ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ.
Ο χρήστης Γεράσιμος Γερολυμάτος πρόσθεσε μια νέα φωτογραφία στο άλμπουμ: ΘΕΜΑΤΑ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ
«Φίλος μεν Όμηρος, φιλτάτη δ' αλήθεια», για να παραφράσω την γνωστή έκφραση του Αριστοτέλη για τον Πλάτωνα, βάζοντας το όνομα του Ομήρου.
Ας πιάσω όμως από την αρχή το νήμα της ενδιαφέρουσας αρχαιολογικής κατάβασης μου στο μυκηναϊκό παρελθόν της Κεφαλλονιάς, όπου βρέθηκα πριν από 2 εβδομάδες, με οδηγό τον φίλο μου Μάκη Μεταξά. Το σημείο εισόδου μας στο απώτατο παρελθόν, ήταν ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος των Τζαννάτων-Πόρου του 1350 π.χ περίπου. Την θέση του τάφου ανακάλυψε με το ερευνητικό του πάθος ο Μ. Μεταξάς, που προώθησε την ανασκαφή και την αρχαιολογική τεκμηρίωση του με προσωπική συμβολή και θυσίες και με τη συλλογική βοήθεια πολλών άλλων που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη του. Πρέπει να πω, ότι ο τάφος με εξέπληξε για το μέγεθος και την ασυνήθιστη υπόγεια πολυεπιπεδικότητά του. Ήταν πολύ πιο ενδιαφέρων από όσο αρχικά φανταζόμουν. Είναι ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Β.Δυτικής Ελλάδας και ήταν σε χρήση πριν και κατά τη διάρκεια της εποχής του Οδυσσέα. Ανάμεσα στους νεκρούς των γενεών που βρέθηκαν ενταφιασμένοι, ο πιο επιφανής ήταν ένας άνδρας-πολεμιστής και σπουδαίος άρχοντας που είχε στο χέρι του τέσσερα δαχτυλίδια και πολλά βραχιόλια και τον οποίο οι επιστήμονες που εξέτασαν τα οστά του χαρακτήρισαν "πολεμική μηχανή" από τα πολλά τραύματα που είχε σε μάχες.
Σύμφωνα με τον Μ. Μεταξά ένας δρόμος συνδέει τον τάφο με έναν παραπλήσιο λόφο, όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ανακτόρου ή κάποιου οικιστικού συγκροτήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ανασκαφή, ώστε ονόματα, τοποθεσίες και ευρήματα να βρουν την αληθινή τους θέση στην ιστορία. Ακόμα και αν είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε. Ο αγώνας του Μ. Μεταξά και των φίλων του είναι μοναχικός, γεμάτος εμπόδια, αρνήσεις και αναστολές από την επίσημη πολιτεία. Είναι όμως ένας αγώνας ευγενικός που αφήνει να μπει λίγο φως από την χαραμάδα της πίστης.
Αντί επιλόγου μια υποθετική ερώτηση. Αν είσαστε εσείς βασιλιάς και στο βασίλειο σας υπήρχαν δύο νησιά, ένα μικρό και άγονο και ένα μεγάλο και αυτάρκες, σε ποιο από τα δύο θα επιλέγατε να τοποθετήσετε την έδρα της διοίκησης, ώστε να ασκείτε τον έλεγχο αποτελεσματικά; Στο μικρό ή στο μεγάλο νησί; Και αν επιλέγατε το μικρό νησί για έδρα του βασιλείου σας, με ποιον τρόπο θα εμποδίζατε τους υποτελείς άρχοντες του μεγάλου νησιού από το να στασιάσουν εναντίον της βασιλείας σας; Αν πάλι επιλέγατε το μεγάλο νησί, σε πιο σημείο θα κάνατε την έδρα σας, αν όχι στην ανατολική ακτή του, όπου υπάρχουν φυσικοί λιμένες, εύκολη επικοινωνία με την κυρίως Ελλάδα και εποπτεία του μικρού νησιού που απέχει ελάχιστα μίλια ανατολικά; Νομίζω ότι η απάντηση είναι λογικά προφανής. Και εφόσον εσείς θα επιλέγατε το μεγάλο νησί την Κεφαλλονιά, γιατί ο Οδυσσέας να επιλέξει το μικρό, την Ιθάκη; Μήπως ο Οδυσσέας ήταν λιγότερο έξυπνος από τον δικό σας μέσο όρο; Φευ!
Και εγώ που στέκομαι στη θύρα του τάφου, αναλογιζόμενος ότι μπορεί να πέρασε κάποτε από εκεί η σκιά του Οδυσσέα....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου