Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πώς θα λάβετε το επίδομα τέκνων

αναδημοσίευση από το  http://www.mama365.gr

Το επίδομα τέκνων αποτελεί σημαντική βοήθεια προς τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, όμως για να το λάβετε απαιτούνται αμέτρητα δικαιολογητικά και πολλά ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε. Δείτε τα παρακάτω, ξεκάθαρα και αναλυτικά τι ισχύει για φέτος:

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα τέκνων και τι ύψους είναι αυτό σε ετήσια βάση

Οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ: 480 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα από 9.000 έως 18.000 ευρώ: 320 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα από 18.000 έως 26.000 ευρώ: 160 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 2 παιδιά και εισόδημα έως 10.000 ευρώ: 960 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 2 παιδιά και εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ: 640 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 2 παιδιά και εισόδημα από 20.000 έως 29.000 ευρώ: 320 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 3 παιδιά και εισόδημα έως 11.000 ευρώ: 1.440 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 3 παιδιά και εισόδημα από 11.000 έως 22.000 ευρώ: 960 ευρώ ετησίως
Οικογένειες με 3 παιδιά και εισόδημα από 22.000 έως 32.000 ευρώ: 480 ευρώ ετησίως
Σημείωση: Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες προβλέπεται και ετήσιο επίδομα 500 ευρώ ανά τέκνο, για εισόδημα έως 45.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και 4.000 ευρώ για κάθε παιδί πέρα από τα τέσσερα.

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται και πώς θα τα υποβάλλετε

Εφόσον μία οικογένεια δικαιούται επίδομα τέκνων, κάτι που θα διαπιστωθεί από τα εισοδήματα του 2012 που θα προκύψουν από τη φορολογική της δήλωση, θα πρέπει στη συνέχεια να συμπληρώσει -ηλεκτρονικά- το νέο έντυπο Α21, το οποίο έχει ειδική θέση αίτησης για τη διεκδίκηση επιδόματος τέκνων.
Έπειτα, η οικογένεια πρέπει να καταθέσει στους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) ή στον δήμο της (σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει ο Ο.Γ.Α.) τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από τον δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας με κανονική εγγραφή.
2. Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Εάν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.
3. Ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α. για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το έντυπο Α21.
4. Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες (*), υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
5. Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής, για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
6. Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς για ομογενή αλλοδαπό.
7. Άδεια διαμονής για πολίτη χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και πολίτη της Ελβετίας, καθώς και για πολίτη άλλου κράτους (εκτός των ανωτέρω και της Ε.Ε.) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονέας τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
8. Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα και άδεια παραμονής αλλοδαπού, για αλλοδαπό πρόσφυγα στον οποίο έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο.
9. Ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, για αλλοδαπό στον οποίο δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Προσοχή: Μόνο για φέτος θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στα δικαιολογητικά που θα καταβάλλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων. Από το 2014 και μετά, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι ελεγκτές του Ο.Γ.Α. θα ελέγχουν ένα προς ένα τα δικαιολογητικά προκειμένου να καταβάλλεται νόμιμα το επίδομα.
(*) Σε περίπτωση θανάτου, αφάνειας, δικαστικής συμπαράστασης, καταδίκης με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα ή εκ προθέσεως τελούμενο πλημμέλημα κατά της ζωής, της υγείας, της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας, σε βάρος του τέκνου του ή του άλλου γονέα ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης με αυτά του δικαιούχου ή δικαστικής απόφασης ανάθεσης της επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο, τα επιδόματα καταβάλλονται σε αυτόν που έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων, κατόπιν υποβολής Αίτησης / Υπεύθυνης Δήλωσης Α21.

Πότε και πώς θα καταβάλλεται το επίδομα

Καταρχήν, για να καταβληθεί το επίδομα πρέπει να έχει γίνει η σχετική αίτηση μέσω της φορολογικής δήλωσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ακόμα κι αν μία οικογένεια δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση από το νόμο (π.χ. επειδή δεν έχει καθόλου εισοδήματα), υποχρεούται να το κάνει για να εισπράξει το επίδομα.
Εφόσον, λοιπόν, η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβληθούν εγκαίρως, το επίδομα θα καταβληθεί ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούλιο θα πληρωθεί το 50% του συνολικού ποσού (δηλαδή το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2013), ενώ οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβληθούν ανά τρίμηνο, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου