Τώρα είναι η ευκαιρία !
(περί ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Κεφαλονιάς ο λόγος)
(Δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014)
του Μάκη Φόρτε*
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.
Το όραμα για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης του δομημένου περιβάλλοντος (νέες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές) και ανασυγκρότησης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, απαιτεί όπως τις τελευταίες εβδομάδες έχω επισημάνει στο ΠΑΡΟΝ, ένα συγκεκριμένο σχέδιο – όραμα που θα χρηματοδοτηθεί από «Ένα αυτόνομο επιχειρησιακό πρόγραμμα και πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τα μαζέματα» από τα 27 επιχειρησιακά προγράμματα των 24 δις του ΕΣΠΑ που τελειώνει και τη γενναία συνδρομή του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) που ξεκίνησε την 1/1 και έχει μπροστά του 6 ολόκληρα χρόνια» κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος για τη Δυτική Αττική μετά το σεισμό το 1999.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Η παρουσία άλλωστε Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανοικοδόμησης και Ανασυγκρότησης της Κεφαλονιάς, θα αποτρέψει τοπικιστικές διεκδικήσεις που θα τορπιλίζουν κάθε στιγμή την προσπάθεια και το έργο.
Όπως έχω επισημάνει ήδη ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
Για νέα σπίτια θωρακισμένα με σύγχρονες αντισεισμικές τεχνολογίες.
Για να κατασκευαστούν νέες – εντελώς νέες υποδομές και όχι να μπαλωθούν όπως – όπως λιμάνια, δρόμοι και δημόσια κτίρια.
Για να κατασκευαστεί το νέο και σύγχρονο λιμάνι του Ληξουρίου σύμφωνα με τη μελέτη που ήδη εκπονείται και όχι «να αποκατασταθεί η λειτουργία του».
Για να ξεμπλοκάρει η μελέτη του νέου εμπορικού λιμανιού του Αργοστολίου και να κατασκευαστεί άμεσα – γρήγορα στη νέα προβλεπόμενη θέση στο Δράπανο.
Για να κατασκευαστεί νέο οδικό δίκτυο στην Παλλική και νέος και ασφαλής οδικός άξονας Ληξουρίου – Αργοστολίου.
Για να επαναχαραχτεί το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού από το Αργοστόλι προς Πόρο και Φισκάρδο.
Για να κατασκευαστούν νέα σημαντικά έργα υποδομής σε όλες τις περιοχές της Κεφαλονιάς (άλλωστε όλο το νησί έχει κηρυχτεί σεισμόπληκτο) που χρόνια τώρα καθυστερούν είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (γιατί όχι για παράδειγμα να μην γίνει τώρα η κατασκευή της αποχέτευσης Λειβαθούς και Αγίας Ευφημίας ή ο περιφερειακός δρόμος της Αγίας Ευφημίας ;).
Και φυσικά τώρα είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε για νέα δημόσια κτίρια (περιλαμβανομένων και των πολλών εκκλησιών) που δεν θα τα μπαλώνουμε όπως – όπως σε κάθε νέο σεισμό μέχρι που κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν.
Χαρακτηριστικότερο όλων παράδειγμα το Μουσείο Αργοστολίου.
Γιατί να μην μετακινηθεί στην προσεισμική του ’53 θέση του λίγα μέτρα πιο πέρα (απέναντι από το Ξενία) και ο σημερινός χώρος να αποδοθεί στην πόλη ως κοινόχρηστος;
Γιατί θα πρέπει η Αστυνομία να συνεχίσει να λειτουργεί σε (υπέρογκο) νοίκι και το κτίριο της που εγκαταλείφτηκε ως επικίνδυνο να μην έχει πάθει γρατσουνιά; Το Λιμεναρχείο τι νόημα έχει να επισκευαστεί;
Ή μήπως Ληξούρι και Αργοστόλι δεν έχουν ανάγκη από κτίρια δημοσίων υπηρεσιών που σήμερα στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια;
Και ειλικρινά είναι ακατανόητη έως επικίνδυνη η τακτική κάποιων που κατέχουν ακόμη και θεσμικές θέσεις να κουκουλώσουν τα προβλήματα μήπως και αποβούν….δυσφημιστικά για την Κεφαλονιά.
Όταν όμως απορρίπτονταν η μελέτη για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων στον τουρισμό (όπως μετά από σεισμούς) αδιαφόρησαν ανεξήγητα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Η κορυφαία όμως απόφαση πρέπει να αφορά τα σχολεία.
Τώρα είναι η ευκαιρία για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την σχολική στέγη, όχι αποκατάστασης των ζημιών γι’άλλη μία φορά στα ίδια και τα ίδια σχολεία, αλλά ανέγερσης ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
Τι νόημα έχει για παράδειγμα να επισκευαστούν τα κτίρια του 2ου και 3ου Γυμνασίου στο Αργοστόλι ή του Λυκείου στο Ληξούρι, όταν είναι σίγουρο ότι στον επόμενο σεισμό θα υπάρξει και πάλι πρόβλημα;
Η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής στέγης απλά τα κουκουλώνει και τα μεταθέτει στον…. Επόμενο σεισμό.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανοικοδόμησης και Ανασυγκρότησης της Κεφαλονιάς, πρέπει να περιλαμβάνει έναν ξεχωριστό άξονα για την ανέγερση σχολείων αντισεισμικά θωρακισμένων για τη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και την προσχολική, πρωτίστως σε Ληξούρι και Αργοστόλι και δευτερευόντως όπου αλλού απαιτηθεί.
Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων διαθέτει έτοιμες μελέτες σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων, που με προσαρμογή στις αντισεισμικές απαιτήσεις του νησιού, μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν.
Το ίδιο μπορεί να γίνει (και έχει γίνει στο παρελθόν) με χρησιμοποίηση μελετών σχολικών κτιρίων που ήδη έχουν κατασκευαστεί στη γειτονική και το ίδιο σεισμοπαθή Ζάκυνθο.
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Ειδικά για το Αργοστόλι γνωρίζοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο πόλης και τις χρήσεις γης, παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία να γίνει μία άρτια χωροταξική κατανομή όλων των σχολικών μονάδων, σε συνδυασμό με γενικότερες πολεοδομικές παρεμβάσεις.
Ο Δήμος πρέπει πρώτα απ’όλα να καταγράψει τα δημόσια οικόπεδα και μαζί με τα δημοτικά που υπάρχουν στο κτηματολόγιο, να χωροθετήσει τα νέα σχολικά κτίρια, ζητώντας την κυριότητα των πρώτων.
Συγκεκριμένα:
Καταρχήν πρέπει να επισπευτεί η κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων στο Φαραώ που μπλεγμένο στην γραφειοκρατία αν και έχει δημοπρατηθεί προ …. 10 μηνών (14/5/2013) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Το 2ο και 3ο Γυμνάσιο να κτιστούν στο οικόπεδο δίπλα στο Νάπιερ.
Στο σημερινό οικόπεδο να δημιουργηθεί κήπος – πάρκο που θα είναι ανάσα ανάμεσα στα σχολεία της περιοχής, με ταυτόχρονη κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.
Και επειδή στο κτίριο υπάρχουν ιδιοκτησίες γραφείων της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης να δοθούν αντιπαροχές σε άλλα σημεία της πόλης είτε με οικόπεδα του Δήμου, είτε του Δημοσίου.
Το 4ο Δημοτικό δεν έχει νόημα να επισκευαστεί, αλλά πρέπει να ανακατασκευαστεί στο ίδιο μέρος.
Και ακόμη, στα οικόπεδα του παλιού παιδικού νοσοκομείου και του Ξενία που προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σχολική χρήση (και είναι αδύνατο των αδυνάτων να αποχαρακτηριστούν) να κατασκευαστούν ένα νηπιαγωγείο και ένας παιδικός σταθμός άμεσα αφού μιλάμε για δημόσια γη.
Ένα ακόμη νηπιαγωγείο και ένας ακόμη παιδικός σταθμός να κατασκευαστούν στο άλλο άκρο (το νότιο) της πόλης, σε οικόπεδα που έχει ο Δήμος στην ιδιοκτησία του.
Και ακόμη ένα επί πλέον συγκρότημα για το 3ο νηπιαγωγείο και ένα νέο τρίτο παιδικό σταθμό να κατασκευαστεί (τα κτίρια της προσχολικής εκπαίδευσης αφενός δεν απαιτούν μεγάλη έκταση γης και αφετέρου το κόστος τους είναι σχετικά μικρό της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ) στην ιδιοκτησίας του δημοσίου έκταση των Υπαλληλικών (που έτσι κι αλλιώς προορίζεται για ξεπούλημα).
Στην κάτω Γεωργική Σχολή ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας (προοριζόταν για τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ) ή στα Υπαλληλικά να κατασκευαστεί ένα ακόμη κτίριο για τη στέγαση του ΕΠΑΛ που στεγάζεται στη Λάσση στο Οικοτροφείο, του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου και του ΙΕΚ, που πλέον είναι άστεγα.
Το συνολικό κόστος όλου αυτού του σχεδίου για τη σχολική στέγη σε Αργοστόλι και Ληξούρι σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνάει τα 20 με 25 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά μικρό σε σχέση με το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με λίγες λέξεις.
Απαιτείται όραμα για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση της Κεφαλονιάς.
Ο σεισμός στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου μπορεί να γίνει σωσμός, αν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο.
Οι αποσπασματικές λύσεις μόνο κουκουλώνουν τα προβλήματα και τα μεταθέτουν στον επόμενο σεισμό.
Η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα μπορεί να σημαδεύουν τα τελευταία χρόνια την Κεφαλονιά, αλλά τούτη την ώρα αν επικρατήσουν μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και πρώτα απ’όλα για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.
* Δήμαρχος Αργοστολίου από το 1995 έως το 2006 και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου