Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Οργή Μάκη Μεταξά: “Δυσώδης η εξέλιξη της υπόθεσης με τον θολωτό τάφο στα Τζαννάτα-η Κυβέρνηση είτε από αδυναμία, είτε από πρόθεση, φέρει ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ”

 Για όλους εκείνους που ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν.



Ο αγαπητός φίλος και τ. Δήμαρχος Ελειού -Πρόννων Κώστας Ζαπάντης με αφορμή τις πολύ πρόσφατες δυσοίωνες εξελίξεις που έχουν σχέση με την ανάδειξη και την προστασία του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων αλλά και από την εποχή που είχε ξεκινήσει η υπονόμευση των μελετών του γνωρίζοντας συμπεριφορές, πρόσωπα και πράγματα είχε από πολύ νωρίς προβλέψει την δυσώδη εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

https://kefalonitis-onos.blogspot...



https://kefalonitis-onos.blogspot.com/…/12/blog-post_79.html

https://kefalonitis-onos.blogspot.com/…/02/blog-post_54.html

http://kefalonitis-onos.blogspot.com/2019/…/blog-post_1.html

Η αλήθεια είναι πως από την εποχή που ο ανασκαφέας του μνημείου Δρ. Λάζαρος Κολώνας ανακοίνωσε την σημασία και την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ταφικού συνόλου και το τι σηματοδοτούσε στον χρόνο και τον χώρο, ξεκίνησε μια ατέρμονη μάχη με τους μηχανισμούς "του βαθέως κράτους" και τα βιλαέτια που συνθέτουν την λεγόμενη Ελληνική πραγματικότητα.

Στα χρόνια που πέρασαν οι δυνάμεις που δεν ήθελαν την ανάδειξη του μνημείου και την συγκεκριμένη περιοχή να γίνει προορισμός μας έδειξαν από τότε το αληθινό και αποκρουστικό πρόσωπό τους.

Σε άλλες εποχές και ενδεχομένως σε μια άλλη πατρίδα η ανάδειξη αυτού του μνημείου, όπως και των άλλων παρακείμενων αρχαιοτήτων (βλέπε: Σπήλαιο Δράκαινας [ανασκαφή Δρ. Γεωργία Στρατούλη], Υστεροελλαδικός οικισμός [ανασκαφή Δρ. Αντώνης Βασιλάκης], Αρχαϊκές ακροπόλεις [αποτύπωση Dr. Klavs Randsborg], Θολωτός τάφος Μαυράτων [ανασκαφή Δρ. Σπυρίδων Μαρινάτος], Μοναστήρι της Άτρου κ.α. ) θα ήταν αυτοσκοπός για μια πολιτεία που σέβεται και προστατεύει την μνημειακή της κληρονομιά και μπορεί να συνομιλήσει με το παρελθόν της.

Δυστυχώς όμως όπως όλα δείχνουν το μνημείο αυτό αλλά και οι άλλες παρακείμενες αρχαιότητες ήλθαν στο φως σε μια λάθος εποχή και σε μια περίοδο που περισσεύει η ύβρης. Το βέβαιο είναι πως δεν άξιζαν της τύχης αυτής, αλλά ούτε και σε τελική ανάλυση η γη των Κεφαλλήνων που επί 3500 χιλιάδες χρόνια τα είχε προστατέψει από τα βέβηλα χέρια των μεταγενεστέρων.

Πολλές φορές έχω καταραστεί την ώρα και την στιγμή που είχα την κακιά τύχη να εντοπίσω αυτό το μνημείο. Εάν ήξερα το τι θα μεσολαβούσε θα προτιμούσα ειλικρινά να άνοιγε η γη και να με είχε καταπιεί. Ποτέ δεν είχα φανταστεί αυτά που θα είχαμε την κακιά τύχη να ζήσουμε ιδιαιτέρως τα τελευταία τρία χρόνια.

Για όλους εκείνους που ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν για την σπουδαιότητα και την αξία αυτού του μνημείου όπως επίσης και των άλλων εξίσου σημαντικών παρακείμενων αρχαιοτήτων έφτασε πλέον ο καιρός να το πούμε ξεκάθαρα :

Η όποια ανεπάρκεια και οι εγγενείς αδυναμίες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο (βλέπε Μητρόπολη Κεφαλληνίας), που εκδηλώνονται άλλοτε με αντιδραστικές και άλλοτε με Λουδοβίκειες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι πλέον το άλλοθι για κανέναν.

Το πρόβλημα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και η Κυβέρνηση είτε από αδυναμία, είτε από πρόθεση, φέρει ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για τα όσα τραγελαφικά ζούμε με την υπόθεση αυτή τα τελευταία χρόνια.

Δεν γνωρίζω μετά από τις τελευταίες εξελίξεις τι αντιδράσεις θα υπάρξουν και εάν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι θα αναλάβουν την ευθύνη να "συνομιλήσουν" με τις "ομιλούσες πέτρες", να απαντήσουν στην ύβρη και να προστατέψουν την τιμή της περιοχής, τα μνημεία της και την μνήμη των νεκρών τους.

Απάντηση όμως στην ύβρη είναι βέβαιο πως θα δοθεί και θα την δώσει αυτή η «σιωπή των νεκρών» στο μέλλον που μπορεί να έλθει πολύ συντομότερα από όσο ενδεχομένως κάποιοι πιστεύουν.



σχολιασμοι στο φεις!!

  • Αγγελικη Μαρκετου
    Ξύπνησα μὲ τὸ μαρμάρινο τοῦτο κεφάλι στὰ χέρια
    ποὺ μοῦ ἐξαντλεῖ τοὺς ἀγκῶνες καὶ δὲν ξέρω ποῦ νὰ
    τ᾿ἀκουμπήσω.
    Ἔπεφτε τὸ ὄνειρο καθὼς ἔβγαινα ἀπὸ τὸ ὄνειρο
    ἔτσι ἑνώθηκε ἡ ζωή μας καὶ θα εἶναι πολὺ δύσκολο νὰ ξαναχωρίσει..
    2
  • Αγγελικη Μαρκετου
    Αγαπητέ Μάκη,αυτό το ποίημα του Σεφερη μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας την ανάρτηση σου,και αυτό το γοερο"γιατί να βρω εγώ αυτόν τον τάφο".Αυτόν τον αρχαίο τάφο,που χρόνια τώρα, ως Αγέλαστος Πέτρα,ζητά να κοινωνήσει τα μυστικά του,με όσους, μα και όλους, αυτούς που ευλογία έσκυψαν πάνω του,να τον θωπεύσουν.Μακη μου,είχα προσέξει την αισιοδοξία σου,όταν τον επισκέφθηκε η Μενδωνη,καίτοι προσωπικά είχα πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για το τι μέλλει γενέσθαι.Τα παιχνίδια μεταξύ πολιτείας(αν υπάρχει)διότι είναι κι αυτό ένα ζήτημα,και Εκκλησίας,είναι διαχρονικά.Μου δίνεις αυτό,σου δίνω το άλλο.Μην μου πειράξεις αυτό,δεν σου ζητώ το άλλο.Μια μικρή αναδρομή θα κάνω σε κάτι για να καταλάβεις.Ο αγαπημένος μου κουμπάρος και ξάδελφος του μακαρίτη του Αχιλλέα του άντρα μου,είχε την υπόθεση Βατοπαιδίου.Ως εισαγγελέας τότε.Απο τον ογκοδεστατο φάκελλο,που μελέτησε εμβριθως,και ως έντιμος άνθρωπος και με δεδομένο το περί δικαίου αίσθημα,επέρριψε βαθύτατες ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος σε πολιτικά πρόσωπα όπως Ρουσσόπουλος κλπ. αλλά και στον Εφραίμ τον Βατοπαιδινο.Οταν ο φάκελος ήρθε στη Βουλή,καταλαβαίνεις τι εγινε.Το αποτέλεσμα,η υπόθεση κουκουλωθηκε,από τον τότε Αρεοπαγίτη προϊστάμενο του εισαγγελέα,δεν θυμάμαι το όνομα του,ο δε Ηλίας που διεγραφε μια λαμπροτατη καριέρα στο δικαστικό σώμα παραιτήθηκε αηδιασμένος, και δικηγορεί,ο Εφραίμ ζει και βασιλεύει,και ο Ρουσσόπουλος είναι ένα βήμα πριν τη Βουλή.Η μήπως είναι κιόλας στη Βουλή;Αυτά,αγαπητέ Μάκη.Εγω μόνο πιστεύω στη βούληση του λαού.Μπορεις να μαζέψεις υπογραφές;Μπορεί να φοβηθούν πως θα χάσουν τη μονοεδρικη;Μπορείς να τους ζορισεις αλλοιως;Εγώ μαζί σου.
    • Makis Metaxas
      Σε ευχαριστώ αγαπητή μου Αγγελική για όλα αυτά που είχες την καλοσύνη να σημειώσεις με τις αναφορές σου, αναφορές που καθένας μας συμμετέχοντας συμπληρώνει με τον τρόπο του την ιστορία της ιστορίας αυτού του μνημείου. Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα διαβάζει όλες αυτές τις σημειώσεις είμαι βέβαιος πως θα βοηθηθεί αρκετά για να αποκρυπτογραφήσει τα βαθύτερα αίτια που διαπερνούν την υπόθεση αυτή και που σε τελική ανάλυση μας αποκαλύπτουν και το επίπεδο των δομών της Ελληνικής πολιτείας στον παρόντα χρόνο. Ας ελπίσουμε πως ίσως κάποτε γίνουμε μια κανονική χώρα. Ο αγώνας μας προφανώς και θα συνεχιστεί και σε ευχαριστώ τόσο εσένα όσο και τον κάθε συμπολίτη μας για την ολόθερμη στήριξη. Όλοι μαζί μπορούμε !!!

  • Κώστας Παπαζαφειράτος
    Αρκετά «Μου αρέσει» και «Λυπάμαι» άνευ περιεχομένου και δύο σχόλια της Αγγελικής τα οποία δεν περιλαμβάνουν σάλπισμα μάχης. Μάκη, είναι ώρα μάχης ! Πόσοι είναι δίπλα σου, δηλαδή δίπλα στην Κεφαλονιά και στον πολιτισμό της ; Εγώ, πάντως στοιχίζομαι μαζί σου. Καταχθόνιοι θέλουν να σε εξαφανίσουν από την αναμφισβήτητη πρωτοπορία σου ακόμα και να υποσκάψουν κι άλλο την υγεία σου. Εάν χαθεί η υπόθεση δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά οι ΔΕΙΛΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ.

    • Makis Metaxas
      Αγαπητέ μου Κώστα σε ευχαριστώ γιατί είσαι εδώ και είσαι δίπλα μας. Το ξέρω πως τίποτα δεν είναι εύκολο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που προσπαθώ με όσες δυνάμεις μου έχουν απομείνει για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις ευθύνες που έχω απέναντι στα μνημεία που είχα συμβάλει και εγώ για τον εντοπισμό, την ανάδειξη και την προστασία τους. Δεν σου κρύβω πως αλλιώς περίμενα να δω τους συμπατριώτες μου τους Κεφαλλήνες να αντιδρούν για τα όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια. Τους δικαιολογώ κάπως γιατί η υπόθεση αυτή τους έχει κουράσει αρκετά και μη γνωρίζοντας το ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχουν συμβιβαστεί σε ένα βαθμό με αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Μακάρι να αφυπνιστούν. Οι καιροί ου μενετοί Κώστα αλλά εμείς ούτως ή άλλως θα συνεχίσουμε και μόνοι και μετά πολλών.

  • Αντώνιος Βασιλάκης
    Οργάνωση και ανυποχώρητος αγώνας, είναι η μόνη απάντηση. Στη διάθεση σας για ό,τι χρειαστεί. Τον ένα χρόνο που ήμουν διευθυντής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων εισέπραξα περίσσια συμπάθεια, αλλά μηδενικό ενδιαφέρον από όλους τους ταγούς του νησιού, όλων των κυβερνητικών κομμάτων.

    • Makis Metaxas
      Αγαπητέ μου Αντώνη πάνε εκείνες οι εποχές. Εσύ και εμείς είμασταν σύμφωνα με την σημερινή άρχουσα τάξη ..."οι θίασοι του παρελθόντος" .... τι να πω ένας τόπος που δεν δίνει αγώνα μέχρις εσχάτων για την προστασία της μνημειακής του κληρονομιάς είναι άξιος της τύχης του. Λυπάμαι για αυτό που θα σου πω αλλά μην κάνεις το λάθος και έλθεις στην Κεφαλονιά και πας στην Ρίζα για να δεις τον χώρο της ανασκαφής σου. Σε παρακαλώ μην έλθεις γιατί θα χάσεις κάθε εκτίμηση που έχεις για τον χώρο που υπηρέτησες και δυστυχώς για εμάς τους Κεφαλλήνες. Στο λέω τόσο απλά γιατί δεν μπορώ να το διατυπώσω διαφορετικά.

  • Γιάννης Πρόνειος
    Προσωπικά ουδέποτε πίστεψα οτι η τσι-Μενδώνη θα ήθελε και θα μπορούσε να φανεί συνεπής σε ότι δημοσίως υποσχέθηκε.
    Τις πταίει λοιπόν;
    Η τσι-μενδώνη;
    Δεδομένου οτι "ο καιρός γαρ εγγυς" ας κάνουμε σαφές τι περιμένει την παράταξή της στις εκλογές με υπόμνημα και υπογραφές τόσες, ει δυνατόν όσοι είναι και οι ψηφοφόροι της Κεφαλλονιάς.
    Ο δεσπότης;
    Ας μην πατήσει κανείς σε εκκλησιά για να δει τι εστι βερύκοκο. Αλλωστε οι πιστοί δεν θα χάσουν την υποψηφιότητα για μετάβαση στον παράδεισο αν φροντίσουν να μείνει ανεργό το παγκάρι για κάποιο διάστημα.
    Μήπως κάποιος "βαψομαλιάς";
    Ας του κάνουμε μια δυό καντάδες κάτω απο το γραφείο του και το σπίτι του αν μη τι άλλο για να δεί οτι "τα πάντα εδώ πληρώνονται"
    1

    • Makis Metaxas
      Αγαπητέ μου Γιάννη εγώ πάντα θέλω να είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος και ειλικρινά χάρηκα με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού που ήλθε και επισκέφθηκε το μνημείο. Πίστεψα σε αυτά που μας είπε και έκανα από την πλευρά μου οτι μπορούσα για να μην διαψευσθεί. Ευφυής άνθρωπος είναι και μπορεί να αντιληφθεί το τι πραγματικά συμβαίνει στον χώρο της. Στο χέρι της είναι να δώσει λύσεις έστω και στο παραπέντε.. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο σε αυτήν την φάση γιατί περιμένω να δω τις αντιδράσεις των θεσμικών μας εκπροσώπων. Μετά θα έχουμε πολλά να πούμε.

    Γιάννης Κων. Κρούσος
    Κι εγώ πρέπει να διαβάσω Ζαπάντη; Πριτς. (¨Ασε τη γκρίζα διαφήμιση). Όσο για τα καλέσματα και σαλπίσματα "στα όπλα".... (κάλεσε με άμα γίνουν).
  • Γιωργος Γκιαφης
    Πρεπει να υπαρχει καποια καταρα στην περιοχη,,δεν μπορει να εξηγηθει διαφορετικα η αδρανια, και η στασιμοτητα από τους οποιους υπευθυνους , και από τον οποιον υπαλληλο που δεν θελει να αξιοποιηθει απολυτως τιποτε στην περιοχη!! Ο χρονος κυλαει βασανιστικα, και γερναμε ολοι με μια ελπιδα καποτε να προλαβουμε να μαθουμε την αληθεια για την ιστορια του τοπου μας, αλλα οι συνεχη τρικλοποδιες και συνομωσίες κατα της ευρυτερης περιοχης εχουν αφησει εντελως στασιμη την κατασταση
    • Makis Metaxas
      Δυστυχώς αγαπητέ μου Γιώργο είμαστε το Ξώμερο για πολλούς ( καταλαβαίνεις τι θέλω να πω) και θα είμαστε πάντα το "Ξώμερο" για όσο διάστημα δεν παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας.


    • Γιωργος Γκιαφης
      οπως με την Ημεριδα στο Τει,, πριν δεκαετια που ολοι τοτε προτιμησαν να πανε να δουνε πολο,, Η άλλη Κεφαλονια δεν ενδιαφερε κανεναν
    • H  ημεριδα ενημερωσης στο τει,, πριν 10 χρονια,, κανεις απο την νεοεκλεγουσα αρχη Παριση δεν παραβρεθηκε,, ολοι πηγανε να δουν Πολο,, απο τοτε καθε χρονο παμε με βηματα πισω , αποκορυφωση το 2014 με τον σεισμο,, ξεμειναμε και απο μουσειο
    • ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΝΟΥΣ
      PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM
      ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΝΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου