝ!!  "ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ  ΠΑΤΡΩΝΗ"ΑΥΤΗ  ΕΙΝΑΙ  ΤΟΥ 1955, ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ  1930!!


ΚΑΙ  ΛΟΓΟ  ΗΜΕΡΩΝ  ,, ΜΙΑ  ΠΑΛΙΑ  ΦΩΤΟ  ΠΛΑΤΕΙΑΣ  ΚΑΜΠΑΝΑΣ

2 σχόλια:

 1. Ωραία τα λες Poros, πραγματικά μέσα στον «αχυρώνα σου» αν θέλει αποκτά κανείς γνώσεις που όσο και απλές και αν είναι μπροστά στη γενική άγνοια γίνονται πολύ σημαντικές.
  Ο Έλληνας στερήθηκε γνώσεις για τις ρίζες του, γνώσεις που θα τον έκαναν περήφανο, γνώσεις που θα του έδιναν και θα του δώσουν το κίνητρο να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν πάνω σε αυτό το πλανήτη, γνώσεις που θα του επιτρέψουν να αντισταθεί και να μεγαλουργήσει, όπως πήρε αρμπάριζα τόσους και τόσους που προσπάθησαν να του περάσουν το κεφάλι στο ζυγό εδώ και χιλιάδες χρόνια.
  Πρέπει να μάθει να αντιστέκεται να προσπαθεί και να πετυχαίνει. Τότε μόνο θα στέκεται στα πόδια του και δε θα παθαίνει αυτά που τραβάμε σήμερα.
  Και το έχει στο αίμα του πάντα! Και έξυπνος λαός είναι και θαρραλέος και περήφανος, του λείπει μόνο η παιδεία να τα συνδυάσει όλα αυτά για το συμφέρον της Ελλάδας μα και όλου του κόσμου όπως παλιά.

  Εμάς τους Θιακοκεφαλλονίτες θα έπρεπε να μας διακατέχει μια κοινή αντίληψη για την εύρεση της Ομηρικής Ιθάκης όπου και αν βρίσκεται γιατί, ή στο ένα νησί είναι, ή στο άλλο.
  Μπορεί να μη είναι στο Πόρο, μπορεί να μην είναι στο Σταυρό και τι έγινε?
  Άμα δηλαδή από καθαρά συμφεροντολογικής πλευράς έρτει ο ξένος στη τωρινή Ιθάκη δε θα περάσει στη Κεφαλονιά?
  Ή άμα έρτει στη Κεφαλονιά δε θα περάσει στην Ιθάκη?

  Τώρα που δεν έρχεται κανείς να δει το πραγματικό παλάτι του Οδυσσέα είναι καλύτερα?

  Πάω στη Λευκάδα και βλέπω ταβέρνα «ο Οδυσσέας» το βλέπει ο ξένος εδώ σου λέει θα είναι η Ιθάκη. Στη πραγματικότητα κανείς ξένος δεν έρχεται στα μέρη μας να δεί αρχαιότητες γιατί δεν έχει αποδειχθεί τίποτα και έρχεται μόνο για να μπλατσουρίσει τσι ποδάρες του.

  Και ρωτάω:
  Τι κερδίζουμε από την τόσο λάθος σκέψη και πρακτική που εφαρμόζεται??
  Δύο ανοιχτές απαλάμες στο καθρέφτη μας!!

  Όποιος δε τσι βλέπει καθημερινά είναι γιατί το ξέρει και χτενίζεται με κλειστά μάτια κάθε πρωί.


  Χουά χα χα χα χα χα χα.  Υ. Γ.

  Φανταστικές παλιές φωτό.
  Έπιανε και το Άγιος Γεράσιμος Πόρο, ή βλέπω λάθος το πλοίο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ,, ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΑ ΒΡΕΘΕΙ,,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ,,
   ΚΑΙΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ!,, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΝΑ ΠΛΑΤΣΟΥΡΙΖΕΙ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΠΟΔΑΡΕΣ ΤΟΥ.., ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΑ ,,Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
   ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΘΑΨΟΥΝ ! ΔΕΝ ΘΑΒΕΤΑΙ..!
   ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ,ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΝΚ) ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ
   ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΤΡΑ ,,ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΦΕΡΑΕ ΑΠΟ ΣΑΜΗ ΔΙΝΟΠΑΘΗΣΑΝΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΠΟΡΟ ΜΕ ΤΟ 32ΑΡΙ!
   ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ,,ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ,, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ! ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΧΑΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΑΠΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ,,ΣΤΟ ΜΙΚΡ ΟΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΑΣ,,! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!
   ΒΑΣΙΚΑ Ο ΠΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΕΚ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΝ ΡΟΤΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ!(ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΕΠΤΑΝΗΣΑ -ΚΟΝΤΙΝΑ)

   Διαγραφή