Ο Makis Metaxas κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Το προαναφερόμενο ένθετο που θα φέρει στην Ελληνική γλώσσα τον τίτλο" ἔστι δέ τις νῆσος Ἀστερίς" «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ» (αποσπάσματα του οποίου θα δημοσιευθούν από αυτό το Blog) αποτελεί ένα ακόμα εκλαϊκευμένο αυτοτελές απόσπασμα μιας συνολικής εργασίας που αφορά την ομηρική γεωγραφία – τοπογραφία στην δυτική Ελλάδα.
Επειδή με τα συγκεκριμένα ένθετα απευθυνόμαστε στοχευμένα κυρίως στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, έχουμε αποφύγει εν γνώσει μας να προχωρήσουμε σε αναλύσεις εξειδικευμένων θεμάτων, αναφορών και πολλών υποσημειώσεων που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους ειδικούς επιστήμονες των ομηρικών σπουδών.
Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιευθούν στο άμεσο μέλλον, ‘’καιρού επιτρέποντος’,’ βιβλία, άρθρα και μελέτες που θα απευθύνονται κυρίως προς την επιστημονική κοινότητα και τα ειδικά προς τούτο επιστημονικά περιοδικά.
Τα ένθετα αυτά, όπως και οι σχετικές δημοσιεύσεις που έχουμε αναρτήσει σε αυτό το Blog σκοπό έχουν να μεταφέρουν σε κάθε ενδιαφερόμενο με συνοπτικό και εκλαϊκευμένο τρόπο, (περισσότερη εικόνα και λιγότερες αναφορές) τις νέες προτάσεις-θέσεις που έχουν προκύψει για την προϊστορική περίοδο στην Δυτική Ελλάδα προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να γίνουν συμμέτοχοι και αρωγοί για την συστηματική της μελέτη σε όλα τα επιστημονικά της πεδία.
Η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας η οποία υποστηρίζει ενεργά το παραπάνω εγχείρημα είναι διαθέσιμη για κάθε συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υλοποίηση των σκοπών της.(βλέπε τηλ. και email στο τέλος αυτής της σελίδας)
Επειδή όπως έχει αναφέρει ο διάσημος συγγραφέας Seamus Henay «το μοναδικό όπλο αντίστασης που απέμεινε στον σύγχρονο άνθρωπο είναι η μνήμη» το ένθετο που πρόκειται να αναρτηθεί αφιερώνεται σε δύο μέλη της ερευνητικής μας ομάδας που «έφυγαν» πρόωρα.
Στην μνήμη του συνεργάτη μας Γιάννη Βαλσαμή αφιερώνουμε το κεφάλαιο «ταξιδεύοντας με τους μνηστήρες και τον Τηλέμαχο στο νησί της Αστερίδος». Φροντίσαμε το αφηγηματικό κείμενο του Ομήρου να το (υπέρ)στολίσουμε αλήθεια είναι με πολλές εικόνες αρχαίων πλοίων που του άρεσε να ζωγραφίζει και τοιχογραφίες από την Θήρα που ήταν το αγαπημένο του θέμα.
Στον αείμνηστο δάσκαλό μας Γιάννη Ζουγανέλη, διάσημο σολίστα της βαθείας σάλπιγγος (τούμπας) αφιερώνουμε το Επίμετρο, ή για να ακριβολογούμε αυτός μας αφιερώνει το Επίμετρο ως σπονδή στην πρόθεση «αμφί» που έχει εμπλουτίσει την γλώσσα μας με τόσες και τόσες μοναδικές γλωσσολογικές συνθέσεις. Το επίθετο αμφίδυμος-η-ον που χαρακτήριζε τους «αμφιδύμους» λιμένες της Αστερίδος προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των 67 σύνθετων λέξεων με την πρόθεση «αμφί» που ο Γιάννης Ζουγανέλης ανέσυρε από την λήθη και αφιερώνεται στην μνήμη του.
Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας www.prehistoric-kefalonia.gr
Πληροφορίες Τηλ. 26740-72220 κιν.6956300564 & 6947777150 email: reithron@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου