Η ταχύτητα περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες καταγραφής του χρόνου και με βάση την περιστροφή μετράμε την αστρονομική ώρα η οποία όμως παρουσιάζει αποκλίσεις σε σχέση με το αποκαλούμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» τον οποίο μετρούν τα ατομικά ρολόγια υψηλής ακρίβειας.
Ο μεν ατομικός χρόνος κυλάει με σταθερό ρυθμό όμως ο αστρονομικός χρόνος μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας. Ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service), που εδρεύει στο Παρίσι και αποτελεί τον παγκόσμιο «θεματοφύλακα» της ακρίβειας του χρόνου, επεμβαίνει, όποτε το κρίνει αναγκαίο, για να διορθώσει τα ρολόγια. Η πρώτη τέτοια παρέμβαση έγινε το 1972 με την προσθήκη ενός έξτρα δευτερολέπτου και έκτοτε έχουν γίνει περίπου 25 τέτοιες παρεμβάσεις όλες για προσθήκη δευτερολέπτων
Σύμφωνα με επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας η Γη περιστρέφεται τον τελευταίο ένα χρόνο ταχύτερα από όσο τα τελευταία 50 έτη. Όπως αναφέρουν αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει το προσεχές χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει παρέμβαση στον χρόνο με ένα αρνητικό αυτή τη φορά εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει παρέμβαση για αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο και οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία αφού το σύστημα που είναι σχεδιασμένο για αυτές τις αλλαγές δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.
Πηγή: naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου